7 причини да се чувствате уморени

0
уморени
Уморени ли сте? Има куп причини за това, които подценяваме.

Иска ли ви се да свършите всички планирани задачи за деня, но да се чувствате ужасно уморени? Питали ли сте се някога защо се получава така? Сайтът fitnea.com прави списък със седем неща, които изсмукват енергията ни.

Хвърлете едно око на нещата, които определено допринасят за това да се чувствате уморени и помислете дали не може да промените ситуацията!
[А после погледнете няколко съвета за това как да не прегорите, ако живеете в България]
  1. Въглехидратите

Сигурни сме, че пържените картофи, които си взехте на път към вкъщи са изключително вкусни, както и хлябът, който току-що сте изяли ви е нахранил, но знаете ли, че този тип храна всъщност ви уморява? Тялото ви изразходва много енергия, за да преработи въглехидратите, което означава, че ще се почувствате отпуснат и изтощен скоро след като сте ги изяли. Вероятно вече сте забелязвали този ефект след като сте погълнали тежка храна. Не ви ли се иска да си полегнете след като току-що сте хапнали? Ако е така, това е защото тялото ви е заето да преработва въглехидратите и да ги превръща в енергия!

  1. Упражненията

Ако тялото ви е свикнало да не прави никакви упражнения, то ще се почувства уморено при най-малкото натоварване. Физическото натоварване може да ви зареди с енергия, ако го правите редовно. Тялото ви ще отделя ендорфини и ще изгражда мускули, ако тренирате по-често. Това ще даде рефлектира в усещането, че може да правите повече неща, без да изпитвате ужасна умора както преди.

  1. Сънят

Сънят не е страхотен просто защото ви кара да се чувствате бодри, той също така ви зарежда с енергия. Когато тялото ви не почива през нощта, то няма да е в състояние да се възстанови по начина, по който има нужда. Затова трябва да сте сигурни, че се наспивате качествено през нощта. Това може да означава да си лягате по-рано, отколкото ви се иска, но на сутринта ще се чувствате значително по-добре. Трудно е за вярване, но дори половин час може да промени начина, по който се чувствате, когато се събуждате. Възрастните хора се нуждаят от 7 до 9 часа на нощ. Ако не можете да си осигурите такова време, тогава опитайте да поспивате за 10-20 минути веднъж на ден.

уморени
Закуската, ако не е подходяща, също може да допринесе за това да се чувствате уморени.
  1. Закуската

Ако обичате да си похапвате зърнени закуски сутрин, може би ще трябва да преосмислите този свой навик. Вярно е, че такава храна може да ви зареди с много енергия веднага, но тя ще се стопи само за няколко часа. Така ще се почувствате страшно уморени, когато трябва да сте във форма. Вместо това яжте пълнозърнести закуски или яйца и ще установите, че сте пълни с енергия през целия ден.

  1. Кафето

Чашата сутрешно кафе ще стимулира кортизола и адреналина, но знаете ли, че ако прекалите с кафето, може да станете сънливи? Ако продължавате да пиете кафе цял ден, ще изчерпате запаса от тези хормони, което ще рефлектира върху тонуса ви. Опитайте се да пиете само по едно кафе на ден, а през останалото време заложете на вода.

уморени
Прекалената консумация на кафе не само няма да ви ободри, но дори може да ви накара да се почувствате по-уморени.
  1. Недостиг на хранителни вещества и минерали.

Има една добра причина, поради която федералната агенция по храните и лекарствата в САЩ препоръчва да поемаме по пет порции на ден плодове и зеленчуци. Това не само ще ви направи по-здрави, но така ще сте сигурни, че получавате всички необходими хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да произвежда енергия. Например – липсата на магнезий може да ви кара да се чувствате недоспали през цялото време. За щастие, може да си го набавите като ядете повече тъмно зелени зеленчуци и червен боб, както и много други храни.

  1. Стрес

Всеки от нас трябва да се справя със стреса ежедневно, но повечето стрес може да е причина за изтощение. Мозъкът използва много енергия, когато сте стресирани, което причинява отделяне на адреналин. Вие се нуждаете от този адреналин, затова е важно да се опитвате да избягвате стреса колкото е възможно повече. Медитацията и дълбокото дишане са отлични средства, които може да използвате, за да освободите натоварването. Те също така могат да ви заредят с повече енергия. Опитайте!

Вижте още кои са емоциите, които ни разболяват

Отговор