Уроци, които научих от учителите на децата ми в Англия

кутия - учителите на децата
Затвори проблемите си в кутия. Снимка: Авторът

Имаме голям късмет не само с училището, но и с учителите на децата ми в Англия. След два месеца на обучение вкъщи малчуганите на Острова ще се завърнат в класните стаи. Иска ми се обаче да ви разкажа за някои от уроците, които научих покрай тях.

Поредният имейл пристигна в понеделник. В него освен обичайните прикачени файлове с домашни, имаше и съобщение с допълнителни задачи. Получаваме такова, по-дълго и различно съобщение в началото на всяка седмица. Четях и се усмихвах. Усмихвах се, защото не само децата, но и самата аз имаше какво да науча. Уроци, за които никога не е късно и които се учат доживотно. Уроци, които нямат нищо общо с умножението, делението, правописа, пунктуацията, биологията или географията.

Тези задачи даваха ценни насоки как да преодолееш стреса и тревожността. Как да бъдеш по-щастлив и да живееш с по-леко сърце. Уроци, които в един кратък имейл ми преподаваха

учителите на моите деца в Англия

Писмото започваше с поздрав към всички “невероятни” деца на това училище.

“Изпращаме ви няколко допълнителни задачи, които може да направите. Разбира се, не трябва да правите всяка от тях, но се надяваме, че ще ви бъдат забавни и полезни”, продължаваше съобщението.

Въпросната седмица от училището искаха да обърнат внимание на личностното, социалното, здравното и икономическото образование. Целта беше да накарат децата да помислят за чувствата си, ако извънредното положение им се струва малко трудно. Учителите имаха няколко предложения как децата могат да се почувстват по-добре.

1. Направете “Let it go” кутия

Намерете кутия, нещо малко като кутия от обувки или шоколадови бонбони. На едно листче напишете това, което ви тревожи, за което мислите и се притеснявате. Кажете си, че не трябва да мислите за този проблем в момента, може да го оставите да отмине и тогава пуснете бележката в кутията.

Може да го правите толкова пъти, колкото пожелаете. Ако искате, може да споделите тези ваши притеснения и някого вкъщи.

2. Напишете писмо до самите себе си

Изберете ден, в който се чувствате щастливи, и напишете писмо до самите себе си. Целта е да прочетете написаното, когато изпаднете в труден момент или не успявате да се справяте с проблемите. Не забравяйте да включите и съвет относно нещо, което ви е помогнало в миналото.

Четете това писмо, за да си напомняте, че сте имали дни, в които сте се чувствали по-добре и по-безгрижни.

3. Напишете си списък с желания

Направете списък (или ваш собствен, или на цялото семейство) и напишете 10 неща, които нямате търпение да направите, когато всичко се върне постарому.

4. Направете така, че всичките ви притеснения да отлетят

Вземете лист хартия и напишете на него всичко, което ви тревожи. След това направете хартиено самолетче. Излезте навън и изхвърлете всичките си грижи във въздуха!

(Следвано от два линка как да се научите да правите хартиени самолети: ЛЕСЕН НАЧИН и за НАПРЕДНАЛИ – за инженерите сред вас.)

Готино, нали? За тези практични хитринки искам да благодаря на учителите на децата ми. Несъмнено те ще бъдат полезни не само за учениците, но и за голяма част от родителите, които решат да ги използват. През тези няколко седмици вкъщи, научих още един урок от учителите на децата – че няма нужда да се правим на супермени пред малчуганите си. Важно е да им покажем, че

животът невинаги е розов

да им обясним, че е нормално да попадаме в трудна ситуация. Да се чувстваме тревожни. Защото лоши неща се случват и много често няма как да ги контролираме. Тогава трябва да намерим начини да преодоляваме тревожността си и да се справяме. Било то с хартиени самолетчета, стари писма или кутии за проблеми.


Вижте още… сравнение на училищната система в Англия и България

Отговор