Малкълм Гладуел – разказвачът на полезни истории

Малкълм Гладуел
Гладуер е автор на 5 книги, всяка от които е преведена на български език.

Мнозина от нас използват почивните дни около Коледа и Нова година за наваксване с четенето. Това е и времето, когато си подаряваме много книги. Идеален момент да препоръчаме автор, който нашумя значително в последно време, и чието творчество разглежда множество теми, свързани с бизнеса и успеха. Малкълм Гладуел.

Снимка: Kris Krüg - http://www.flickr.com/photos/poptech2006/2967350188/, CC BY 2.0, Link
Снимка: Kris Krüg – http://www.flickr.com/photos/poptech2006/2967350188/, CC BY 2.0, Link

Британският журналист е написал 5 книги, всички те преведени на български език. Той е увлекателен разказвач и обикновено книгите му се четат на един дъх. Всяка от тях е сборник от истории, които на пръв поглед

нямат нищо общо една с друга

но всъщност са под общ знаменател и в крайна сметка доказват основните тези, залегнали в съответната книга.

Първата от тях е със заглавие Повратната точка: как малките неща могат да доведат до големи промени и може да бъде дефинирана като “маркетингова” книга. Още материали в сферата на маркетинга от същия автор са няколко есета от сборника му Какво видя кучето. Една от тезите тук е версия на теорията за творческите малцинства, които променят историята (или пазарите, в случая).

Книгите на Малкълм Гладуел са на българския пазар, благодарение на издателство Жанет 45.
Книгите на Малкълм Гладуел са на българския пазар, благодарение на издателство Жанет 45.

Втората книга на Малкълм Гладуел

може да бъде дефинирана като “мениджърска”, а заглавието е Проблясък – силата на мигновените решения. В нея журналистът на The New Yorker отстоява тезата, че в днешното динамично време на постоянни промени, когато сме бомбардирани от тонове информация, трябва да вземаме адекватни решения.

Основно послание тук е, че твърде многото информация може да се окаже по-съществен проблем от твърде малкото. Успокояващото е, че често можем да вземаме по-добри решения спонтанно, вместо да допускаме грешки или пропускаме момента, когато анализираме твърде дълго (analysis paralysis – парализиране от прекалено много анализиране – бел.авт.). В Какво видя кучето също има няколко “есета по мениджмънт”.

В третата книга – Изключителните, Малкълм Гладуел представя няколко теории, най-популярна от които е тази за

десетте хиляди часа

Накратко, тя гласи, че ако се занимаваме с нещо поне 10 хил. часа, ставаме експерти в съответната област. Това е една доста демократична теория, която се е доказала в живота и на много българи. Идеята е, че често ставаме специалисти в дадена област, практикувайки я, и без да ни е необходимо формално образование в нея. Това е вариант на идеята за учене през целия живот, което може да включва и професионално преквалифициране.

big-Gladuell-cover
Третата книга на Малкълм Гладуел.

10 хил. работни часа са около 4 работни години – сериозен период за преквалифициране и усъвършенстване във всевъзможни сфери. В съвремието ни например виждаме много млади хора с

различни професии и образование

които с няколко години “кодене” стават програмисти и променят значително начина си на живот.

Авторът на тази статия например е завършил Юридическия факултет на СУ Св. Климент Охридски. Много от колегите му работят “по специалността” си, но впоследствие преминават в други сфери, като продажбите или мениджмънта, за да постигнат по-голямо професионално и лично удовлетворение. Важното е, че за всеки има надежда с упоритост да стане експерт в избраната от него област – стига да практикува в нея поне 10 хил. часа.

С множество примери Гладуел разбива и митовете за вродения талант – как сам по себе си такъв не е достатъчен за постигне на успехи в която и да е сфера. От мениджмънта на Енрон, където иначе е било пълно с талантливи притежатели на дипломи от престижни университети, през успеха на Бийтълс, до пътя на развитие на Бил Гейтс. И отново – необходима е упорита практика, което поставя и въпроса за емоционалната интелигентност на “изключителните”.

big-David-cover
“Давид и Голиат” е последната засега издадена книга на англичанина.

Друга теория на Малкълм Гладуел

е, че обикновено “талантите” и “гениите” нямат почти никакъв шанс да се реализират без наличие на подходящи среда и исторически момент. Което може да звучи твърде обезсърчаващо за мнозина…

В последната си книга Давид и Голиат – аутсайдери, неприспособленци и изкуството да се сражаваш с гиганти англичанинът разказва как от аутсайдери можем да се превърнем в победители (и обратното), как можем да се справим с голям проблем, използвайки неконвенционални методи, как иноваторите трябва да бъдат “несъгласяващи” се и по необходимост да заобикалят правилата.

Гладуел не открива топлата вода, но за сметка на това поднася с лекота огромен брой истории и теории, които могат да бъдат от полза на всеки предприемач и мислещ човек. Всичко това е разказано изключително четивно, забавно и лесно за възприемане. Няма да сгрешите, ако прочетете и/или подарите на близък книга на Малкълм Гладуел. И не забравяйте – интелектът и талантът са едно, но средата, шансът и моментът – съвсем друго.

Накрая ще си позволя една заемка от Блогът на Франк – чрез творчеството на Гладуел “ще се докоснеш до “изключителните” хора, които в момент на “проблясък” достигат “повратната точка“ в своя живот”. И в крайна сметка се справят със своя Голиат.


Прочетете още… Достоевски – безценните съкровища на един гений

Отговор