Бактерията, която може да погуби човечеството

Тя е резистентна към всички антибиотици и това може буквално да върне медицината в Средновековието

бактерията
Бактерията, която може да върне човечеството в Средновековието, е резистентна към всички известни антибиотици.

Човечеството е на крачка от пост-антибиотичната ера. А това може да е своеобразен Апокалипсис. Заради бактерията, която не се влияе от никой познат антибиотик.

Предупреждението отправиха британски учени, цитирани от ВВС. Поводът – открита е бактерия, която не се поддава на никакво медикаментозно лечение. След като всички лекарствени методи били изчерпани, била тествана със смятания за „последна надежда“ препарат Колистин. Издържала и това. Предполага се, че е развила устойчивост към всякакви антибиотици, заради прекомерната употреба на Колистин в животновъдството.

бактерията
Бактерията е станала резистентна заради безразборната употреба на антибиотици в лечението на хора и животни.

В Европа е забранена употребата на тези медикаменти за по-бърз растеж на животните, но в много други страни по света

това все още е често срещана практика

Бактерията била изолирана при хора и животни в Китай. А резистентността й към всички познати антибиотици, я прави особено опасна. Според учени, заразата с нея може да се разпространи из целия свят.

Флеминг
Александър Флеминг

Първият антибиотик – пеницилинът, е открит от Александър Флеминг през 1928 г. През 1945 г. Флеминг получава Нобелова награда за медицина. Самият той още тогава предупреждава за риска от антибиотична резистентност. В речта си при получаването на престижната награда, той казва:

„Не е трудно при лабораторни тестове да направиш микробите устойчиви към пеницилин. За целта просто им даваш по-малка доза от необходимата да ги убие. Същото се случва и в човешкия организъм. Ще дойде време, когато всеки ще може да си купи пеницилин от аптеката. А с това ще се появи и голямата опасност – невежите ще се третират с по-малки дози от необходимите и ще направят бактериите устойчиви към лекарството“.

Това ще върне медицината буквално в Средновековието. И ще изправи света пред нечувано предизвикателство: спектърът на нелечимите заболявания ще се разшири неимоверно много! Възможно е да се стигне до там човек да се бори за живота си след най-невинното порязване. Както е ставало не веднъж преди откриването на антибиотиците.

Става въпрос за генна мутация, която позволила на конкретната бактерия да преживее всички медикаментозни атаки. Големият проблем обаче се състои в това, че гените могат да се прехвърлят между бактериите и по този начин

много други видове също да проявят устойчивост

Най-вероятно е това да се случи с някои от най-разпространените бактерии – причинители на кръвни, уринарни и чревни инфекции при хората, каквито са Ешерихия коли, Клебсиела и Псевдомонас. Резистентността при тези бактерии вече взима човешки животи. Ако мрачните прогнози се сбъднат, тогава обикновените инфекции ще взимат все повече жертви, а третирането на ракови случаи и оперативното лечение ще бъдат поставени пред голям риск.

Резистентност към Колистин е била наблюдавана и преди. Разликата сега е, че генът, в който се проявява, се предава плашещо лесно. Според учените по всичко личи, че

хората сме започнали да губим битката срещу бактериите

И причината за това е изцяло в нас самите.

Въпреки плашещите прогнози, все пак има и някаква надежда. Ранното откриване на проблема може да накара китайското правителство да предприеме някакви мерки и вече се провеждат такива преговори, заедно с учени от международна величина. Според последните, единият от начините за справяне с тази заплаха, е да се прекрати употребата на едни и същи антибиотици в хуманната и ветеринарната медицина.

антибиотици
Комбинирането на различни антибиотици все още дава надежда.

Все още има възможност и за комбиниране на различни видове антибиотици, за да се постигне ефект. А и всеки отделен случай зависи от инфекцията и реакцията на конкретния организъм. В разработка са и нови антибиотици (като теиксобактин, към който са насочени огромни очаквания), но за жалост те все още са в изпитателен срок.

С илюстрации от ВВС напомнят какъв е бил животът преди ерата на антибиотиците (и предупреждават какъв би бил след тях).

Вижте в галерията:

По материали от ВВС

Вижте още: Той е доктор и би изял храна, изпусната на пода

СПОДЕЛИ
Предишна статияИстинските места, вдъхновили филмите на Дисни
Следваща статияЗа Троян: с любов и гордост
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор