Бактерията, която може да погуби човечеството

Тя е резистентна към всички антибиотици и това може буквално да върне медицината в Средновековието

1
бактерията
Бактерията, която може да върне човечеството в Средновековието, е резистентна към всички известни антибиотици.

Човечеството е на крачка от пост-антибиотичната ера. А това може да е своеобразен Апокалипсис. Заради бактерията, която не се влияе от никой познат антибиотик.

Предупреждението отправиха британски учени, цитирани от ВВС. Поводът – открита е бактерия, която не се поддава на никакво медикаментозно лечение. След като всички лекарствени методи били изчерпани, била тествана със смятания за „последна надежда“ препарат Колистин. Издържала и това. Предполага се, че е развила устойчивост към всякакви антибиотици, заради прекомерната употреба на Колистин в животновъдството.

бактерията
Бактерията е станала резистентна заради безразборната употреба на антибиотици в лечението на хора и животни.

В Европа е забранена употребата на тези медикаменти за по-бърз растеж на животните, но в много други страни по света

това все още е често срещана практика

Бактерията била изолирана при хора и животни в Китай. А резистентността й към всички познати антибиотици, я прави особено опасна. Според учени, заразата с нея може да се разпространи из целия свят.

Флеминг
Александър Флеминг

Първият антибиотик – пеницилинът, е открит от Александър Флеминг през 1928 г. През 1945 г. Флеминг получава Нобелова награда за медицина. Самият той още тогава предупреждава за риска от антибиотична резистентност. В речта си при получаването на престижната награда, той казва:

„Не е трудно при лабораторни тестове да направиш микробите устойчиви към пеницилин. За целта просто им даваш по-малка доза от необходимата да ги убие. Същото се случва и в човешкия организъм. Ще дойде време, когато всеки ще може да си купи пеницилин от аптеката. А с това ще се появи и голямата опасност – невежите ще се третират с по-малки дози от необходимите и ще направят бактериите устойчиви към лекарството“.

Това ще върне медицината буквално в Средновековието. И ще изправи света пред нечувано предизвикателство: спектърът на нелечимите заболявания ще се разшири неимоверно много! Възможно е да се стигне до там човек да се бори за живота си след най-невинното порязване. Както е ставало не веднъж преди откриването на антибиотиците.

Става въпрос за генна мутация, която позволила на конкретната бактерия да преживее всички медикаментозни атаки. Големият проблем обаче се състои в това, че гените могат да се прехвърлят между бактериите и по този начин

много други видове също да проявят устойчивост

Най-вероятно е това да се случи с някои от най-разпространените бактерии – причинители на кръвни, уринарни и чревни инфекции при хората, каквито са Ешерихия коли, Клебсиела и Псевдомонас. Резистентността при тези бактерии вече взима човешки животи. Ако мрачните прогнози се сбъднат, тогава обикновените инфекции ще взимат все повече жертви, а третирането на ракови случаи и оперативното лечение ще бъдат поставени пред голям риск.

Резистентност към Колистин е била наблюдавана и преди. Разликата сега е, че генът, в който се проявява, се предава плашещо лесно. Според учените по всичко личи, че

хората сме започнали да губим битката срещу бактериите

И причината за това е изцяло в нас самите.

Въпреки плашещите прогнози, все пак има и някаква надежда. Ранното откриване на проблема може да накара китайското правителство да предприеме някакви мерки и вече се провеждат такива преговори, заедно с учени от международна величина. Според последните, единият от начините за справяне с тази заплаха, е да се прекрати употребата на едни и същи антибиотици в хуманната и ветеринарната медицина.

антибиотици
Комбинирането на различни антибиотици все още дава надежда.

Все още има възможност и за комбиниране на различни видове антибиотици, за да се постигне ефект. А и всеки отделен случай зависи от инфекцията и реакцията на конкретния организъм. В разработка са и нови антибиотици (като теиксобактин, към който са насочени огромни очаквания), но за жалост те все още са в изпитателен срок.

С илюстрации от ВВС напомнят какъв е бил животът преди ерата на антибиотиците (и предупреждават какъв би бил след тях).

Вижте в галерията:

По материали от ВВС

Вижте още: Той е доктор и би изял храна, изпусната на пода

1 КОМЕНТАР

  1. Има малко известен метод .Нарича се Вербална хомеопатия .Ползвам го от 4 години .Има учудващи резултати и в профилактика и в екстремни състояния както и в лечение . Който иска да знае -търси ,а който търси – намира ! Може да се комбинира със всяко друго лечение и предпазни мерки. Коронавирусът не е всесилен!

Отговор