Най-високият мъж в света – Робърт Уадлоу

най-високият мъж
Робърт Уадлоу с част от неговото семейство.

С неговите 2 метра и 72 сантиметра Робърт Уадлоу официално е най-високият мъж в света или поне най-високият, за когото има неопровержими доказателства. Записан е като такъв и в Книгата с рекордите на Гинес. Учението му се отдава, иска да следва право, но същевременно работи в цирк и става рекламно лице на компания за обувки. Знае, че е различен, необикновен, но никога не се е приемал за „изрод“. За съжаление, най-високият мъж в историята си отива твърде млад от този свят – едва 22-годишен.

На 22 февруари 1918 г. в Алтън, Илинойс, Ади Уадлоу ражда съвсем нормално бебе, което тежи 3.85 кг. Името му е Робърт Пършинг Уадлоу и появата му на белия свят с нищо не подсказва какво невероятно бъдеще го очаква. Още през първата година на детето обаче, родителите му забелязват, че то расте с изключително бързи темпове. Много по-ударно от връстниците си и общоприетите норми. Когато е на 6 месеца Робърт Уадлоу е висок 88 см и вече тежи 13 килограма и половина. За сравнение – момченцата на неговата възраст тежат средно два пъти по-малко.

Робърт Уадлоу
Така изглежда 10-годишният Уадлоу (вляво).

На първия си рожден ден

най-високият мъж в света е над 1 м и надхвърля тегло от 20 кг

На 5-годишна възраст е с височина над 1,60 м и носи дрехи, предназначени за тийнейджъри. През следващите години момчето продължава да расте все така  бързо и неспирно. Когато е на 7, той е висок 1.78. Заради необичайния му ръст по време на обучението му в началното училище за него се налага да бъде изработен специален масивен чин. На 8-годишна възраст Боб вече е по-висок от баща си Харолд Уадлоу, който е 1.83 м.

Причината за необичайните размери на Робърт Уадлоу са изменения, настъпили в хипофизната жлеза, известни като хиперплазия. Тя довежда до необичайно високо ниво на човешкия растежен хормон. С напредването на медицината и технологиите такъв тип гигантизъм вече може да бъде овладян и дори спрян, но Уадлоу няма този късмет.

На 10-годишна възраст бъдещият най-висок мъж в историята вече е 1.96 м. А пет години по-късно – 2.39 м. Когато е на 13, Нежният великан, както го наричат по-късно, се включва в бойскаутска организация. Така, както правят много от момчетата на тази възраст. Единствената разлика между Уадлоу и останалите тийнейджъри в групата е, че за него се наложило да бъдат изработени специална униформа, палатка и гигантски спален чувал.

Робърт Уадлоу
Уадлоу се възползва от необичайната си фигура и става част от американския рекламен и шоу бизнес.

През 1936 г. американецът завършва гимназия в родния си град – Алтън. По това време той е висок 2.54 м. Записва се в Shurtleff College, където възнамерява да следва право. През същата година, става

част от трупата на изключително популярния цирк на братята Ринглинг

Те правят турне, обикаляйки цяла Америка. Най-високият мъж в историята се превръща в знаменитост. При появите си на сцената той е облечен в ежедневните си дрехи, отказва да носи цилиндър и „опашки“.

Но противоестествената му височина става причина здравето му да се влоши трайно. Той е принуден да носи скоби на краката и да използва бастун, за да се придвижва. Отхвърля инвалидната количка като алтернатива и избира по-трудния път. В тялото му обаче се развиват и множество други болестотворни процеси и състояния.

Робърт Уадлоу
Обувките на Уадлов са с приблизителен европейски размер 75 и, разбира се, са били изработвани специално за него.

Две години по-късно Робърт Уадлоу става рекламно лице на обувната компания International Shoe Company. От там му осигурява безплатни обувки, специално създадени за него*, и редица турнета из САЩ.

Уадлоу притежава освен извънредно голям ръст и огромна физическа сила. Но по характер е мек, вежлив и чувствителен. Така се появяват и псевдонимите му: Нежният  великан, Гигантът-джентълмен, Момчето-гигант, Великанът от Алтън и др.

Девизът му гласи:

„Стий високо и бъди най-доброто, на което си способен!“

Най-високият мъж на планетата става член на Ордена на Дьо Моле. Организация, спонсорирана от обществото на масоните, към които се присъединява впоследствие.

Робърт Уадлоу
В Алтън през 1986 г. е издигната статуя на Уадлоу в реален размер.

До края на живота си Робърт Уадлоу не спира да расте

А той настъпва на 15 юли 1940 г. Десетина дни по-рано глезенът му се инфектира от погрешно поставена скоба. Претърпява операция на крака. Лекуван е с антибиотици и кръвопреливане, но състоянието му така и не се подобрява. Младежът (по това време едва 22-годишен) издъхва в съня си.

В момента на смъртта си той е висок 2.72 м и тежи 199 кг

Година преди трагичното събитие Робърт Уадлоу  изпреварва Джон Роган в категорията  Най-високият човек, живял някога в книгата с  Рекордите на Гинес. И завоюва още рекордите за най-дългите човешки ръце и крака, измервани някога.

*Обувките на Уадлоу са били огромни – американски размер 37AA; UK размер 36 или европейски размер приблизително 75.


Вижте още: Най-тежкият човек в историята

Отговор