The Center: Една различна танцова школа

0

Ако кажем, че това е просто школа за танцуване, ще е твърде малко. The Center е училище за живота. Храм за своите последователи и зона за бягство към друго измерение.

Спомням си първия път, когато влязох в залата. Озовах се пред артистична сцена, звучеше силна музика и се чуваше смях. Това, което съм запомнила от онзи момент са

масата с книги в коридора и мястото наречено “кът за учене”

Обясниха ми, че всички ученици на The Center четат книги и си имат маса за размяна, а кътчето за учене било задължително. Стори ми се странно тогава, но много скоро разбрах какво значение се отдава на образованието в тази различна танцова школа.

1262736_661762760508531_1405536253_o
Голямото семейство на The Center

Цялостната политика тук е насочена към това децата да учат, да тренират и да живеят здравословно. Потвърждение на това е фактът, че едно от най-силните представления на The Center – Вяра 509 е посветено на Никола Вапцаров. В момента екипът работи върху късометражен филм по произведение на Робърт Бърнс и подготвя поредното си участие в България търси талант по операта Кармина Бурана.

Тези проекти са малка част от нещата, с които се занимават в танцовата школа. Проекти, които звучат безкрайно далеч от стандартната представа за хората от хип-хоп средите.

Eкипът на школата във Варна
Eкипът на школата във Варна

Имам честта да съм сред “учениците” тук, да съм сред тези усмихнати и позитивни личности и мога от собствен опит да потвърдя, че всеки нов човек се чувства като у дома си в школата. Танцуващите са на възраст между 4 и 44 години, което прави мястото наистина уникално. За хора като мен танците в The Center са своебразна психотерапия след дългия работен ден, а за децата и тийнейджърите това място е като оазис, от който не искат да си тръгват.

Танцовата школа често застава зад каузи на хора в неравностойно положение. Има кампании за борба с наркотиците, тютюнопушенето и насилието сред подрастващите. Но

най-важна тук е работата с деца

Основателят на The Center Георги Енчев, когото повечето хора знаят като Гоош, е не просто танцьор и преподавател. Той е духовен ментор на учениците си. Говори честно и открито с младежите на теми, касаещи тяхното сексуално възпитание, за да се научат по правилния начин на уважение към другия пол. Изкушенията пред днешните тийнейджъри са много и за това е важно да се намери правилния подход, за да бъдат наясно с рисковете на живота.

འ¿ Õ½á»ÑÔá
Всички се чувстват страхотно в училището за танци.

Част от методологията на работа на училището е в откритите разговори и дискусии по неудобни теми. Много често решаването на един проблем се крие в директния сблъсък с него. Така че вместо да игнорират трудните въпроси, те се стараят да са честни и готови с отговорите, поднесени на разбираем за хлапетата език.

Истинско училище на живота, нали ви казах! А ето и кои са хората, които стоят зад тази иновативна и различна школа:

Гоош е основател на школата.
Гоош е основател на школата.
Георги Енчев

По-известен като Goosh. Той е човекът, който създава The Center. Още от дете се увлича по танците. Първите си хореографии създава в двора на стара сграда, под звуците на презаписана касетка.

Част е от т. нар. първа рапърска вълна и има своя хип-хоп група. С времето разбира, че танците са неговото призвание. Работи в чужбина в различни артистични програми и има възможност да учи от най-добрите хореографи в света. Победите и медалите му от състезания в целия свят са толкова много, че се е отказал да ги брои.

Връща се в България с идеята да преподава

Започва с една ученичка, за да стигне до днес, когато школата му има зали в много български градове и хиляди последователи.

goosh 123
Георги Енчев – Гоош.

Самият Гоош е човек с железни навици. За него спортът и дисциплината са начин на живот. Повечето от нас си мислят, че последователите на хип-хоп културата си лягат в ранни зори, обикалят по купони и живеят за мига, но тук случаят е съвсем различен. Гоош става всяка сутрин в 5 часа, занимава се с йога, медитация и различни упражнения за духа и тялото.

Той е от хората, които винаги биха предпочели книгата пред телевизията и на това се старае да учи своите ученици. Танцьор, хореограф, режисъор, оператор, сценограф, а може би най-важната му титла е приятел. Всеки от учениците му уважава учителя с добрата усмивка и знае, че в негово лице ще получи мъдър съвет (без, разбира се, да избегне градивната критика на Мастъра).

Гоош сам снима и монтира видеата на танцьорите, като не спира да учи нови неща всеки ден.

Най-новата инициатива, която е подел, се казва Учи ми се. Идеята е училището да се пренесе в танците – нещо, за което тепърва ще чуваме.

Продължава на СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА

Прочетете още… 30 в едно: Винаги новият Балет Нова

Отговор