Бургас – малката Хавана

Когато видите как върховете на блоковете сякаш изникват пред очите ви, леко лъкатушещи се в юлската мараня, а през отворения прозорец на автомобила вятърът донася до вас аромат на водорасли, примесен с остър мирис на петрол – няма грешка – това е Бургас!

Преди години наричат града малката Хавана

В последните години визитната картичка на Бургас започва бавно да се променя и в нея все по-често се говори за археология, история, култура, музика и арт изкуство. И в това се убеждават всички, които преоткриват морския град.

В първата част на виртуалния тур из този прекрасен морски град ви разведохме из Морската градина, показахме ви един от символите на града – Моста, повозихме ви на корабче до близкия остров Св. Анастасия и ви разказахме за минералните бани, древните крепости и езерата в района. В тази втора част ви представяме някои от възможностите да се позабавлявате тук. Готови ли сте-е? Започваме!

Spirit Of Burgas
Бургас е един от фестивалните градове в България.

6. Градът на фестивалите

През годините Бургас се утвърди и като град на фестивалите. Два от тях са запазена марка за морския град. Международният фолклорен фестивал е най-старият фестивал у нас, на който ансамбли от цял свят показват красотата на своя фолклор. От близо десетилетие в рамките на фестивала се присъжда и приза Нестинарка за популяризиране на българското фолклорно богатство.

Бургас и морето
Бургас и морето.

В разгара на лятото градът привлича като с магнит и родните поп и естрадни изпълнители. Създаден по време на социализма като конкурс за песен “Бургас, морето и неговите трудови хора”,

фестивалът е възроден през 90-те години

от композитора Стефан Диомов вече под името Бургас и морето. От сцената на фестивала за първи път прозвучават песни, които се превръщат в безспорни шлагери и се раждат звезди като Тони Димитрова, например.

От 13 години пролетта край морето идва с филмовия София филм фест на брега.

Spirit Of Burgas
Място за млади хора, определено.

7. Spirit of Burgas

Всяко лято Духът на Бургас (Spirit of Burgas) излиза от бутилката. Единственият по рода си фестивал събира стотици меломани от страната и Европа на Централния плаж в Бургас, където за първи път на сцената у нас стъпиха звезди като Faith No More, Busta Rhymes, Armin Van Buuren, The Prodigy и други. А през 2015 г. оттук мина и турнето на Роби Уилямс.

Бургас Малката Хавана
Пясъчният фестивал в малката Хавана

8. Пясъчният фестивал

Бургас показа, че може да се сравнява с големите европейски и световни градове с уникалния за страната ни Пясъчен фестивал. Всяка година в Морската градина от пясъка се раждат оригинални скулптури, измайсторени от автори от страната и чужбина. Темата всяко лято е различна и успява да увлече участниците, а интересът към няколкометровите скулптури от пясък не стихва.

9. Сърф, кайт сърф, регати, велосипеди

Заради разположението на града и даденостите на Бургаския залив той е притегателно място за търсачите на силни усещания. Тук всяка година се провеждат

състезания по сърф, кайт сърф, морски регати

А през последните години за Бургас започна да се говори все по-често като за велосипедния град, заради амбицията на Общината да изгради над 20-километра велоалеи за любителите колоездачи.

10. А, въй!

Няма начин да посетите Бургас и да не се “влюбите” в неговия сленг! Само тук може да чуете възклицанието “въй” произнесено все едно ви казват: Здравей! И може да бъдете сигурни, че човекът, който го е изрекъл е бургазлия.

Апостол Карамитев
Апостол Карамитев е един от многото велики българи, родени в Бургас.

11. Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Райна Кабаиванска

Няма човек, който да е роден в Бургас и да не се гордее с това. А бургазлии се гордеят със своите актьори, режисьори, музиканти, певци, които са родени тук и са прославили своя роден град по света. Списъкът е дълъг, но в него не може да пропуснем неповторимият Апостол Карамитев, големият Георги Калоянчев, уникалната Райна Кабаиванска, проф. Георги Дюлгеров, Руси Чанев, Мария Статулова, Стефан Диомов, Ваня Костова, Тони Димитрова…

Първа част на текста може да прочетете тук.

Отговор