Какво може да видите на Фотофабрика 2017

0
Алекс Майоли - Фотофабрика 2017
Изложбата на Алекс Майоли - Аз, моя милост и ЕСще може да разгледате от 9 май до 18 юни Софийската градска художествена галерия.

3 големи изложби и над 10 съпътстващи събития предвижда Фотофабрика 2017. Четвъртото издание на фестивала за съвременна фотография ще се проведе от 2 май до 23 юли в София.

Тазгодишното мото на Фотофабрика – ОТБЛИЗО представя фотографията като лупа на обществото, която не анализира, а наблюдава и разказва. Темите от програмата са фокусирани върху малките събития и хората, без които голямата картина на света днес е неосъществима.

Какво ще видите в рамките на Фотофабрика 2017?

Стоян Ненов – 1/320

От 2 до 14 май в Арт център Банкя ще бъде показана изключителната изложба 1/320 на Стоян Ненов – фоторепортер на Reuters и първият българин носител на наградата Пулицър. Във фокуса на българския фотограф попадат хората в движение.

Робер Доано
Робер Доано

Изложба на големия Робер Доано

От 15 май до 15 юни –  в Музея на София. Тази година фотографският фестивал ще ни зарадва с изложба на едно от най-големите имена в световната фотография Робер Доано – един от основоположниците на фотожурналистиката. Французинът е и сред пионерите на движението, което днес наричаме Хуманистична фотография.

В годината, когато се навършват 70 г. от създаването на Magnum Photos (един от най-престижните международни фотографски кооперативи с офиси в Ню Йорк, Париж, Лондон и Токио), Фотофабрика организира изложба на двама негови фотографи със самостоятелни експозиции – Алекс Майоли и Кристина Гарсия Родеро, обясняват организаторите на фестивала.

Алекс Майоли – Аз, моя милост и ЕС

От 9 май до 18 юни Софийската градска художествена галерия (СГХГ) представя за пръв път пред публика изложбата на Алекс Майоли – Аз, моя милост и ЕС (Me Myself and EU), проект, създаден специално за Фотофабрика 2017. За подготовката на изложбата италианският фотограф обиколя емблематични за прехода на България места.

Той е автор, който се подготвя старателно за всеки свой проект и смело нагазва в някои от най-болните теми на днешна Европа – възхода на крайно десните движения, бежанците, разделението между

Източна и Западна Европа

документира знакови исторически събития, като падането на режима на талибаните в Афганистан и войната в Ирак от 2003 г. Негови фотографии от горещи конфликтни точки се появяват в медийни титани, между които Newsweek, The New York Times Magazine, Granta и National Geographic.

Майоли ще присъства на откриването на изложбата и ще има среща с българската публика на 10 май в СГХГ.

Кристина Гарсия Родеро – С отворена уста

 Кристина Гарсия Родеро
Кадър от изложбата на Кристина Гарсия Родеро в рамките на Фотофабрика 2017.

От 15 юни до 23 юли в Националната галерия – Двореца ще може да видите изложбата на Кристина Гарсия Родеро С отворена уста. Другият фотограф на Магнум, с който ще ви срещне Фотофарбика 2017, се фокусира върху една от най-експресивните части на човешкото тяло – устата, като изразител на пълния спектър от емоции – гняв, радост, уплаха или щастие.

През годините Гарсия Родеро разширява търсенията на специфични ритуали и културни обичаи из целия свят. Нейният първи проект в България е посветен на кукерите в Перник. Кристина Гарсия Родеро ще присъства на откриването на изложбата и ще разкаже за своята работа пред българската публика.

Георги Богданов и Борис Мисирков – Десет щракнати снимки. Прага 

Изложбата им може да видите от 22 май до 4 юни в Чешкия център.

Проф. Лин Шрьодер – Автопортрет с близнаци и една гърда

От 15 до 28 май – в галерия Васка Емануилова. Това е най-провокативната изложба в рамките на фестивала, казват организаторите на Фотофабрика 2017.  Изложбата Автопортрет с близнаци и една гърда на проф. Лин Шрьодер включва една-единствена фотография.  За нея самата авторка казва, че привлича и отблъсква едновременно. Въпреки че използва собственото си тяло като обект, Лин държи снимката ú да не бъде четена като терапевтична картина.

Виолета Апостолова – Завръщане

Изложбата ще бъде представена от 20 юни до 7 юли в галерия Мисията (ДКИ – МВнР).

Изложба на испански фотокниги

От 5 до 19 юни в Институт Сервантес може да разгледате испански фотокнигифилмова и фотодокументалистика, специално селектирани от Фотофабрика за Арт център Банкя.

Отново ще бъде организирана и изцяло отворената към широката публика инициативата на ФотофабрикаФотомаратон. Тази година той ще се проведе на 7 юни и ще даде възможност на любители фотографи да се състезават със снимки, направени в рамките на деня по зададени теми.

Традиционните за фестивала изложби на открито с кадри на агенциите Ройтерс и Гети Имиджис, са селектирани по темата Отблизо и ще бъдат представени на Моста на влюбените зад НДК от 2 май, а от 16 май на оградите на две столични училища (120 ОУ Г. С. Раковски и НМУ Л. Пипков) .


Вижте още… какво ще видите на първата изложба на Робер Доано в София 

Отговор