Революцията Ruby: Четвъртият шоколад в историята на света

Той е розов на цвят. Текстурата му е като сатен, а вкусът му не може да се сравни с нищо, което сте опитвали до този момент

0
Ruby - шоколад
Снимки: Barry Callebaut

Светът не може да живее без шоколад. Земята ще спре да се върти, ако сладкото и топящо се изкушение един ден изчезне. Шоколадът е наш приятел, утешител, компаньон в самотните моменти или в тези на най-голямо веселие. Ядем го когато сме щастливи, ядем го, за да сме щастливи.

Доскоро шоколадът имаше три вкуса. Млечен разкош, горчиво черно удоволствие или искряща бяла сладост. Така беше до съвсем скоро. И по-точно до появата на революцията – шоколадът Ruby (Руби), кръстен така заради характерния си розов цвят. Всъщност той е пепеляворозов. Текстурата му е като сатен, а

вкусът на Ruby

не може да се сравни с нищо, което сте опитвали до този момент. Той не е нито млечен, нито горчив, нито пък сладък. В него няма нито капка плодов сок, нито щипка аромат, а единствено и само какао. И все пак Ruby – четвъртият шоколадов вкус, изобретен повече от 80 години след появата на белия шоколад, е розов на цвят. Как е възможно това?

mmexport1504597081686
Шоколадът, от който не ти става тежко…

Гигантът Barry Callebaut (Бари Калибо) описва новия си продукт като абсолютно натурален с лек плодов вкус и изкусителна мекота. В него няма никакви добавки. Освен внимателно обработени какаови “руби” зърна, превърнати в шоколад с неповторим вкус и уникален цвят. Всичко това става след дългогодишно проучване в лабораториите на компанията.

Почти цяло поколение е нужно на швейцарската фирма и учените ѝ, за да предизвикат тази истинска революция в историята на шоколада. Известен в Стария свят от срамно кратко време. През XVI век никой в Европа не е и чувал за древната напитка на маите, позната на последните според археологически изследвания още от 1750 г. преди Христа. А вкусът на истинското какаово зърно и на какаовото масло, майсторството на сладкарите да създават уникални творения от тях и навлизането на шоколада в бита  правят от плодовете на това дърво истинска легенда.

Шоколадът се превръща в институция

В наркотик. В “не мога да живея без него”. Макар днес на пазара да се предлагат купища варианти, светът сякаш свикна с палитрата от трите базови вкуса – черен, бял и млечен.

Вярно, с тези три разновидности могат да се създадат какви ли не главозамайващи сладости – с плодове, с ядки, с уасаби и люти чушки, с листенца от рози, лавандула, със златен прах… Но дотук! До момента на лъча надежда, че европейците можем да създаваме, а не само да прекрояваме съвършенството на природата, дадено ни под формата на най-голямото изкушение, което може да докоснем с устни. Да създадем нещо наистина революционно като натурално розов шоколад!

08xp-rubychocolate1-facebookjumbo
Компанията Barry Callebaut е прочута с иновативните си продукти.

“Ruby е съвсем различно нещо, той е революционен – вкусът му е кремообразен и освежаващ“, разказва редакторът на шоколатерийната библия Сладкарството на Кенеди Ангъс Кенеди.

Лекият вкус е причината шокоманиаците да не усетят обичайната тежест, която изпитва всеки, прекалил с шоколада.

“Вкусът му предполага да ядеш повече от Ruby, отколкото от другите шоколади от палитрата”

–  допълва от Кенеди.

Проучване сред различни прослойки показва, че родените след 2000 г. са най-склонни да се влюбят в новия шоколад, казва Питър Буун, директор на отдел Иновации в швейцарската компания. “Те искат натурални неща, чисти, различни, със сигурен произход, а това е лесно за шоколада”, допълват колегите му.

43ed882f00000578-4853868-image-a-2_1504609599859
От Barry Callebaut признават, че с гордост ще пуснат продукта си на пазара като “четвъртия шоколад”.

Barry Callebaut са известни с иновациите си при обработката на шоколад и какао. Тяхно творение е и уникалният шоколад, който издържа на високи температури – нещо, което производителите на шоколад се опитват да постигнат от десетилетия. Далеч повече обаче са били нужни на човечеството, за да превърне какаовите зърна и масло в изкушенията, които познавахме досега.

Над 200 години след представянето на шоколада на европейците през 1519 г. става реалност

течният шоколад

– мания, по която надали има жена на света, която да не е луднала и днес. Когато през 1780 г. в Барселона е синтезиран първият течен шоколад (не напитката), истерията стига своя връх. И не спира там.

Години по-късно майсторите успяват да постигнат твърдите шоколадови блокчета, а Европа е влюбена, запленена, лакома за нови и възбуждащи усещания. Но ще измине още много време до 1930 г., когато на пазара ще се появи белият шоколад. И макар той да не съдържа нищо от полезните качества на какаовите зърна, светът ще се вълнува от нещо съвсем различно. От факта, че вече има по-голям избор и един напълно нов шоколадов вкус.

А днес всички отново сме на колене пред шоколада и очакваме с нетърпение розовата магия, която ще ни накара да се влюбим с обичайна страст към този почти магически еликсир.


Вижте още… историята на Бистра, която твори чудеса върху торти

Отговор