Джон Брауър Минок – най-тежкият човек в историята

най-тежкият човек
Американецът е сочен като най-тежкият човек, живял някога на Земята.

Рекордът, с който американецът Джон Брауър Минок е записан в Книгата с рекордите на Гинес, остава непроменен вече повече от 40 години. Той е най-тежкият човек, живял някога на Земята. Или поне най-тежкият, описан в медицинските журнали и историята. Джон тежи 635 кг. Това е предполагаемо тегло – поради невероятно големите си размери и ограничената си мобилност, американецът никога не успява да се качи на кантар.

Джон се ражда на 29 септември 1941 г. в Бейнбридж Айланд, щата Вашингтон, САЩ. Още от малък има проблеми с наднорменото тегло. На 12 години вече е 133 кг. Това го прави най-тежкият тийнейджър сред съучениците му и с тегло около 45 килограма повече от това на новородено слонче. За следващите десет години Минок качва още 45 кг. Така на 22-годишна възраст той вече тежи 178 кг., при ръст от 185 см.

Минок
Така изглежда Джон Минок на 22 години. Неговият рекорд определено не е постижение, с което американецът се е гордеел.

Ако тази информация все още не може да ви впечатли чак толкова, ето го и продължението: 3 години по-късно Джон вече е 317 кг. А след още 10 – през 1976 г. – 442 килограма. Но най-стряскащият факт в историята на Джон, който официално е

най-тежкият човек на планетата

тепърва предстои да бъде установен.

Месецът е март, годината 1978-а. Огромният Джон Брауър Минок е 36-годишен. Поради влошеното му здравословно състояние се налага да бъде приет в болница. А самото му транспортиране до Университетската болница в Сиатъл се оказва изключително трудна и тежка задача. За изпълнението ѝ са ангажирани 12 пожарникари. Създадена е специална носилка, чрез която американецът е отнесен до ферибот, а след курса му и до самото лечебно заведение.

Джон е приет със силна сърдечна и белодробна недостатъчност. Поставен е да легне на две легла, събрани заедно. А за да бъде преместен или обърнат на една страна, били необходими 13 медицински сестри. Ендокринологът доктор Робърт Шварц се заема със задачата да изчисли теглото на пациента, тъй като е практически невъзможно да бъде измерен с кантар. По мнение на лекаря

теглото на Джон е над 635 килограма

Така той се оказва най-тежкият човек, записван някога в медицинските журнали и историята въобще. Минок влиза и в Книгата с рекордите на Гинес, а рекордът му не е “подобряван” вече повече от 40 години. През същата 1978 година Джон среща жената на своя живот Жанет и се жени за нея. Двамата стават носители на още един рекорд – за най-голяма разлика в теглото на двойка женени. Съпругата на най-тежкия човек в историята е с тегло едва 50 кг. Джон и Жанет стават родители на две деца.

най-тежкият човек
В най-тежкия си период Джон е над 635 кг.

Голяма част от килограмите на американеца се дължала на натрупана водна маса, вследствие на неправилното функциониране  на сърцето му. При постъпването му в сиатълската  болница лекарите го диагностицират с масивен Генерализиран оток. Това е именно натрупване на вода в извънклетъчното пространство, дифузно разпространено из цялото тяло.

Потресен от размера и състоянието, в което се намира пациентът му, лекуващият лекар на Джон незабавно го подлага на строг хранителен режим. Той позволява прием на не повече от 1200 калории дневно. Най-тежкият мъж на планетата буквално започва да се топи вследствие на наложената диетата. Прекарва повече от година в болницата и в този период

отслабва с внушителните 419 кг.

Това е и поредният рекорд, завоюван от американеца – за най-голяма загуба на тегло. Когато го изписват, Минок тежи 216 кг. Това е едва една трета от масата на тялото му при постъпването в здравното заведение.

Две години по-късно Джон отново е принуден да се върне в болницата, поради редица здравословни проблеми. За изминалото време той си е върнал 90 от свалените по-рано килограми и вече тежи над 305 кг. След още 2 г. – на 10 септември 1983 г., най-тежкият човек в историята напуска този свят, малко преди да навърши 42 г. В момента на своята кончина Джон Брауър Минок тежи 362 кг.


Вижте още… Историята на Морис Тиле – прототипът на анимационния герой Шрек

Отговор