В легло с нацистите

0
Млада жена в униформа на Трета танкова дивизия на SS, съставена предимно от надзиратели в концлагерите.

В седмицата, в която светът отбелязва годишнина от края на Втората световна война, медиите бяха залети от множество снимки от освобождаването на Франция няколко месеца по-рано, през август, 1944 г. Но сред множеството фотографии, които пресъздават радостта на французите се появиха и такива, които са меко казано шокиращи. Те показват

съдбата на жените обвинени в “хоризонтална колаборация”

– или с други думи романтични или сексуални връзки с германските окупатори.

Една от най-известните такива снимки е заснета от легендарния фотограф Робърт Капа. На нея жена с остригана коса върви по улиците на френския град Шартър, държейки бебето си, родено след връзката ú с германски войник.

6971705637_0f15de325d_b
Фотографията на Робърт Капа е заснета във френския град Шартър на 18 август, 1944 г.

Остригването на косата на жените е наказание с библейски произход. В Европа практиката се среща в хрониките след падането на Западната Римска империя през IV-V век. През Средновековието с остригване на косата, смятана за една от най-привлекателните женски характеристики, са се наказвали жените, заловени в прелюбодеяние.

[Вижте още: Историята на една легендарна фотография]

this_girl_pays_the_penalty_for_having_consorted_with_Germans
Тази французойка е публично остригана заради връзката си с германски войник. Фотографията е заснета в Монтелимар, Франция на 29 август, 1944 г.

Остригването на косата за наказание е популярно и през XX век. Германките, които са

имали отношения с войници от френската армия

която окупира германския индустриален център Рур през януари 1923 г., биват сполетени от същата съдба след края на окупацията.

По време на Втората световна война нацистите заповядват всички германки, които са имали отношения с неарийци да бъдат остригани до голо.

French_collaborator_1
Членове на съпротивата в Шербур отрязват косата на жена, обвинена във връзки с германците.

Германците окупират Париж в продължение на повече от четири години, Варшава – повече от пет, а някои други градове за почти същото време.

Истината е, че

окупаторите имат какво да предложат на местните момичета

под формата на подаръци и привилегии. От своя страна жените не виждат нищо нередно да се възползват от самотните войници, предлагайки им компанията си в замяна.

Belgian_tarred_feathered
Белгийски колабораторки, съблечени, остригани до голо и посипани с катран и пера.

Франция не е единствената страна по време на Втората световна война, в която се наблюдава т.нар. “хоризонтална колаборация”.

След войната белгийските жени, които са имали връзки с немски войници са

обръснати, намазани с катран и перушина

и принудени да изпънат ръка в характерния нацистки поздрав.

00000ea9_medium
Партизани от съпротивата отрязват косата на колаборационистка в Деня на Бастилията – 12 август, 1944 г.

Както често се вижда от снимките част от публиката е съставена от жени, които изглежда изпитват удоволствие от публичното унижение на колабораторките, а много често те дари участват директно в самото остригване.

A-crowd-jeers-as-a-woman--001
Тълпата ликува докато френска колаборационистка бива остригвана до голо при освобождението на Марсилия на 15 август, 1944 г.

С напредването на Съюзниците германците напускат бързо окупираните територии и много често са убити след това. Това е и причината една голяма част от снимките на жените колаборатори по-късно да са заведени под графата “намерена в мъртъв германски войник”

Последната снимка в този текст е заснета от американският фотограф Карл Майданс. Вижте снимките на Майданс от България през 1961 г.

Отговор