Старите софийски минерални бани гостуват на Берлин

минерални бани
Мъжкия басейн, препоръчително е било да се седи не повече от 20 мин. във водата. Банля, банята в Банкя.

Спомняте ли си фотографа, който събуди красотата на старите минерални бани в София? А след това ни подари виртуална разходка зад стените на Къщата с ягодите?

Здравко Йончев
Здравко Йончев

Да, става дума за Здравко Йончев. Съвременен български творец, чиито обектив и отношение към изящното ни показват потънали в пепел и забрава архитектурни прелести.

Този септември гледките, които Здравко е запечатал, ще бъдат представени зад граница. На 7 септември 2015 г., точно в 19 часа,

старите минерални бани на София ще се срещнат с Берлин

Българският културен институт ще подслони изложбата, която включва уникални кадри, заснети и обработени с помощта на специфична фотографска техника.

“Всеки кадър е подкрепен с исторически факти и пренася зрителя в атмосферата на изоставените и западащи, но прекрасни балнеолечебници на българската столица”, казва Здравко.

Освен фотографии от баните, експозицията ще включва и кадри от Лицата на града (последната изложба на фотографа през април 2015 г. във VIVACOM Art Hall, София).

минерални бани
Мъжкия басейн. Банля, банята в Банкя.

“Това са градски пейзажи от българската столица, показващи „Лицата на града“ по необикновен и фантастичен начин, търсещи отговори на въпроси като: Възможно ли е местата от ежедневието ни, които смятаме за отблъскващи, обикновени или забравени, да изглеждат живописни и невероятни?

Способни ли са нашите очи да виждат

или поне да възприемат гледната точка на различното и красивото там, където мислим, че то не съществува?”, обяснява фотографът с над 10-годишна практика.

Нека ви припомним, че премиерата на столичните минерални бани пред широка публика беше в края на лятото на 2014 г. Тогава фотосите на сградите на баните в Овча купел, Банкя и Горна Баня бяха подредени в галерията на открито пред Народния театър в София (с подкрепата на VIVACOM и в партньорство със Столична община).

минерални бани
Банята в Банкя.

Вдъхновен от уникалната постройка, през есента на 2013 г. Здравко Йончев заснема първо банята в квартал Овча купел, а след това тези в Горна баня и Банкя.

Впечатляващи с изографисаните си многоцветни плочки, потънала в зеленина остъклена тераса, римски колони и фантастични зали те са сред уникалните културни и архитектурни обекти на столицата. Този проект младият фотограф, който е и дипломиран треньор по бейзбол, продължава със заснемането на други западащи паметници на културата. Сред тях е и култовата Къща с ягодите в София.

Ягодовата къща
Къщата с ягодите

Друга инициатива на Здравко Йончев е неговият АртФотоФонд. Той има за цел чрез професионално фото заснемане да подпомага популяризирането на идеи и проекти с обществена значимост в сферата на културата и изкуствата, образованието, спорта, опазването на околната среда…

И така, ако имате път към Берлин този понеделник, 7 септември, непременно посетете Българския културен институт! Изложбата “Старите минерални бани на София” ще бъде открита в 19 часа и ще може да бъде разглеждана до 18 септември.

Интервюто, което Здравко Йончев даде в началото на лятото, специално за Lifebites.bg, може да прочетете тук.

Отговор