Какво трябва и НЕ трябва да правим, когато сме в Италия

0

Както всички добре знаем, различните държави предполагат и различна култура. Ето защо трябва да прочетете следващите няколко съвета и предупреждения, преди да се запътите към Италия. За ваше добро.

Едно от основните неща, които трябва добре да запомните е

винаги да се оглеждате, когато пресичате,
без значение какво показва светофарът

Повтарям – винаги. Макар и да съдя за това само по Неапол, можете да бъдете почти сигурни, че в по-голямата част на Италия е практика шофьорите да пресичат на червено. Знаците „Стоп“ също рядко ги обезпокояват. Затова дръжте очите си на четири.

14986843714_d12be03081_c
Много италианци предпочитат да се придвижват вместо с коли със скутери.

Нещо, което задължително трябва да направите, е

да се качите на скутер

Vespa-та е един от най-разпространените начини за придвижване в Италия, така че не се колебайте да опитате. Първо, защото всяка дестинация ще ви се стори къде-къде по-близка, и второ, просто защото е яко.

9350391690_f9378b474f_c
Италианците обичат късото, но силно кафе.

Неприятна изненада за любителите на по-завъртяни кафета ще се окаже абсолютната им липса в Италия (поне в южната част и местата, които посетих аз). Откажете се да търсите лате, или каквито и да е било смесени напитки, сервирани в нещо по-голямо от чаша за шот.

Вариантите в случая са два: да се примирите със ситуацията, да прегърнете културните различия и да гаврътнете напръстника еспресо, или просто да носите кутия мляко навсякъде с вас.

margherita-d-o-c-1
Хубавата храна често е съвсем простичка за приготвяне.

Друго нещо, което със сигурност трябва да направите, е

да опитате истинска Маргарита

И аз бях скептична в началото, но можете да бъдете сигурни, че това, което ще вкусите в никакъв случай няма да е „пица с нищо“, както много хора вярват.

Може би е добре да сте подготвени, че малко хора в Италия владеят английски, дори и в курортните градове. Ето защо е добра идея да научите няколко фрази на италиански. Хубавото в случая е, че езикът им не е особено труден, а и всичко, което ще ви бъде нужно можете да откриете и в най-базовия разговорник. In bocca al lupo!

8154472563_c8eec317f4_b
Бъдете подготвени, че магазините и туристическите обекти са с плаващо работно време.

Когато пристигнете в Италия, ще се сблъскате със смущаващия факт, че магазините, катедралите, музеите, ресторантите, както и всяко друго нещо, за което се сетите е с необикновено плаващо работно време, което рядко ще бъде във ваша полза. Затова

не оставяйте нищо за последния момент

Нищо. И не се успокоявайте, че въпросното място ще работи в понеделник например, защото шансът да грешите е доста голям. Така че запомнете: най-доброто време за посещението на едно или друго място е веднага. И побързайте.

3580222462_9c051d79c9_b
Дръжте очите си отворени, а портмонето плътно затворено.

Друго нещо, което не бива да ви учудва е, че може и да платите за оркестър и покривка, които всъщност не съществуват. Макар и да не ми се е случвало, от различни приятели чух за тази неморална, но пък доста хитра италианска приумица. В туристическите градове често се случвало към сметката да бъдат прибавяни неща, които всъщност просто ги нямало, казват изпатили. Естествено, никой не може да гарантира колко разпространена е реално тази „традиция“ и дали ситуацията стои точно така, затова не се притеснявайте предварително. Просто дръжте очите си отворени, а портмонето плътно затворено.

Ако сте стигнали дотук, то тогава със сигурност ще си спестите доста неприятности, веднъж пристигнали в Италия. Това (както може би ще разберете и сами) в никакъв случай не означава, че съм ви подготвила за всичко.

Прочетете още: Усещане за Перу

Отговор