Вижте най-добре запазените скални рисунки в света

Те ще могат да се видят в културния атракцион в Ардеш, където е изградена специална пещера-копие на стойност 55 млн. евро

0
Френската пещера Пон-д’Арк в Ардеш, която е под защитата на Юнеско, е уникално място.
В нея преди 20 години са открити най-добре запазените праисторически рисунки в света.
Става дума за над 1000 изображения на човешки и животински фигури, създадени преди 36 хил. години.
За съжаление, достъп до тях имат единствено учени.
За да покажат тези уникални открития на широкия свят, без да рискуват тези ценни находки да бъдат повредени, французите са решили да направят копие на пещерата, където да пресъздадат едно към едно всичко, което се намира в нея, съобщава британският вестник „Гардиън”.
bf6288a7-9161-4963-bbda-2fadcd724494-2060x1545
Специалистите, наети да пресъздадат уникалните скални рисунки в културния атракцион в Ардеш са работили в продължение на две години и половина и в резултат са създали невероятен 3D модел на оригиналната Пон-д’Арк.
Всички подробности са прекопирани до милиметър, за да бъдат максимално сходни с истинските рисунки и реалната пещера
Светлината, влажността и акустиката са проектирани така, че да придават допълнително атмосфера на творението. Копието е разположено само на три километра от оригиналната пещера, която ще продължи да бъде затворена за посетители.
Новият атракцион официално отвори врати на 25 април тази година. Посетителите ще имат възможност да се насладят на рисунки, гравюри и пещерни образувания, направени за внушителната сума от 55 млн. евро.
Всеки желаещ да види грандиозното копие ще трябва да заплати от около 30 лева за билет за възрастен и 16 лева за дете под 10 години.

Оригиналната пещера е открита на 18 декември 1994 г. от любители-пещерняци и никога не е била отваряна за широката публика. Вижте повече снимки в галерията по-долу: