Джей Зи: От тъмното минало до образцовия успех

0
Джей Зи
"Не ме е страх да умра, страх ме е да не опитам" - Джей Зи. Photo credit: www.geteverwise.com via Foter.com / CC BY-SA

36 песни вместо автобиография или автобиография от 36 песни. Така ни показва пътя си Шон Картър, който всички ние познаваме като Джей Зи.

Decoded (Декодиран) е роман, който няма нищо общо с всички познати форми на книга. Това е автобиография, реализирана с помощта на Microsoft, в която през текстовете на песните си, Джей Зи ни разказва живота си.

Джей Зи
Джей Зи определено има тъмно минало. Photo credit: NRK P3 via Foter.com / CC BY-NC-SA

Филмите и полицейските хроники показват рапърите като пропаднали хора, които са замесени в най-различни престъпления, влизали са поне веднъж в затвора и се славят като лоши момчета. В реалността често този имидж се оказва просто фасада в името на рекламата. Но

за Джей Зи тъмното минало е част от битието

Пътят до челните места в класацията на Форбс за най-богатите хора в света минава през най-тъмните улички на Бруклин. И рисува сюжет, на който достоен прототип е Лушъс Лайън, герой от хитовия сериал на FOX ИмперияОбразът му неофициално се говори, че е вдъхновен именно от Джей Зи.

Началото е през 1969 г., денят 4 декември. Ражда се Шон Картър. Мястото е гето Марси в Бруклин, Ню Йорк. Семейството има четири деца и много проблеми. Бащата решава, че иска свобода и зарязва жена си сама. Оцеляването е трудно и става неизбежно Шон и братята и сестрите му да не се забъркват в неприятности, за да оцеляват. А това включва продажба на наркотици, участие в банда, вандализъм и какво ли не.

Джей Зи
От малък Джей Зи (горе) мечтае да се занимава с музика. By Jersey682Own work…private photo stash, Public Domain, Link

От съвсем рано Джей Зи си мечтае да прави музика. По цели нощи рапира и барабани из къщи, но вместо на сцената, излиза да продава наркотици. Когато е на 12 прострелва пристрастения си към дрогата брат, докато той се опитва да обере семейството. След години разказва, че това е било оцеляване в “градска война”.

Бъдещият рапър осъзнава, че наркотиците разрушават семейства, включително и неговото, но в същото време е дилър. Сменя няколко училища, арестуван е, говори се, че дори е намушкал човек. Биографията му до тук прилича по-скоро на портрет на завършен престъпник. Но

Джей Зи не е от хората, които можеш да сложиш в рамка

През тези тежки години той не спира да мечтае. Рапира с приятели и си печели прякора Джази заради музикалните си увлечения. А скоро след това Джази става Джей Зи.

Участва в партита и влага цялата си страст в музиката. Започва да печели аудитория в лицето на близки и приятели. През 1995 г. успява да издаде първата си песен In My Lifetime. Но никоя музикална компания не иска да подпише договор с него. Той сам опитва да пласира записите си, продава каквото има, за да изплува. И решава, че щом никой не иска да го продуцира, ще прави това сам. С двама свои приятели основават компанията Roc a Fella Records. Капитал нямат, но имат хъс и воля. Забелязани са от друга компания и Шон Картър успява да издаде първия си албум заедно с рапъра Ноториъс Би Ай Джи, с когото били съученици.

Джей Зи
Първоначално не потръгва, но впоследствие рапърът Джей Зи рязко се изстрелва нагоре. Photo credit: thecomeupshow via Foter.com / CC BY-NC-ND

Така талантът му стига до огромна аудитория и влиза в класацията на Billboard 200. Пътят му нагоре след това е като изстрелване на совалка. Следва договор с Def Jam и устрем, който променя живота на Джей Зи из основи. През 2005 г. той вече оглавява Def Jam, но това не му стига и си прави собствена компания Roc Nation. Бизнес уменията му са впечатляващи.

Днес Джей Зи е легенда

Има 11 албума зад гърба си. Един платинен и награда Грами. Миналото остава само в песните му, а уроците от онези времена са го направили това, което е днес. Той открива като таланти настоящи световни звезди (Риана, Кание Уест и много други). Работи съвместно с музиканти като Тимбърленд, Джъстин Тимбърлейк, Еминем, Линкин Парк и с още много от най-добрите в музиката.

Но това е само един от бизнесите му. Той е един от собствениците на отбора New Jersey Nets. Има козметична компания, успешна марка дрехи Rocawear, верига клубове. А наскоро придобива и известната марка шампанско Armand de Brignac.

Джей Зи Бейонсе
Най-влиятелната двойка в музиката – Джей Зи и Бейонсе. Photo credit: mp3waxx.com via Foter.com / CC BY-NC-SA

Той е щастливо женен за певицата Бионсе, с която имат една дъщеря Блу Айви. А напоследък отново са водеща тема за всички медии, защото обявиха, че очакват близнаци. Любовта му към нея е огромна, въпреки постоянните клюки за разрив в отношенията им. Напук на всички, той дори приема нейната фамилия и след брака става Шон Картър Ноулс.

Някогашният гангстер днес е канен в Белия дом, на благотворителни събития. Работи с всички най-големи имена в шоубизнеса и няма затворени врати пред себе си. Старият му имидж е само лош спомен, а животът му е доказателство, че когато искаш нещо силно, независимо от обстоятелствата, то е въпрос на време да го постигнеш.


Вижте още кои са неповтаряемите Red Hot Chili Peppers

Отговор