Истината за смъртта на Клеопатра

Доказано е - тя не е умряла от змийско ухапване

0
Клеопатра
Как всъщност е умряла Клеопатра?

Клеопатра – властната съблазнителка и последна владетелка на Древен Египет, е вероятно най-известната самоубийца в историята.

Тя слага край на живота си през 30 г. пр. н. е. по начин, достоен само за царе. Тъй като е под охрана, тя тайно се сдобива с отровна змия, скрита в плетена кошница, пълна със смокини. И то не какво да е влечуго, а най-царственото от своя вид – кобра. Според египетските вярвания, за божествените фараони отровата на това свещено животно е дар.

Затова Клеопатра смята кобрата за своя лична закрилница. Змията прави три смъртоносни ухапвания – първо излива отровата си в царицата, а после в двете ú лични прислужнички. С това египетската владетелка успява да не попадне жива в ръце на своя враг – римския император Октавиан Август.

Трогателна, драматична, героична смърт!

Една от най-популярните в историята. Остава да беше истина…

Учени от Университета в Манчестър, цитирани от ВВС, доказаха, че няма как тази легенда да е вярна. За разследването ú бил събран екип от египтолози и херпетолози. Те проверили най-устойчивите детайли в историята за смъртта на Клеопатра. Ето и изводите им:

Кобрите не са никак малки змии.
Кобрите не са никак малки змии.

– Кобра, способна да убие трима души, няма как незабелязано да бъде пренесена в кошница, при това пълна със смокини. Тези змии достигат до 2,5 м дължина, а обикновено са около 1,5 до 1,8 м. Това веднага изключва възможността да бъде скрита по споменатия начин.

Eлизабет Тейлър в ролята на Клеопатра.
Eлизабет Тейлър в ролята на Клеопатра.

– Кобрите не само са твърде големи, но и не са чак толкова задължително смъртоносни. Безспорно отровата им е твърде силна и предизвиква фатална некроза, но тя бива отделена само в около 10% от ухапванията, останалите са “сухи”. Причината е, че

влечугите използват отровата си за самозащита

и при ловуване – така, че я пазят максимално за случаи, в които може да им потрябва. Следователно няма как една змия да захапе трима души един след друг.

Последната владетелка от династията на Птолемеите, смятана още и за последен египетски фараон, е вълнувала не един и двама творци в историята. Мнозина художници я рисуват. Шекспир ú посвещава пиеса. Вдъхновителка е на историци и философи, като Плутарх. Тя е и една от най-филмираните героини в киното.

Ролята на Клеопатра е играна от красавици, като Вивиан Лий, Елизабет Тейлър, София Лорен, Моника Белучи и Леонор Варела. Преди година се заговори, че и Анджелина Джоли ще се превъплъти в най-известната жена в света, с което смята да сложи край на актьорската си кариера. Остава да видим дали продукциите, които предстои да бъдат реализирани в бъдеще, ще отчетат новите научни разкрития за смъртта на египетската владетелка или романтиката на легендата ще надделее.

Вижте още: Първата жена-фараон Хатшепсут – най-великата сред дамите

СПОДЕЛИ
Предишна статияChilli Hills Farm: Опасно люто с Боряна и Сандо
Следваща статияНяма нищо по-хубаво от лошото време
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор