Дао до: Колоритно племе от далечен Виетнам

0
Дао до
Дао до от Виетнам.

Какво знаете за Виетнам? Освен, че е някъде в Азия и че някога е имало американско и френско присъствие там? Всички сме гледали евтини холивудски филми за войната на чичо Сам със злия враг. За азиатците, които живеят в джунглата и си заслужават съдбата. Ужасно и адски расистко. Но извън този облик и насадените представи, се оказва, че пред нас може да се разкрие една уникална плетеница от религии, традиции и цветни хора, които могат да ви изумят с начина си на живот. Като Дао до например.

Те нямат нищо общо с онзи образ от екрана. Историята им е хилядолетна, а културата – уникална.

Във Виетнам живеят 85 млн. жители на територия от 331 688 кв.км. Плетеницата е много пъстра. А историята, с нейните неочаквани завои, е създала интересни етнически групи. И макар, че към днешна дата Виетнам е една от най-бързо развиващите се държави в света, там има хора, за които времето е спряло. Малцинствата са около 11% от населението, като в това число се включват много етнически групи. Те силно се различават една от друга като традиции, език и култура, макар да живеят на една ръка разстояние.

Дао до
Жена от племето Дао до във Виетнам.

Тези, за които ще ви разкажа са хората Дао до (dao đỏ)

Последните 400 години те населяват малки селца в планината Сапа и различни райони на Виетнам, като голяма част живеят в долината Тафин (Ta Phin). Следите им започват в Китай, но през 12-13 век се преселват заради сушата и жестокостите на феодализма по време на династията Мин.

Те са горди, усмихнати, приветливи и много работливи хора. Занимават се с отглеждане на царевица, просо, маниока, ориз, картофи и др. Гледат и животни. Използват биволи, за да орат нивите си. Оцеляването им е пряко свързано с времето. И твърде често разчитат на туризма, като разхождат чужденци сред пъстрите пейзажи. Живеят в малки махали или гъсто населени села.

Хранят се по два пъти на ден. Закусват само, когато са натоварени в сезона за прибиране на ориза. Сами си произвеждат алкохол и тютюн. В миналото мъжете са имали дълги коси, събрани на кок, като останалата част от главата са я бръснели. Различните групи Дао имат

различни забрадки като символ, който да ги отличава

Дао до
Жени Дао до.

едни от други. Носят дълги блузи или рокли върху панталон, като всички те са много колоритно избродирани. Бродирането е задължително за всички жени. Tе създават истински шедьоври с иглата. Това е изкуство, което момиченцата изучават от най-ранна възраст. От двете страни на бродерията формата е различна. Екзотиката на дрехите им привлича много желаещи да ги разгледат от цял свят. А модни блогъри дори показват уникалните им шивици на световната публика.

Дао жените, наричани още червени, бродират специална сватбена рокля, която съчетават с бял панталон. Косите им са дълги и сплетени, покрити с червен шал, сложен като тюрбан. Някои от тях се подстригват късо, като дори епилират част от косата си с пчелен восък. Носят се квадратни, кръгли или конусовидни шапки.

Те се изработват от сушени тиквени влакна и восък и се покриват с красиво избродирано парче плат, украсено със сребро. При червените Дао и друго сходно племе – Дао Куан Транг, само омъжените жени носят конусовидни шапки. За трети тип Дао – Тиен, те се използват единствено при определени церемонии.

Дао до
Хората от Дао често правят къщите си сами.

Част от къщите на Дао до са изградени директно на земята, а други са качени върху подпори. Дао хората ги строят сами по съвсем обикновен начин, като връзват дървени прътове с лиани. Във всяка къща има олтар в прослава на предците.

Мъжете са умели занаятчии, които изработват предмети за бита от бамбук и ратан. Също така сами си правят земеделските сечива и умеят да създават хартия от кората на някои дървета. Събират много билки, които ползват целогодишно, а ловът и риболовът са им доста близки.

Когато двама млади искат да се оженят

задължително се прави консултация с гадател, като се проверяват датите им на раждане. Настъпва голям проблем, ако няма съответствие. Но пък има ли, следва весела сватба, на която двете семейства се надпяват.

Дао до
Преди да се оженят, младите трябва да отидат на гадател.

Интересното е, че преди брака младият мъж може да поживее в семейството на бъдещата си съпруга, без да има право да ú говори. Той работи наравно с роднините ú за 3-4 дни и едва месец по-късно може да се върне, за да иска момичето за жена. Когато всичко е уговорено, има задължителни подаръци, които всеки трябва да направи сам. Много често хората са бедни и затова се прави временна сватба и едва след като семейството на жениха спести достатъчно за подаръците, следва окончателна сватба.

Бъдещото семейство е патриархално, но въпреки това има голямо уважение към жената и дори в повечето случай тя е много по-разговорлива към идващи туристи, докато мъжете са срамежливи. Жените раждат у дома, като преди това пред къщата се нареждат бананови цветя или зелени клони, които трябва да гонят злите духове. Но за съжаление има много голяма детска смъртност. Между 15 и 20 години момчетата минават специален ритуал, който ги прави мъже, а за момичетата този ритуал се прави на 13 и е свързан с премахване на част от косата с горещ восък.

Дао до
Мъжете Дао до са не по-малко колоритни от жените.

Религията на Дао включва будизъм, конфуцианство, даоизъм, различни ритуали в прослава на земята и езически вярвания. Фолклорът им е много богат – наситен е с приказки, легенди, песни и стихове. Те танцуват при всичките си религиозни ритуали и

често се забавляват с ходене на кокили

Образованието им често се изчерпва с четенето на китайски, смесен с езика Дао, което е  необходимо знание за изучаването на ритуални текстове.

Дао до са мили хора, запазили традициите си, но отворени към чужденците. Прекарват живот си в труд и хармония. Далеч от съвременната суета, те са съхранили своя древен дух. Дао до са само един малък пример за невероятната пъстра плетеница от етноси и култури, живеещи в Азия. Малко парченце от пъзела на планетата, но еднакво важно с всяко друго на картата.

Вижте още кои са хунзите – загадъчното племе от Хималаите

Отговор