Необикновеният живот на Агата Кристи

0
Агата Кристи по време на разкопки в Ирак. Снимка: British Museum
Агата Кристи по време на разкопки в Ирак. Снимка: British Museum
Агата Кристи като дете
Агата като дете.

Мис Марпъл и Еркюл Поаро. Когато чуя тези две имена за секунди се пренасям в голямо лондонско имение, сред зелени градини, някъде преди около 100-тина години. Виждам маса за чай сервиран в красив порцеланов сервиз и елегантни дами, говорещи разпалено за убийството на градинаря и любовницата на лорда. Едното било разплетено за нула време от мила стара дама, а другото от прилежно сресан детектив с лъснати обувки. Това е светът на Агата Кристи.

Агата Мeри Клариса Кристи е една от най-успешните авторки на криминални романи

Книгите ú са преведени на 103 езика, а тя самата е част от Рекордите на Гинес с постижение за най-продаван автор на художествена литература за всички времена и тираж над 2 млрд. копия.

Агата и Арчи Кристи на сватбения им ден.
Агата и Арчи Кристи на сватбения им ден.

Родена е на 15 септември 1890 г. в Торбей, Англия. Има щастливо детство, помрачено от смъртта на баща ú. Израства със сестра и любяща майка, с която още като дете посещава Египет, без да знае, че бъдещето ú ще е свързано с тази част на света. Всъщност

животът на Агата Кристи е доста пъстър

Преди да изгрее на литературния небосклон, британката с остър ум и богато въображение, работи като помощник-фармацевт в местната аптека. За кратко учи пеене в Париж, но когато започва Първата световна война, зарязва музиката и става сестра-доброволец. Насред разгара на войната среща красивия пилот от Кралския корпус Арчибалд Кристи, за когото се омъжва през 1914 г. Следвайки любимия, прекарва Първата световна война във Франция.

Агата ражда дъщеря, войната свърша, изглежда сякаш животът ú се подрежда. Вече е публикувала два романа и името ú все по-често започва да се споменава редом с тези на големите в жанра. Всичко изглежда перфектно до 1926 г., когато писателката изчезва мистериозно за 11 дни.


Вижте още… Агата Кристи: Времето е най-добрият убиец


Мистерията с изчезването на писателката.
Изчезването на писателката се превръща в истинска мистерия.

Малко преди това събитие, умира майка ú. Внезапно разбира и за изневярата на мъжа си, който иска развод. Агата Кристи претърпява срив. Поглежда спящата си дъщеря и излиза от дома си в тъмната нощ.

По-късно намират колата ú край пътя с всичките ѝ документи. Започва издирване. Полицията смята, че може да е убита от мъжа си. Търсят я 15 хил. доброволци. Тя вече е известна писателка с много почитатели и случаят става популярен. Включва се хеликоптер, пресушени са блата. Историята е на първа страница на всички вестници. Издирвана е дори с медиум. Артър Конан Дойл му носи нейна ръкавица. Ясновидецът казва, че

Кристи е жива, но объркана…

И най-неочаквано Агата е открита в хотел под името Нийл – така се казва любовницата на мъжа ú, без да може да даде обяснение какво се е случило. Нейният личен психоаналитик – Андрю Норман смята, че става дума за импулсивно скитничество.

Има хипотези за амнезия, умопомрачение. Фенове дори мислят, че може да е част от сюжет или опит да натопи мъжа си в собственото си убийство. Тя не говори за това. Но този епизод повдига много въпросителни за сложния вътрешен свят на големите умове.

Агата и Макс Малоун.
Агата и Макс Малоун.

За да се отърси от раздялата, Кралицата на мистериите тръгва на пътешествие с Ориент Експрес и така отваря нова страница на личния си роман. Там се запознава с Макс Малоун – уважаван археолог, който е с 15 години по-млад от нея. По време на продължителното пътуване между двамата пламва любов и малко след развода си Агата се омъжва за младия професор и Директор на Британското археологическо общество.

Вторият ú съпруг прави разкопки на територията на Ирак, Египет и Сирия, които по-късно се превръщат в

екзотични декори на фона на които се развива действието

в повечето нейни книги. Кристи и Макс живеят предимно в Багдад, но често обикалят Дамаск, Кайро, пътуват и до различни места в Мароко. Имат възможност да изучават древна Месопотамия и тайнствата на Ориента. Красотата на пустинята и древните артефакти са описани  достойно в романите ú. Агата успешно вкарва личните си преживявания, знания и емоции в тях.

Писателката, докато работи по една от книгите си.
Писателката, докато работи по една от книгите си.

Работата ú в аптека като момиче и след това в болница я правят познавач на отровите. Оказва се, че това е тема, която я вълнува и разплава въображението ú. Неслучайно много от убийствата в книгите ú стават чрез отрова.

Обясненията ú са толкова силни и запомнящи се, че реално спасяват човешки живот, когато медицинска сестра, четяща неин роман разпознава симптоми на отравяне с талий и спасява дете през 1997 г. в Лондон.

Агата е една от първите британци качили се на сърф. Снимка: Museum of British Surfing
Агата Кристи е една от първите британци качили се на сърф. Снимка: Museum of British Surfing

Агата Кристи има зад гърба си 93 книги

множество пиеси и новели. Историите ú се играят на театралната сцена, влизат в голямото кино и дават пъстър сюжет на редица сериали.

През 1955 г. Кристи получава наградата Гранд Мастър – на американските писатели на мистерии. Тя става кавалер на Ордена на Британската Империя през 1971 г.

Жената с най-изисканото престъпно въображение умира на 12 януари 1976 г., но и до днес е една от най-четените и харесвани авторки на криминалета в света. Силна съвременна икона на криминалния жанр, живяла изцяло в духа на своите смели, автентични и оригинални герои.

“Животът сам по себе си е една неразплетена мистерия”

– казва тя и създава поредната си история.

Някои от най-култовите и мъдри цитати от книгите на Агата Кристи може да прочетете ТУК.

Отговор