Сара Мапели: Танцуващата с 12 хил. пчели

Наричана e още „Пчелата майка“. Необичайният й танц показва как два различни вида могат да постигнат пълна хармония помежду си

пчели
Сара Мапели

Сара Мапели внася нов смисъл в понятието Пчела майка, като танцува сред рояк пчели, който покрива тялото ú. Пчелите образуват своеобразна “пчелна блуза”, която я загръща. Те оформят, както Мапели го нарича, медитативна атмосфера от движение, енергия и звук, разказва National Geographic.

Нестандартната художничка и енергиен терапевт от Орегон слага своеобразна премяна от скупчени пчели върху голия си торс, като пърформансът има за цел да помогне на останалите в групата да победят страховете си и да се свържат с природата.

Лечебният, медитативен танц с пчели е един от аспектите в нейната алтернативна медицинска практика. Колкото до публиката ú – основно хора, които имат

страх от пчели

или такива, които чувстват, че са изгубили връзка с природата – след посещението си при Сара те се страхуват по-малко и се усещат духовно преродени, твърди Мапели.

Днес в LifeBites.bg ви предлагаме част от интервюто, в което Пчелата майка споделя пред National Geographic защо облича тази жива риза от пчели, как се приема нестандартната ú практика и какво можем да научим ние хората от живота в кошерите.

p4711353a211364545

Защо точно пчели? Защо те са от значение за Вас?

Когато бях дете, общността беше малка, а хората бяха сплотени, ние бяхме дълбоко свързани. Хората намираха време да бъдат заедно, правеха сбирки и танцуваха, наслаждаваха се на прекрасни ястия заедно. Чувствах се като част от една група, която работи заедно, още от съвсем ранна възраст. Когато се запознах с пчелите, осъзнах, че техният свят е изцяло отдаден на общността.

Всяка пчела си има работа

и те участват в извършването на различни дейности, за да помогнат на едно общо цяло. Тази взаимосвързаност, идеята, че ако извадиш една част, групата губи завършеността си и не функционира правилно – това е част от посланието, което аз искам да споделя.


Прочетете още… как се раждат пчелите


Как Ви хрумна идеята за “блуза от пчели”?

Работех върху специален фотографски проект и докато карах покрай една ферма за ириси, ми хрумна, че трябва да бъда покрита с пчели. Успях да си представя тази “блуза от пчели”, но ми отне доста време да намеря хора, които да ми помогнат да я реализирам. В крайна сметка намерих ентомолог, който да работи с мен, и също така държа връзка с пчелари от цялата страна.

пчели
Сара по време на танца си

Как карате пчелите да идват при вас?

Ентомологът Майкъл Бърджет ми осигурява пчелни феромони, като тези, които пчелата майка отделя, но неговите се равняват на количеството, което биха произвели 100 пчели майки. Майкъл ми каза, че ще привличам пчели седмици след пърформанса ми, но на следващия ден около мен нямаше рояк, който да ме преследва, вероятно защото след танца се киснах в гореща вана и сауна. Но все пак през следващите дни все още чувах медни пчели да бръмчат в ушите ми.

Как се чувствате по време на танца?

Най-вече – сърбящо. Също така и малко болезнено. Крачката им се вкопчват в кожата ми, тъй като едни се държат, докато другите се катерят върху тях. Понякога ми

става много горещо

Но всичко това е част от преживяването, част от медитацията. Чувствам, че бих могла по всяко време да се откъсна от тези крила, но в същото време съм вкоренена под тяхната тежест и вибрация. Дискомфортът е важен за мен, защото ми напомня да бъда в настоящия момент, да остана фокусирана и да слушам пчелите.

Сара Мапели - пчели
Сара Мапели със своята блуза от пчели.

Била ли си ужилвана?

Жилена съм много пъти. Най-често това се случва по време на премахването на “пчелната блуза”. Нямам нищо против. Всъщност аз го намирам за лечебно. Откакто започнах, използвам апитерапия (използване на пчелни продукти, включително отрова от пчелно жило, за лечение на различни болести – бел. ред.) . Наистина много впечатляваща древна медицина, огромно богатство за нас. Това е още една причина, поради която трябва да пазим пчелите си.

Чували ли сте хора да казват, че сте луда да правите това?

Разбира се! Някои казват: “Никога не бих направил това!”. И аз отвръщам: “Няма проблем, не е нужно да го правиш”. Но това е повече от работа за мен: то се превърна в част от мен, от тялото ми. Разбира се, има и обучаваща страна. Дава ми възможност да говоря на хората за пчелите, колко са важни те за нас и за природата, какво могат да направят хората, за да ги предпазят.

Какво е да бъдеш Пчела майка?

Има магия и фантазия в това, което правя, те са част от работата ми. Не просто да лекувам и обучавам, но да вдъхновявам магията. Пчелите ми помагат да го правя.

Отговор