Психично здраве = здрав разум

Когато се говори за психично здраве обикновено се коментират психичните разстройства. А хората с психични разстройства в България са над 1 милион, показват последните статистически данни.

Душевното здраве е важно за всички ни, а често не му отдаваме нужната значимост по една причина:

твърде много се вглеждаме в телата си и забравяме за душите си

Но душата дава сила на тялото и нейното здраве е не по-малко важно. Лесно забелязваме и регистрираме отклонението от “нормата”, но не знаем какво всъщност е “нормата”. Мнозина ще кажат, че всеки е свободен да бъде себе си, да боледува както желае, да е здрав по свой собствен начин.

Опитах се да обясня на своята 12-годишна дъщеря какво всъщност е психично здраве. Сериозно се затрудних, списъкът е голям и много пожелателен.

Според Световната здравна организация психичното здраве се представя като “състояние на благополучие, при което човек познава своите умения, способен е да се справя със стреса в живота, труди се и допринасят за благополучието на своето семейство и общност”.

Личното благополучие трябва да е път към себе си и своите умения, които да ни помогнат да реализираме най-силната си програма, да оцелеем по-дълго. Оцелявайки, ставаме част от семейство или създаваме свое и допринасяме за общото благо.

психично здраве
Здрав разум = психично здраве www.flickr.com

Мисля, че

нашето психично здраве

е тясно свързано и зависимо от разбирането ни за самите себе си и партньорството ни със света. Целите на всяка личност са зависими от помощта и пречките на средата наоколо. Колкото по-ясно си дадем сметка за това, толкова по-здрави ще бъдем.

Психичното здраве е чиста проба здрав разум, които ще ни преведе през ежедневния стрес, тревогите и страховете от неизвестното на утрешния ден.

Животът изисква от нас отговорност към себе си и другите. И именно справянето с тези отговорности е път към нашето душевно здраве.

Вижте още: Воден детокс за ума

СПОДЕЛИ
Предишна статияПинк Мартини, моля!
Следваща статияЛюбомир Данин: Дизайнер на… ножове
Александър Кръстев
Александър е доктор по педагогическа и възрастова психология. Преподава във ВТУ „Св.св Кирил и Методий“. Участвал като експерт и обучител в редица проекти на национално представени организации като: Unicef, Lumos, RABE, водещ на тренинги, обучения и семинари. Член на Дружеството на психолозите в България. Член на Управителният съвет на Национална Асоциация на Ресурсните Учители. Водещ на работилници за родители по програма на Уницеф-България. Има редица публикации и изследвания свързани с педагогическата психология.

1 КОМЕНТАР

  1. Не ви знам какъв доктор се явявате и с какво сте допринесъл науката (то у нас университетите дават на куцо и сакато титли ), но съждението : “Мисля, че душевното ни здраве е тясно свързано и зависимо от нашето разбиране за самите себе си и партньорството ни със света…” ?!!! Наивитет! Знаете ли думичката “словоблудство”? Елементарни съждения с наивни заключения! И сте “доктор” в тази наука!?

Отговор