Британски наръчник за военни хит сред германците

0
германците
9 февруари, 1945 г. Британски войници пият чай край огромна свастика в Краненбург, Германия.

“Германците са брутални, но правят отлични наденички.” Това е само едно от многото “прозрения” за германските нрави, събрани в наръчника Instructions for British Servicemen in Germany. Четивото, издадено през 1944 г. от Министерството на войната на Великобритания има за цел да подготви 30-те хиляди британски войници за окупацията на Германия в последните месеци на Втората световна война.

41wwXMPl9gL
Ръководството беше преиздадено в Германия и мигновено се превърна в бестселър.

В Instructions for British Servicemen in Germany германците често са описвани в не особено добра светлина. За сметка на това не са спестени хвалебствията за техните наденички, кафе и бира. Памфлетът изобилства от груби стереотипи и е куриозен пример за

британската военна пропаганда

Така например английските войници са инструктирани да дават заповеди по “категоричен, военен начин”, защото “германците не само са свикнали с тях, но дори очакват това”. Те също така са инструктирани дане изпитват съжаление към германците, защото “британската окупация няма да бъде брутална, но няма да е и мека и сантиментална”.

В томчето, което старателно е трябвало да прочетат, преди да заминат за Германия, британските войници са предупредени да внимават, когато общуват с привлекателни местни жени. Причината – те може да изпълняват заповеди под прикритие.

hitler-berghof-obersalzberg-1
Бергхоф, вилата на Хитлер, е сред 20-те най-посещавани туристически атракции в Германия.

Instructions for British Servicemen in Germany бе преиздадена в Германия през 2014 г. и мигновено се превърна в бестселър. Това, разбира се, не бива да изненадва никого. След вакуума последвал Втората световна война и десетилетията на срам от националсоциализма,

германците са разбираемо любопитни

към тази част от недалечната си история. Само през 2014 г. в Германия са издадени повече от 2 хил. книги за Хитлер и националсоциализма, а Бергхоф, вилата на Фюрера в Баварските Алпи е сред 20-те най-посещавани туристически атракции в Германия.

Ето обаче какво още е трябвало да научат за немците от специалното ръководство британските военни:

“Уискито и джинът се откриват трудно и са с лошо качество, но има много видове шнапс. Евтиният шнапс гарантирано ще ощави гърлото ви. Затова умната с шнапса.”


“Футболът е най-популярната игра, но се играе с по-малко страст отколкото във Великобритания.”


“Германците не са добри в контролирането на чувствата си и имат склонност към истерия. Те често изпадат в емоционални състояния, ако нещо се обърка.”


“Важно е да бъдете умен и спретнат във външния вид и поведението си. Германците имат крайно лошо мнение за мърлявите войници.”


“Дълбоко вплетени в доктрината на Хитлер са редица дълбоки германски комплекси като ненавист към евреите, желание да се доминира над другите, както и готовността им да смятат себе си за жертви.”


“Има знаци, че германските лидери вече правят план за трета Световна война. Това трябва да бъде предотвратено на всяка цена.”


“Германците уважават англичаните и дори Хитлер е респектиран от нас и нашето въображение, предприемчивост и издържливост.”


“Германците не знаят как да правят чай, но са доста добри в приготвянето на кафе.”


Вижте още… Митове от Втората световна война, на които още се вярва

Отговор