Вижте първата снимка на Симеон Сакскобургготски

0
Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски

16 юни през далечната 1937 г. е специален ден в България. Радостен звън на църковни камбани и тържествени залпове огласят цялата страна. Благата вест: родил се е Симеон Сакскобургготски. Появява се на бял свят с титлата княз Симеон Търновски.

Новината за появата на наследника на българския цар Борис ІІІ и съпругата му – царица Йоанна носи радост в повечето български къщи. Царското семейство дава амнистия на затворници. А българите, които са били ученици по онова време, още разказват как всички получили повишение на оценките си с по една единица.

Вестта се разнася и напуска пределите на България.

Първата снимка на Симеон Сакскобургготски

е разпространена с изключителен интерес и любопитство. Така както днес се публикуват фотографиите на най-известните и влиятелни светски двойки.

Няколко седмици след появата си на бял свят престолонаследникът е кръстен. Специално по повода български военен пилот донася вода от река Йордан.

Симеон Сакскобургготски
Световните медии обръщат специално внимание на вестта за раждането на българския престолонаследник. В страната ни тази вест е приета с радост, а всички ученици получават по-високи оценки.
“Това е първата снимка на престолонаследника Симеон Български. Бебето, което някой ден може да стане цар е родено на 16 юни.”

Снимката е публикувана във в. The Des Moines Register на 24 юли, 1937 г. със заглавие Бъдещ български цар?

За съжаление младият Симеон губи баща си твърде рано. Той е едва 6-годишен, когато цар Борис ІІІ умира внезапно и мистериозно в късния следобед на 28-ми август 1943 г. Симеон наследява престола, но поради невръстната му възраст е

назначено регентство

което управлява България от негово име.

Две години след това царският наследник и семейството му са принудени да напуснат страната. Симеон Сакскобургготски се завръща отново в България 50 години по-късно. Останалата част от историята повече от нас си спомнят повече от добре.

Как личността на българския престолонаследник е разкрита във военната академия Вали Фордж плюс уникални негови снимки направени от фотографа, заснел Че Гевара и Пикасо – Рене Бури вижте тук:

Симеон Втори яде грейпфрут

Отговор