10 манипулирани исторически снимки

0
манипулирани снимки
Ретуширана снимка на Джоан Крофорд, на която се виждат несъвършенствата по лицето на актрисата.

Програмата Adobe Photoshop е създадена през 1988 г. и мнозина са склонни да мислят, че с нея започва ерата на обработените снимки и колажите. Но това далеч не е така. Както излиза, хората променят снимки още от самото раждане на фотографията. Вижте десет от най-известните манипулирани исторически снимки на всички времена…

Юлисис Грант
Генерал Юлисис Грант

Снимката на капитан Юлисис Грант (1822–1885), генерал по време на Гражданската война в САЩ и е осемнадесетият президент на САЩ, всъщност е комбинация от няколко други снимки.


Сталин
Една от най-известните манипулирани снимки, на която е Сталин.

Известната максима на Сталин “Има човек — има проблем, няма човек — няма проблем” намира израз в тази фотография, от която е изличен един от неговите близки съветници, изпаднал в немилост.


манипулирани снимки
Хитлер? Или някой друг?

През 1933 г. тази снимка на Хитлер като бебе се появява в много американски и английски вестници, но всъщност на снимката е едно американско момче – Джон Мей Уорън.


Хитлер
Хитлер и компания. Открийте разликите.

Взимайки пример от Сталин, Хитлер изтрива от тази снимка от 1937 г. един от най-близките си сътрудници – Йозеф Гьобелс.


Уилям Макензи
Уилям Макензи с кралица Елизабет

Канадският министър-председател Уилям Макензи с кралица Елизабет през 1939 г. Джордж VI е премахнат от снимката, защото Макензи се страхува да не бъде засенчен от харизмата на британския крал.


Мусолини
Мусолини на кон.

Бенито Мусолини не иска да изглежда така сякаш не може да язди и нарежда човекът, който държи повода на коня, да бъде заличен от тази снимка от 1942 г.


космонавти
Григорий Нелюбов е премахнат от снимката.

Григорий Нелюбов, един от деветимата руски космонавти, които за пръв път излизат в открития космос през 1961 г. по-късно е премахнат от общата снимка заради пререкания с началниците си.


Брежнев
Вили Бранд и Леонид Брежнев.

Снимка от срещата на Леонид Брежнев и Вили Бранд през 1973 г. Съвсем ясно се вижда как преди публикуването на фотографията във вестника от нея са премахнати бутилките с бира.


манипулирани снимки
След престрелката.

Можете ли да откриете какво липсва в тази наградена с Пулицър снимка от 1970 г., заснета след престрелката в университета Кент, Охайо?


Кери и Фонда
Още една от въпросните манипулирани снимки – на Джон Кери и Джейн Фонда.

В опит да очерни кандидата за президент Джон Кери, Ричард Тейлър от Freerepublic.com добавя към снимката му актрисата Джейн Фонда, която е известен противник на войната във Виетнам.


Вижте още… Уникални снимки на България от 1961 г.

Отговор