Странните закони по света, които ще ви изненадат

0
закони
Цензурата е сред ограниченията, които понякога удивляват.

По света е пълно с чудати закони. За местните хора, които ги познават и спазват, те не са странни. Но за чужденците могат да са толкова нелогични, че неволно да ги нарушават. Lifebites.bg събра някои от най-странните и същевременно

относително популярни закони

по света. Част от тях е наложително да знаете, ако тръгнете да пътувате. Още повече, че се отнасят до страни, които са често предпочитани туристически дестинации.

Венеция
И днес човек може да се снима, накацан от гълъби във Венеция, но заедно с това съществува риск от глоба.

До преди няколко години една от най-атрактивните атракции на Венеция беше снимка с пикиращите наоколо безброй гълъби. Протягаш ръка с трохи хляб в нея и гадинките те покриват целия. А снимките после – невероятни. През 2008 г. обаче

градските власти забраниха храненето на гълъбите

Основната причина за забраната – да се намали броят на птиците на площада, а с това и вредното въздействие, което пернатите имат върху паметниците на културата наоколо. Реалността днес е чист площад, с малко пернати. Но ако случайно разсеяно “изтървеш” комат хляб, досадниците бързо долитат и обран вариант на онези снимки от миналото все пак е възможен.


Милано
В Милано трябва винаги да се усмихвате. Е, за изморени деца може и да се правят изключения.

В Милано има законово изискване хората да са винаги усмихнати, освен ако не са на погребение или на посещение в болница.

Германия
На магистралата в Германия в никой случай не бива да оставате без гориво. Photo credit: jokru via Foter.com / CC BY-NC

Според немските закони, в резервоара на колата трябва винаги да има достатъчно гориво, което да ви позволи да стигнете до следващата бензиностанция. Да ви свърши горивото на магистралата в Германия е… ЗАБРАНЕНО!


Испания
В Испания човек може да си изпати заради едни джапанки.

Ако по света по принцип не е препоръчително, в Испания е направо забранено да шофирате по джапанки.


Гърция
Забравете обувките с висок ток, ако смятате да ходите на Акропола.

В Гърция е забранено носенето на обувки с висок ток на исторически обекти като Акропола. Причината – да не се нанасят поражения върху историческите паметници.


Дания
Ако ще шофирате в Дания, първо проверете за спящи деца под колата. Photo credit: nomanson via Foter.com / CC BY-NC-SA
Преди да запалите двигателя на колата, в Дания трябва да проверите дали под нея няма спящо дете. Ако все пак пропуснете и прегазите заблуден дребосък, имайте предвид, че според тамошните закони не е незаконно да се бяга от затвора.

фарове
Включени фарове през деня за мнозина са странна гледка, но не и в България. Photo credit: Stella VM via Foter.com / CC BY-NC-SA

За британския вестник Telegraph изглежда странно, но сред странните правила по света, които цитират, са пътните закони в някои страни, които забраняват движението на автомобили без запалени фарове дори и през деня. Сред тях – Дания, Швейцария и… България.


Португалия
Пазете чиста морската вода в Португалия.

В Португалия е забранено да се уринира в морето. Не е ясно кой точно и как контролира спазването на това правило, но имайте си едно наум, ако сте планирали ваканция в тази държава.


тишина
Пазете тишина във времето за почивка в Германия и Швейцария, ако не искате неприятности със съседите.

В Германия и Швейцария има закони, отнасящи се до времето за почивка. Тогава човек трябва да е максимално тих и да не смущава околните. В Швейцария например е забранено къпането нощно време. Както и пускането на казанчето в тоалетната на много места. Не се позволява още ходенето с обувки на висок ток в сгради в малките часове на денонощието.


Вижте още: Разни странни от Швейцария

радио
Канадското радио задължително пуска изпълнения на родни музиканти.

Всяка пета песен по радиото в Канада трябва да бъде изпълнявана от… канадец.


Ню Йорк
Не бибиткайте в Ню Йорк.

В Ню Йорк е забранено да натискате клаксона на автомобила, освен ако ситуацията не е критична. Целта е намаляване на шума в “града, който не спи”. Преди време улиците му бяха опасани със знаци, предупреждаващи за забраната. Впоследствие последните бяха премахнати, но ограничението все още е в сила. Пак там е забранено скачането от сгради с височина над 5 етажа.


Япония
В страната на сумото е забранено да си дебел.

В Япония е технически забранено свръхтеглото – законотворците са поставили изискване за максимална обиколка на талията от 80 см при мъже на възраст над 40 години. И това в една от страните в света с най-ниски нива на затлъстяване. В която на всичкото отгоре е роден и уважаван спорт като сумото…


Тайланд
Все едно с какво се занимаваш, в Тайланд не може да не носиш бельо.

На всичко можеш да се нагледаш в Тайланд. За сексуална разкрепостеност говорим. Но въпреки това е незаконно да излизаш от къщи без бельо. Пак там е абсолютно забранено да стъпваш върху банкнота с лика на краля – смята се за обида към него, която може да коства престой в затвора.


Китай
Семействата в Китай по правило не могат да се множат свободно.

Този закон не е тайна за никого, нито някой се замисля върху смисъла му, който е очевиден. Но това не го прави по-малко абсурден – в Китай семействата могат да имат само по едно дете.


Виетнам
Виетнам все още е комунистическа страна, затова внимавайте.

В комунистически Виетнам е забранено да се говори против правителството в онлайн чатове или блогове.


Индия
Искате да пускате хвърчила с децата в Индия? Пак помислете. Photo credit: Meanest Indian via Decorators Guru / CC BY

В Индия има какви ли не странни културни порядки. Една от тях е

забраната да се прави, притежава, продава или пуска хвърчило

Освен ако не притежавате валиден лиценз за пилот на самолет. Тъй като според закона и хвърчилата, че и балоните, са летящи обекти и съответно се изисква познаване на адекватното им управление.


дъвка
Сингапур и дъвка са почти несъвместими. Photo credit: mahalie via Source / CC BY-SA

В Сингапур е забранено дъвченето на дъвка, освен ако не е предписана от лекар никотинова.


крушка
Човек една крушка не може да смени в Австралия.

Само сертифициран електротехник има право да сменя електрическа крушка в щата Виктория в Австралия.


Вижте още: 8 престъпления, за които Ислямска държава екзекутира

Отговор