Какво е плацебо и как точно лекува то?

pixabay.com

Силната вяра е това, което кара множество хора с различни заболявания или физически проблеми да оздравяват – без върху тях да е приложена каквато и да било ДЕЙСТВИТЕЛНА медицинска намеса. Вероятно сте чували за така наречения плацебо ефект, който е едно от най-изумителните явления в съвременната медицина и психология.

Плацебо е недействително (лъжовно) лечение

при което пациентът вярва, че е бил подложен на операция или е взел лекарство, което е било просто обикновено захарно топче. Хомеопатията, например, се смята за част от тази нетрадиционна медицина, която е базирана на плацебото.

Огромният брой пациенти, които се подобряват и дори излекуват от най-различни здравословни проблеми чрез ефекта на плацебото поставя редица въпроси – за силата на мисълта и самовнушението на всеки човек, чрез която (както е видно) могат да се лекуват физически неразположения.

плацебо
Истински хапчета или захарчета? Photo credit: AJC1 / Foter / CC BY-SA

Плацебо ефектът все още не се използва свободно в традиционната медицина. Противниците му го наричат измама, шарлатания, лъжа, но дори и те не могат да отрекат данните от статистиките с излекувани по този начин пациенти.

Ефектът на плацебото привлича общественото внимание в средата на 20-ти век. Тогава на болните започват да се дават безвредни захарни топчета. Те обаче не знаят това и вярват, че пият хапчета за конкретния проблем, който ги измъчва. Същите тези пациенти (или поне част от тях)

започват да отбелязват подобрение

на здравословното си състояние и така плацебото навлиза в съвременната медицина.

В така наречените „тестови групи“ при изследването на различни нови медикаменти, на част от участниците се дава истинското лекарство, а на други захарни топчета. Никой от пациентите не бива да научава в коя група е попаднал. Това знае единствено екипът от лекари, които правят изследването. Процентът на хората от плацебо групата, които имат подобрение, е доста голям. Между 30 и 40%. Те просто вярват, че взимат истинското лекарство.

В хирургията също се прилага плацебо. Когато се налага операция или друга интервенция, която не се извършва в действителност, на пациентите се правят „лъжливи“ белези. Това се прави, за да могат да повярват в излекуването си, което често става факт.

плацебо
Плацебо се прилага и в хирургията. Photo credit: phalinn / Foter / CC BY

През 1994 г. хирургът Брус Мозли провежда следния експеримент. Приема 10 пациента с един и същи проблем (болки в коляното вследствие на артрит) и назначава на всички операция на колянната става. Всичките десет пациента са приети едновременно. Подготвят ги за операция и ги упояват. Това, което пациентите не знаят е, че само на 2-ма от тях е направена уговорената операция. На 3-ма е направена просто промивка на ставата, а 5 от тях са се сдобили с лъжливи белези, без изобщо нещо да им е правено. На следващия ден десетимата са изписани и на всички са предписани едни и същи обезболяващи медикаменти.

Лечението с плацебо дава резултат

Шест месеца след интервенцията всичките 10 пациента съобщават, че имат подобрение и са доволни от приложеното им лечение. В този момент те не знаят, че са станали част от научен експеримент. Мъж от плацебо групата, на който е направено интервю 2 години след „операцията“ твърди, че откакто са го изписали не е имал никакви проблеми с коляното. Чудно, нали?!

Как точно мозъкът ни въздейства върху физиологията и тялото ни още е загадка. Въпреки че теориите за това никак не са малко. Вероятно съзнанието, подсъзнанието и самият мозък на всеки от нас действително крие неподозирани и още скрити за нас сили и възможности.

Вижте още: Бактерията, която може да погуби човечеството

Отговор