Как се раждат пчелите и какво ги убива

Първите 21 дни от живота на пчелите – тези любовни посланици на цветята, са най-важните и за тях, и за растенията, и за нас. Вижте защо!

0
пчелите
Как се раждат пчелите

Напоследък на пчелите никак не им е лесно. Колониите им намаляват всяка година, а причините за това все още не са съвсем ясни. Ето защо е от жизнено значение (за тях, но и за нас също) да имат здрави нови поколения. Как се раждат те, решава да проследи през обектива си фотографът Ананд Варма.

Неговите снимки за National Geographic неведнъж са показвали отблизо любопитни и неизвестни за публиката неща от природата и света на животните – от поведението на приматите и биомеханиката на колибрито до горската екология и заболяванията по амфибиите. Този път на фокус са пчелите, и то – най-малките от тях. Бебетата.

flowerСъщо като при хората, бебетата пчели си имат медицински сестри. Имат си период, в който се оформят главите и краката им. Дори изкуствено оплождане си имат.

Имат си, за съжаление, и вирус. Толкова опасен, че унищожава 30% от колониите им всяка година. Ако бяхме загубили толкова крави – ако всяка една на три крави умираше,

Националната сигурност щеше да е на крак

казва Денис ван Енгелсдорп, специалист по пчелите. А Варма допълва, че когато говорим за спасяването на тези безценни насекоми, всъщност говорим за запазването на нашата връзка с тях.


Вижте още… коя е Сара Мапели – танцуващата с 12 хил. пчели 


В своя кратка видео презентация за TED, резултат от фотографските му наблюдения в първите 21 дни от живота на пчелите, той разкрива колко крехки са те. И посочва като най-голяма заплаха за тяхното здраве вид паразитен кърлеж от Азия наречен Унищожител Варроа. Той се храни с растящите бебета, докато те са още какавиди, и смуче кръвта им. Това може да унищожи цяла колония, тъй като имунитетът на пчелите се понижава и ги прави по-податливи на стрес и зарази, казва фотографът.

Интересното е, че също като нас, и пчелите изживяват своите противоречия. Онези, които стават резистентни към външните вреди, загубват нежността и способността си да съхраняват мед. Може би както определени човеци, които преживяват агресията, като стават по-груби, и

пчелите се прощават с “пчелското” в себе си

за да се спасят. Подобно спасение обаче би било пагубно за нас. Защото една от три хапки, които ядем, е директно или косвен опрашена от медоносни пчели. Защото цветята може и да са извор на живот за пчелите, но пчелите са посланици на любовта за цветята. Или както казва ван Енгелсдорп във видеото малко по-надолу:

“Пчелите са секс работниците на цветята. Те са заплатени за своите услуги с пчелен прашец и нектар, за да местят мъжкия “сперматозоид” – прашеца, от цвете на цвете.”

Вижте още защо пчеларите са сред най-интересните хора, които някога ще срещнете, откога египтяните транспортират пчели по поречието на Нил и защо мигриращите пчелари са последните номади на Америка:

Отговор