Експеримент на Dove: Колко си хубава?

0
Dove
Само 4% от жените се оценяват като хубави.

Смятате ли, че жените се оценяват по достойнство? Дали се виждат повече като хубави или като невзрачни, или евентуално „нищо особено“? А дали ще се изненадате, ако научите, че едва 4% от дамите се оценяват като красиви? Тази цифра не е измислена, а е резултат от

експеримент на козметичната компания Dove, проведен в няколко големи града

по света – Сан Франциско, Лондон, Шанхай, Делхи и Сао Паоло. На публични места били избрани или поставени по две съседни врати, над които били закрепени надписите „Красива“ и „Средно ниво“. Естествено, били разположени и достатъчно видеокамери, които заснели реакциите на жените, които се случило да минат оттам.

И да, резултатите показали, че едва 4% от преминалите оттам дами, имат достатъчно висока самооценка. Огромното мнозинство предпочело да се обозначи с приемливото „средно“ равнище.

Видео от експеримента вижте тук:

По този повод медиите в Швейцария коментират, че в съседна Германия делът на оценяващите се като красиви е още по-нисък – едва 2%. В немски говорещата част на Швейцария положението едва ли щяло да е по-различно. И посочват, че неслучайно 54% от жените описват себе си като най-големите критици на собствената си външност.

Най-притеснителното е, че сред множеството, преминало през вратата на подценяването на Dove, има не една и две наистина красиви жени.

DOVE
Експериментът на Dove “Колко си хубава?” В него взели участие над 6400 представителки на нежния пол, на случаен принцип.

В този смисъл, похвален е опитът на козметичната компания да провокира по-висока самооценка у дамите (все едно дали техни клиентки или не) и да ги провокира да се оценят като красиви следващия път, когато застанат пред огледалото. Това е и идеята на кампанията на Dove – да накара представителките на нежния пол да ИЗБЕРАТ да се чувстват хубави.

Разбира се, всяка подобна кампания преследва конкретни икономически цели. Но посланието е изключително и това трябва да се признае.

Пък и в крайна сметка как се измерва красотата? Тя само физически белег ли е? Аз лично не смятам така. А вие?


Вижте още: Благодарността да живеем

СПОДЕЛИ
Предишна статияКак графити спасиха едно испанско село от изчезване
Следваща статияЗелената работилничка за идеи
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор