Ако потърсите информация за България през 1970 г., ще научите следното.

По брутен вътрешен продукт на глава от населението страната ни е била два пъти по-бедна от най-развитите Западни страни – Западна Германия и Япония.

През същата година у нас се отглеждат 195 хиляди хектара лозя и благодарение на високите темпове на производство след национализацията, страната ни се превръща във втория по големина износител на вино в света.

Освен всичко друго България се радва на истински бейбибум – през 1970 г. са родени 138 745 бебета. За сравнение – през 2014 г. у нас са регистрирани едва 60 000 раждания.

Същата година в квалификациите за Световното първенство по футбол в Мексико България побеждава силните отбори на Холандия и Полша и за трети пореден път получава правото да играе на финалите на Мондиал.

През 1970 г. България представя своето традиционно кисело мляко на Световното изложение в Осака, Япония. На същото изложение България получава златен медал за електронен калкулатор, направен на базата на 7 интегрални схеми, изработени по технологията метал-окис-силиций. По късно тази технология залива изчислителната техника и стана основата на компютърната революция.

Това е статистиката, която може да бъде открита в учебниците по социология и хрониките.

Но как в действителност е изглеждала България през 1970-а?

Вижте в галерията…

Отговор