Странните закони по света, които ще ви изненадат

0
закони
Цензурата е сред ограниченията, които понякога удивляват.

По света е пълно с чудати закони. За местните хора, които ги познават и спазват, те не са странни. Но за чужденците могат да са толкова нелогични, че неволно да ги нарушават. Lifebites.bg събра някои от най-странните и същевременно

относително популярни закони

по света. Част от тях е наложително да знаете, ако тръгнете да пътувате. Още повече, че се отнасят до страни, които са често предпочитани туристически дестинации.

Венеция
И днес човек може да се снима, накацан от гълъби във Венеция, но заедно с това съществува риск от глоба.

До преди няколко години една от най-атрактивните атракции на Венеция беше снимка с пикиращите наоколо безброй гълъби. Протягаш ръка с трохи хляб в нея и гадинките те покриват целия. А снимките после – невероятни. През 2008 г. обаче

градските власти забраниха храненето на гълъбите

Основната причина за забраната – да се намали броят на птиците на площада, а с това и вредното въздействие, което пернатите имат върху паметниците на културата наоколо. Реалността днес е чист площад, с малко пернати. Но ако случайно разсеяно “изтървеш” комат хляб, досадниците бързо долитат и обран вариант на онези снимки от миналото все пак е възможен.


Милано
В Милано трябва винаги да се усмихвате. Е, за изморени деца може и да се правят изключения.

В Милано има законово изискване хората да са винаги усмихнати, освен ако не са на погребение или на посещение в болница.

Германия
На магистралата в Германия в никой случай не бива да оставате без гориво. Photo credit: jokru via Foter.com / CC BY-NC

Според немските закони, в резервоара на колата трябва винаги да има достатъчно гориво, което да ви позволи да стигнете до следващата бензиностанция. Да ви свърши горивото на магистралата в Германия е… ЗАБРАНЕНО!


Испания
В Испания човек може да си изпати заради едни джапанки.

Ако по света по принцип не е препоръчително, в Испания е направо забранено да шофирате по джапанки.


Гърция
Забравете обувките с висок ток, ако смятате да ходите на Акропола.

В Гърция е забранено носенето на обувки с висок ток на исторически обекти като Акропола. Причината – да не се нанасят поражения върху историческите паметници.


Дания
Ако ще шофирате в Дания, първо проверете за спящи деца под колата. Photo credit: nomanson via Foter.com / CC BY-NC-SA
Преди да запалите двигателя на колата, в Дания трябва да проверите дали под нея няма спящо дете. Ако все пак пропуснете и прегазите заблуден дребосък, имайте предвид, че според тамошните закони не е незаконно да се бяга от затвора.

фарове
Включени фарове през деня за мнозина са странна гледка, но не и в България. Photo credit: Stella VM via Foter.com / CC BY-NC-SA

За британския вестник Telegraph изглежда странно, но сред странните правила по света, които цитират, са пътните закони в някои страни, които забраняват движението на автомобили без запалени фарове дори и през деня. Сред тях – Дания, Швейцария и… България.


Португалия
Пазете чиста морската вода в Португалия.

В Португалия е забранено да се уринира в морето. Не е ясно кой точно и как контролира спазването на това правило, но имайте си едно наум, ако сте планирали ваканция в тази държава.


тишина
Пазете тишина във времето за почивка в Германия и Швейцария, ако не искате неприятности със съседите.

В Германия и Швейцария има закони, отнасящи се до времето за почивка. Тогава човек трябва да е максимално тих и да не смущава околните. В Швейцария например е забранено къпането нощно време. Както и пускането на казанчето в тоалетната на много места. Не се позволява още ходенето с обувки на висок ток в сгради в малките часове на денонощието.


Вижте още: Разни странни от Швейцария

радио
Канадското радио задължително пуска изпълнения на родни музиканти.

Всяка пета песен по радиото в Канада трябва да бъде изпълнявана от… канадец.


Ню Йорк
Не бибиткайте в Ню Йорк.

В Ню Йорк е забранено да натискате клаксона на автомобила, освен ако ситуацията не е критична. Целта е намаляване на шума в “града, който не спи”. Преди време улиците му бяха опасани със знаци, предупреждаващи за забраната. Впоследствие последните бяха премахнати, но ограничението все още е в сила. Пак там е забранено скачането от сгради с височина над 5 етажа.


Япония
В страната на сумото е забранено да си дебел.

В Япония е технически забранено свръхтеглото – законотворците са поставили изискване за максимална обиколка на талията от 80 см при мъже на възраст над 40 години. И това в една от страните в света с най-ниски нива на затлъстяване. В която на всичкото отгоре е роден и уважаван спорт като сумото…


Тайланд
Все едно с какво се занимаваш, в Тайланд не може да не носиш бельо.

На всичко можеш да се нагледаш в Тайланд. За сексуална разкрепостеност говорим. Но въпреки това е незаконно да излизаш от къщи без бельо. Пак там е абсолютно забранено да стъпваш върху банкнота с лика на краля – смята се за обида към него, която може да коства престой в затвора.


Китай
Семействата в Китай по правило не могат да се множат свободно.

Този закон не е тайна за никого, нито някой се замисля върху смисъла му, който е очевиден. Но това не го прави по-малко абсурден – в Китай семействата могат да имат само по едно дете.


Виетнам
Виетнам все още е комунистическа страна, затова внимавайте.

В комунистически Виетнам е забранено да се говори против правителството в онлайн чатове или блогове.


Индия
Искате да пускате хвърчила с децата в Индия? Пак помислете. Photo credit: Meanest Indian via Decorators Guru / CC BY

В Индия има какви ли не странни културни порядки. Една от тях е

забраната да се прави, притежава, продава или пуска хвърчило

Освен ако не притежавате валиден лиценз за пилот на самолет. Тъй като според закона и хвърчилата, че и балоните, са летящи обекти и съответно се изисква познаване на адекватното им управление.


дъвка
Сингапур и дъвка са почти несъвместими. Photo credit: mahalie via Source / CC BY-SA

В Сингапур е забранено дъвченето на дъвка, освен ако не е предписана от лекар никотинова.


крушка
Човек една крушка не може да смени в Австралия.

Само сертифициран електротехник има право да сменя електрическа крушка в щата Виктория в Австралия.


Вижте още: 8 престъпления, за които Ислямска държава екзекутира

СПОДЕЛИ
Предишна статияДжони Деп: Никой не е перфектен
Следваща статияФани и Стела: Двамата травестити, шокирали Англия
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор