Как да бъдем повече Дзен и да подобрим живота си

Дзен
За да си повече Дзен не е нужно да ставаш монах.

Дзен (Зен) е школа в будизма, поставяща на централно място фокусирането в настоящия момент, опростяването на живота и осъзнаването на същността на нещата чрез личния опит. Този текст няма за цел да ви подтиква да ставате дзен монаси. Целта му е единствено да ви провокира да опитате да следвате някои лесни техники, които са присъщи на дзен и които могат да направят живота ви по-спокоен, балансиран и по-добър. Без да се бавим направо преминаваме към стъпките, благодарение на които може да се осъществи това.

Правете нещата едно по едно

Тази стъпка е много лесна и в същото време е от огромно значение. Идеята тук е, когато правите нещо, да сте максимално концентрирани само и единствено в него. Да не правите нищо друго в този момент. Например – ако сте на среща с някой ваш приятел, съсредоточете цялото си внимание в него и това, което правите. Не мислете и не правете нищо друго. Друг пример – ако сте на тренировка – съсредоточете цялата си концентрация и внимание в движенията на тялото си. Дзен поговорката по този повод гласи:

Когато ходите, ходете. Когато ядете, яжте.‘

Може в началото да опитате да прилагате тази техника за по половин-един час на ден, докато чистите, готвите или миете съдовете вкъщи. Ако овладеете този нов начин на правене на нещата, със сигурност скоро ще усетите и ползите от него.

Действайте бавно

Когато успеете да се накарате да правите нещата едно по едно, важно е да ги правите бавно и осъзнато. Отделете им нужното време и внимание, без да бързате и без да извършвате произволни движения. Бъдете тук и сега! Само в този момент и само в това, което правите – бавно и спокойно.

Дзен
Изкуството на Дзен може да се практикува по всяко време и навсякъде.

Опростете деня си

Правете по-малко. Направете списък с най-важните си задачи за деня, като се стараете да не го претрупвате с много дейности. За да можете да изпълните списъка бавно и концентрирано във всеки един момент, той трябва да е максимално кратък и ясен.  Ако го препълните с много задачи, ще бързате и няма да им отделяте необходимото внимание, както препоръчва дзен философията. Сведете до максимум маловажните дейности.

Оставяйте място между нещата

Когато планирате графика с дейностите си за деня не ги планирайте непосредствено една след друга. Оставете разстояние между тях. Така винаги ще имате време да изпълните всяка задача бавно и спокойно, а ще имате време и да си починете между тях. Възможно е някоя задачка да отнеме повече от планираното за нея време, но ако сте оставили достатъчно разстояние преди следващата, това няма да бъде проблем и няма да се налага да бързате и препускате.

Създайте си ритуали

Тази стъпка е насочена изцяло към вашето лично възприемане и усещане за света и всеки момент от вашето ежедневие. Всеки може да си създаде каквито самият той желае ритуали така, че да се вписват най-добре в собственото му ежедневие. Извършвайте собствените си ритуали бавно и с пълна осъзнатост и концентрация. Независимо дали става дума за ритуал при приготвянето на храна, яденето, чистенето, медитацията, дихателните упражнения, това, което правите преди да заспите или когато пиете сутрешното си кафе, създайте своите собствени ритуали, които да внесат в живота ви повече спокойствие и да влеят у вас духа на дзен. Друг много важен съвет в тази посока е да определите точно време от деня си за точно определеният ритуал.

Медитирайте

Медитацията е едно от най-сигурните средства, благодарение на които можем да внесем малко повече дзен усещане в деня и живота си. Една от най-важните техники в ежедневието на

монасите, практикуващи дзен учението

е отделянето на време за седяща медитация (zzen). Всеки ден има точно определено време за това. Медитацията може да е един от вашите ритуали, които ще добавите към ежедневието си. Определете точно време от деня си за тази практика и се упражнявайте. В началото ще ви е трудно да укротите ума си, но си струва да опитате. Ползите от медитацията са доказани и служат на хората по света от векове. Не забравяйте, че медитацията според дзен не е задължително да се прави само седнал в поза лотос и със затворени очи. Можете да медитирате докато тичате, четете книга, готвите и при всяка друга дейност в ежедневния ви живот, стига да сте фокусирани и да присъствате в настоящия момент, отдадени само и единствено на това, което вършите в момента.

Дзен
Медитацията е едно от най-важните неща в Дзен учението.

 

 

Усмихвайте се и служете на другите

Да бъдем повече дзен означава да се откажем от лошите мисли и да се научим да служим на другите. Да забравим за егоизма и да се отдаваме и помагаме чистосърдечно на хората около нас. Или на непознатите на улицата. Бихте могли да помислите и за включване  в каузи като доброволци и благотворителност. Служенето на другите според дзен, а и според много други школи, ни учи на смирение и повишава качеството на нашия живот, както и на този на другите хора.

Опростете живота си

Преоценете нещата в живота си. Осъзнайте кои части от него са ви важни и от кои ненужни навици и дейности е добре да се отървете.

„Живей просто!“

Това е най-важната концепция по пътя на дзен. Освободете се от ненужните и маловажни неща, вършете прости дейности по прост начин, осъзнавайки и оставайки тук и сега – в настоящия момент. Така ще разчистите място в ежедневието и живота си като цяло за наистина важните и съществени неща. И още едно банално, но много важно напомняне – не мислете за бъдещето, то идва достатъчно бързо. Бъдете тук и сега – в настоящия момент и правете това, което правите с цялото си сърце, осъзнатост и внимание.


Вижте още: 9 стъпки, благодарение на които ставаш по-добър човек

Отговор