Разпродават колекцията велосипеди на Робин Уилямс

0
Робин Уилямс е запален колоездач и оставя в наследство огромна колекция от велосипеди.

“Те могат да пикаят докато карат колело. Свалям им шапка за това. На тях, но не и докато съм около тях”, така шеговито коментира уменията на професионалните колоездачи американският комедиен актьор Робин Уилямс.

Филмовите роли на Уилямс в класики като Хук, Мисис Даутфайър и Добрият Уил Хънтинг, както и множеството му комедийни изпълнения на сцена, са добре познати и обичани от публиката по света. Нещо, което мнозина обаче не знаят е, че приживе носителят на Оскар за Най-добра поддържаща роля е бил запален колоездач. Подобно на легендарния водещ Джей Лено, който колекционира автомобили, Уилямс притежава огромна колекция от

повече от сто редки велосипеда

Актьорът обаче не е от онези колекционери, които пазят колелета си като в музей и често може да бъде видян да кара някои от тях. Освен фен на колоезденето, Робин Уилямс също така е приятел с професионални състезатели като Грег Льомонд и низвергнатия Ланс Армстронг. Той редовно гледа колоездачната обиколка на Франция Тур Дьо Франс на живо.

williams-armstrong
Уилямс (вляво) кара колело с Ланс Армстронг в деня за почивка преди 15-ия етап от Тур дьо Франс през 2002 г.

Актьорът се запалва по карането на колело през 80-те години, когато има добре известен проблем с наркотиците. Новата страст буквално спасява живота му. Той твърди, че обича да кара колело, защото чувството от това е най-близо до летенето.

robin_williams_bike
Робин Уилямс с велосипеда си Colnago.

Преди броени дни семейството на Уилямс обяви за продажба 87 велосипеда от колекцията на актьора на благотворителен онлайн търг, който ще продължи до 25 октомври. Всички приходи от аукциона ще бъдат дарени на фондацията Challenged Athletes, която подпомага атлети с физически недъзи, както и на фондацията Christopher & Dana Reeve, основана от легендарния актьор Кристофър Рийв.

de09433f04e896de76fa6f32175969bf
Робин Уилямс кара колело в комедията Мисис Даутфайър (1993), както и в Джак (1996).

В колекцията от велосипеди на Робин Уилямс има по нещо за всеки. От чопъра Schwinn Krate Stingray, който е мечта за всеки тийнейджър през 70-те, през велосипеда на едно колело… до култовия Pinarello Dogma, с който бяха спечелени няколко състезания Тур Дьо Франс в последните години. Специално

внимание заслужава армията от колелета Pegoretti

Те са изработени и боядисани лично от Дарио Пегорети, един от най-големите италиански майстори, който се сприятелява с Уилямс в последните години от живота му. Цените на колелетата започват от едва $800 и достигат хиляди долари.

bn-ec247_gay_02_p_20140813181057
Робин Уилямс през 2007 г. с велосипед, направен от приятеля му Дарио Пегорети.

“Надяваме се, че тези колелета ще донесат на новите им собственици толкова радост, колкото доставяше карането им и подпомагането на тези каузи на Робин”, казва в обръщение към бъдещите купувачи семейството на актьора.

fcf47e3da11e208375544c1caef48157
Уилямс кара колело във филма Джак (1996).

Това не е първият път, когато

велосипеди от колекцията на Робин Уилямс

биват продавани с благотворнителна цел. Преди няколко години комикът продаде на търг червено колело, произведено по поръчка от приятеля му Дарио Пегорети. Приходите от продажбата от около $20 хил., бяха дарени на фондацията 10,000 Degrees, която подпомага талантливи студенти в неравностойно финансово положение.

Прочетете още: 10-те най-красиви велосипеда на света

А сега ви оставяме с 20 от най-впечатляващите колелета в колекцията на Робин Уилямс, които може да разгледате в галерията по-долу, както и на сайта на аукциона.

 

Отговор