Стоянка Мутафова за любовта, самотата и приятелството

Стоянка Мутафова
Госпожа Стихийно Бедствие. Снимка: www.bnr.bg

За нея рожденият ú ден е ден като всеки друг. Затваря се вкъщи, изключва телефона и почива. А ако има работа – гледа да я свърши. Не иска да слуша банални пожелания за здраве и дълголетие. Така най-вероятно ще посрещне празника си и тази година любимата актриса на поколения българи – Стоянка Мутафова.

Малко известен факт е, че истинското име на тази велика актриса всъщност е Стояна-Мария.

„Аз по паспорт съм Стояна, кръстена съм на дядо ми Стоян. Това Стоянка дойде от една грешка в афиша за първото ми представление в Народния театър. Така си и остана. Аз обичам Стоянa”.

Ако я питате за отминалите години, тя ще ги обобщи с една дума – хубави.

Хубаво детство и хубава младост

От малка съм си бабаит и си се харесвам такава. Бях страшилището на махалата. Играех само с момчета и биех послушните, добре възпитани момиченца,” ще ви разсмее с откровенията си Стоянка Мутафова, която обичала да скандализира родителите си.

И въпреки че е позната на всички предимно с комедийните си роли и широка усмивка, тя е категорична, че в живота си „много не се хили”, защото:

„Моята усмивка не е  дежурна усмивка.”

Мутафова носи у себе си онова ценно качество – умението да се самоиронизира, което само фините хора притежават. Тя не крие, че не понася двуличието и винаги казва истината право в очите, но умее да щади някои хора и да я поднася деликатно.

Стоянка Мутафова
„Моята усмивка не е дежурна усмивка”, казва Стоянка Мутафова. Снимка: novini.bg

„В реалния живот съм една вечно недоволна жена.

Един недоволен човек. Нищо почти не ме радва. Аз се чудя как хората се радват толкова много, на толкова много неща”, казва актрисата и с готовност разкрива тайни от вътрешния си свят: Тежко понасям обидите, несправедливите и лошите погледи. Разбирам ги веднага. Прекалена чувствителност нося… Когато имам трудни моменти се уединявам и започвам да анализирам нещата… Когато се нервирам, мога да кажа хиляди глупости, хиляди обиди да тръшна, обаче това е моментно и то минава.”

Стояна-Мария се ражда в София през далечната 1922 г. в дома на известния драматург Константин Мутафов.

„Баща ми беше много хубав мъж. Майка ми не беше хубава. Аз на нея съм се метнала”.

Преди да се захване с изучаването на театралното изкуство, Мутафова завършва българска филология. Баща ú Константин бил против желанието ú да бъде актриса и често казвал: „От тебе артистка няма да стане!“ С годините тя не само го опровергава, но успява да се превърне в един от символите на родния театър. За първи път се качва на сцената в прогимназията в Копривщица с Петър Увалиев. Играе Дуняшка в Женитба.

В нейната роля няма и една дума, тъй като тя посреща само женихите.

Стоянка Мутафова
“Сцената ме лекува. Докато играя, всичко ми е наред”. Снимка: www.satirata.bg

„Оттогава имах амбицията да стана артистка. Знаех, че с нещо трябва да направя впечатление. На сцената се моташе едно малко котенце и аз питах Увалиев дали мога да посрещам гостите с него, но бях си намислила нещо, което естествено запазих в тайна. Той беше гръмогласен. Като викнеше и салонът все едно се събаряше. В момента, в който той каза „а носът ú е глобус“, аз стиснах котката, тя измяука и се хвърли в публиката, а хората станаха прави и започнаха да ми ръкопляскат. Това ми е първият успех на сцената. От малка съм изобретателна в работата си“, връща се назад във времето голямата Стоянка.

Категорична е, че не иска да прилича на никого. А по-скоро желае да си остане такава, каквато е. И каквато всъщност хората я харесват. Въпреки това признава:

„Самочувствие нямам никакво. Така съм създадена.”

Тези нейни думи стряскат. На фона на трудолюбието и факта, че на тази преклонна възраст, Стоянка Мутафова продължава да играе и заради огромния си – над 70-годишен стаж на театралната сцена, е вписана в Книгата с рекордите на Гинес.

Казва, че няма друг избор. Актьорът има само това умение и няма как да изкарва прехраната си другояче. Но дълбоко в душата си Мутафова знае, че не прехраната е единствената причина, за да не слиза от сцената повече от 7 десетилетия:

„Театърът ти е и дом, и семейство. Нямаш друг свят. Други умения. Освен да играеш, да влизаш от роля в роля, да се смееш или страдаш… Сцената ме лекува. Докато играя, всичко ми е наред. Дори ако имам температура, спада”.

Всички виждаме, че обича работата си, иначе салоните нямаше да са препълнени, а хората да са на крака след всяко нейно изпълнение.

Любимата ѝ роля? Посочва без да се замисля – Министершата на Нушич

„С най-голям кеф и удоволствие съм играла тази роля. Тя прилича на мен. Макар, че аз никога не съм ламтяла за власт, но по темперамент приличам на тази жена,” признава Стоянка Мутафова, която е удостоена с най-високите отличия и награди в областта на културата и театралното изкуство.


Вижте още избрани цитати на Стоянка Мутафова


Стоянка Мутафова е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“. Освен в България, безспорният й талант е признат в Русия, Унгария, Сърбия, Чехия и др. През годините среща се сприятелява с най-ярките имена в българския културен живот.

За своите 95 години Стоянка Мутафова се е срещала с абсолютно всички хора, които ви се е искало да познавате, както и с тези, които никога не бихте желали да видите. За всеки може да разкаже история, да щрихира характера и да отбележи черта, която само опитен психолог би забелязал.

Един от колегите й остава нейн верен приятел до края си. С великия Георги Калоянчев ги свързва не само сцената и съвместната работа. Той е до нея в трудни моменти, двамата дълги години са съседи в една кооперация.

Мутафова Калоянчев Парцалев
Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Георги Парцалев. Снимка: pressadaily.bg

„Калоянчев и аз бяхме като куче и котка. Караме се за най-малкото. Ако ни види отстрани, човек ще си рече, че не можем да се траем”.

Това разсмива Стоянка. И после добавя, че за нея той винаги е бил гениален.

Работата я събира и с Георги Парцалев, когото определя като „много ларж”, „велик комик и велик самотник”.

За своя кумир Александър Балабанов Мутафова казва, че по-умен и интересен човек в живота си не е срещала. И допълва: „Беше естествен – никаква поза”.

Ако се питате кой би определила като най-значимия и голям български актьор, отговорът е Кръстьо Сарафов.

„Аз по-голям от него не знам. Беше много културен и интересен човек,” признава в свое интервю комедийната актриса.

Може да разкаже забавни истории и за бившия първи – Тодор Живков:

„Много обичаше театъра и беше наш редовен посетител. Имаше чувство за хумор… Беше крайно неритмичен в танците.”

Стоянка Мутафова твърди, че най-добре се чувства и е най-щастлива, когато е влюбена. Разказва, че са я харесвали много мъже („без да съм била хубавица”):

„За мене любовта беше всичко. Никога не съм била с двама души едновременно. Умеех да обичам много силно и може би това ценяха у мене мъжете. Аз не знам какво е флирт. За мене трябва да се влюбя и толкова, хлътвам”, споделя в свое интервю актрисата и допълва, че не може да прости изневярата: „Затова съм се и развеждала. Не мога да простя и на себе си, ако съм се излъгала в един мъж. До мен никога не съм търпяла посредствен мъж. Към посредствените мъже съм била груба. Не понасям посредствеността.”

Събитията в живота ѝ потвърждават тези нейни думи

Едва 23-годишна се омъжва за култовия чешки режисьор Роберт Роснер, който е 28 години по-възрастен от нея. Двамата живеят във Виена, а по-късно се преместват в Прага.

Стоянка Мутафова
“За мене трябва да се влюбя и толкова, хлътвам”. Снимка: www.jenatadnes.bg

Вторият ѝ съпруг е журналист и преводач. Леонид Грубешлиев е баща на единственото дете, което ражда Стоянка – Мария.

На театралната сцена актрисата среща истинската си голяма любов – нейният колега Нейчо Попов. Двамата се влюбват страстно и се впускат в извънбрачна авантюра. Привиквани са от директора на Народния театър, който ги заплашва с уволнение, ако не се откажат от тази забранена любов. Нейчо и Стоянка остават заедно 19 години.

Стоянка Мутафова Нейчо Попов
Нейчо и Стоянка. Снимка: monitor.bg

„Той е любовта на живота ми. Беше всичко, за което една жена може да мечтае – интелигентен, нежен, чувствителен и грижовен. Непрекъснато ме изненадваше с подаръци”.

След неговата смърт Стоянка се отдава на другата си голяма обич – нейната дъщеря, която галено нарича Муки. Двете до днес живят сами.

„Няма мъж край нас, а и двете сме много непрактични”, смее се Мутафова.

И ако има нещо, от което най-много на този свят се страхува тази велика и борбена жена, то това не е смъртта, а факта, че ако си отиде, детето ѝ ще остане съвсем само:

Смъртта не ме плаши. Като по-млада много ме беше страх от нея и все си мислех , че няма да умра никога. А сега си знам, че ще умра и съм готова. Не съм сигурна какво има, след като умре човек. Винаги съм си задавала въпроси. И отговор никога не съм намирала в себе си.”

Но всички моменти в живота си, били те лоши, или хубави, Стоянка Мутафова е посрещала с лека усмивка. Не от тази дежурната, а истинка и сърдечна. Защото тази 95-годишна вече жена знае отлично, че има опора. Публиката, която я обича и не иска да я загуби. На всички тях, както и на враговете си или тези, които просто не я понасят, тя казва:

„Благодаря на тези, които не ме потупват по улицата по рамото  и ми викат „Леле, колко хубаво играеш! Браво! Тц-тц!“ Има такива, които не понасям. Искам да ме поздравяват интелигентни хора. Хора, които разбират от театър. Тогава вече се радвам.”

И знайте, Стоянка Мутафова обича сцената и няма намерение да се разделя с нея, освен ако не я изпъдят, и пет пари не дава, че е остаряла, защото:

„Виждам, че на нищо не приличам, но не се чувствам старица… Аз не съм се страхувала никога от старостта. Знам, че съм стара, а пък не се чувствам толкова стара, колкото съм всъщност.”

Отговор