Мулета на айфони – нова мания в Китай

0
айфони
Муле на айфони

Контрабандата на айфони процъфтява в Китай. Продуктите на Apple са изключително популярни там. Но макар, че са произвеждани там, високите данъци правят мобилното устройството по-скъпо, отколкото в Хонконг и САЩ. Така например iPhone 6 с памет 16GB се продава за £571 в Пекин. Цената му в Хонконг обаче е £477.

Все повече “предприемчиви” китайци се захващат с нелегалния внос на търсената стока и си превръщат (или наемат други лица) в мулета на скъпа техника.

Контрабандист от Хонконг е заловен, докато се

опитва да пренесе 94 броя айфони в Китай, прикрепени около тялото му

Властите в южния град Шенжен забелязват, че походката на контрабандиста е странна, а движенията му схванати. Проверката на двата найлонови плика, с които пътува човекът не открива нищо нередно. Когато пътникът се опитал да мине през метален детектор властите установяват, че около тялото му са прикрепени 94 айфона, на обща стойност 300 хил. юана (около 32 хил. паунда).

Полицаите в Шенжен разкриват, че в последните два месеца са заловили 18 “мулета”, които са се опитали да прекарат различни електронни джаджи, сред които и 282 айфона. Максималното наказание за контрабандата на недекларирани стоки в Хонконг е £1,3 млн. и седем години затвор.

Вижте още: Трафик на Библии в комунистическа България

Отговор