Най-доброто от Остава винаги предстои

0
Остава
Една различна група - Остава.

Те постоянно се променят. Но и си остават същите. Не спират да изненадват с нови подходи в музиката и към феновете. Но не изневеряват на стила си – да правят това, което обичат и харесват, без да се поддават на пазарните капризи, в които е пълно със субкултурни извращения. Те правят музика така, както искат и чувстват. Резултатът – мелодичен поп-рок / инди рок / бритпоп… (можете да срещнете още терминология, макар самите те да не обичат клишетата и ограничителните определения). Ясно е обаче, че стилът им е белязан с мощен интелектуален заряд. И макар за мнозина да прозвучи учудващо, точно затова успехът им се случва и то трайно. Вече близо 25 години култовата група Остава не спира да набира скорост на родната музикална сцена.

Каква е тяхната рецептата за дълголетието, гарнирано с растяща популярност? “Да правиш нещо, което не звучи прашно. 

Което продължава да докосва хората

Ето тогава дългата история става интересна“. Така накратко обобщава китаристът Алекс Марбург, специално за Lifebites.bg. “Това, което излиза от нас, е каквото ние харесваме и както ние си представяме нещата. Комерсиалният подход или някакви определени очаквания – това никога не е било водещо. По-скоро подходът ни е към феновете – хората, които ни слушат и с които споделяме нещата“.

Остава
Боян, Свилен, Алекс, Дани и Жоро – Остава. Снимка: Добрин Кашавелов

Публиката – това е ключовата дума в техния подход. Момчетата са винаги близо до феновете, говорят си, майтапят се – съвсем достъпни са. И нормални, както сами казват. Това определено дава резултат. Почитателите им са все повече и все по-често не успяват да влязат в залата, където свири Остава. Да, това се случва в днешно време на българска група, която има участия в големи клубове и не прави комерсиална, а интелектуална музика – разпродават концертите си. Ето защо се налага по-често да поглеждат към по-големи зали. Както стана на 18 ноември , когато музикантите от

група Остава направиха голям концерт в клуб Joy Station в София

За да представят най-доброто от творчеството си през годините, събрано в двоен албум The Best of Ostava. След 5 издадени албума с песни, които постоянно се свирят по концерти, това определено бе събитие, чакано отдавна.

Остава открай време е група, която не записва запълващ материал. Което означава, че най-голямата част, сигурно 90% от песните ги свирим по участия на живо. Няма го този момент да имаме 4 сингъла и 50 парчета, които никой не иска да слуша. И точно затова подборът е много труден.”

Алекс Марбург обяснява, че е трябвало да постигнат някак баланс между песните, които са най-въздействащи и любими на публиката и тези, които са фаворити на самата група. Но това е само началото.

Решили да не подхождат по стандартния начин – взимаш парчетата и ги събираш в компилация. Това, в крайна сметка всеки може да си го направи сам в Интернет в днешно време. Направили два акустични концерта в SOFIA LIVE CLUB и Bee Bop Café в Пловдив. И ги записали. Така, че да покажат на хората какво да очакват, когато отидат на тяхно участие.

Остава
Остава – винаги близо до публиката. Снимка: Бистра Николова

“Нови аранжименти, цигулки, допълнителни инструменти, които обикновено нямаме, публика –

един нов дишащ продукт

Нещо, което няма как да имаш, освен ако не идваш на концертите. Много по-трудоемко е. Стойността на този труд е много по-голяма. Но това е нещо, което бихме искали да видим от групите, които харесваме. И е много лично в крайна сметка, защото включва и хората, които го слушат.

Това, което се случи на 18-ти ноември в клуб Joy Station, стъпи на тази основа, но и се отличаваше значително. С различна постановка, която да отива на албума. Публиката бе подгрята от Ваня Щерева и група Matchpoint – първото им концертно участие след няколко години пауза.

До момчетата от Остава после неизменно бяха гост музикантите от симфоничен квартет Сапаев, както и дългогодишният приятел и музикант от групата Михаил Шишков.

Остава
Остава. Снимка: Добрин Кашавелов

Трябва да е интересно на публиката, включително на феновете, които са

традиционно до Остава

Това е подходът всеки път. Групата за пореден път заби с тоталните си хитове Шоколад, Океан, Понеделник, Мини тяло, Ще дойдеш ли с менSex in the morning и т.н. Но имаше и песни, които не са били сингли в албумите, а са не по-малко добри от познатите хитове.

Повече за участията на Остава можете да научите от Фейсбук страницата на групата.


Вижте още кои са Electric Pie – вкусното парче в българската музика

Отговор