Вижте първите татуирани жени в света

татуирани жени
Три от първите татуирани жени.

Днес красивите татуирани жени са ежедневие. Вече никой не гледа с лошо око на изрисуваните им тела. Дори напротив – смята се за необичайно, ако си жена, минала 30-те и все още не си татуирана. На пръв поглед тази тенденция набира скорост сред нежната половина на човечеството през последните няколко десетилетия, но

татуирани жени е имало и преди

Преди повече от стотина години! В България бабите ни може и да не са знаели що е то татуировка, но си представете как е изглеждала жена, на чието лице е татуирана елегантна мъжка брадичка, и това през далечната 1858 г.?! Ето кои са първите татуирани жени в света.

Олив Оутман

 Олив Оутман
Олив Оутман

Да, това е историята на Олив Оутман. Тя е първата татуирана бяла жена в САЩ. След като семейството ú е избито от едно от индианските племена по време на пътуване в дивия Запад през петдесетте години на 19-ти век, тя е осиновена и отгледана от други индианци. Според традициите на племето Олив е нямала избор и е трябвало да се сдобие с традиционната племенна татуировка. Младата жена успява да се освободи и връщайки се в обществото, на което принадлежи, се превръща в истинска знаменитост.

Прочетете… цялата история на Олив Оутман


Нора Хилдебранд

Нора Хилдебранд
Нора Хилдебранд Снимки: “Bodies of Subversion: A Secret History of Women and Tattoo” Margot Mifflin, на издателство  PowerHouse Books.

Десетки американки започват да копират Олив и дори присвояват историята ú с отвличането от индианци. Една от тях е Нора Хилдебранд. Тя е първата американска циркова артистка с татуировка. Това се случва през деветдесетте години на 19-ти век. Хилдебранд упорито твърди, че е била татуирана от индианци, но истината е, че татуировките ú са дело на нейния съпруг Мартин, който е един от първите майстори-татуисти в Ню Йорк.


Мод Вагнер

Мод Вагнер
Мод Вагнер

В списъка с имена на първите татуирани жени може да добавим още няколко впечатляващи дами. Една от най-ексцентричните е Мод Вагнер. Тя е първата известна жена-татуист в Щатите. Историята ú прелюбопитна. През 1907 г. тази луда глава обещава да излезе на среща с ухажор, в замяна на което той обещава да ú преподава уроци по рисуване на татуировки. По-късно двамата се женят, а дъщеря им Лотева Вагнер продължава семейната традиция и също се захваща с правене на татуси.


Милдред Хъл

Милдред Хъл
Милдред Хъл

Милдред Хъл пък е сред първите жени в света, които са се научили да татуират хора без помощ от гадже или съпруг. В продължение на две десетилетия Милдред работи на една от най-известните с баровете и кръчмите си улици в Ню Йорк и прави татуировки на много жени. Най-често клиентките ú искат кожата им да бъде покрита със сърца, съдържащи имената на любовниците им и надписи Mother.


Анна Мей Бърлингтън Гибсън

Анна Мей Бърлингтън Гибсън
Анна Мей Бърлингтън Гибсън

Също както много циркови артистки, Анна Мей Бърлингтън Гибсън е била жена от работническата класа, която решава да се татуира по време на икономическата рецесия. Тя и съпругът ú, татуистът Чарлс Гибсън, пътували и работили заедно през 20-те години на 20 век. На тялото си Анна е носила част от Благовещение на Ботичели, парче от Светото семейство на Микеланджело, а на гърдите си – портрет на Джордж Вашингтон.


Бети Бродбенд

Бети Бродбенд
Бети Бродбенд

Бети Бродбенд е името на една от най-известните и най-често снимани американски циркови артистки. Тя се превръща в сензация, след като напълно татуирана участва в първия показван по телевизията конкурс за красота на Световния панаир през 1937 г.


Елизабет Уейнцирл

Елизабет Уейнцирл
Елизабет Уейнцирл

Почти през целия си живот Елизабет Уейнцирл изглежда като класическа, прилежна домакиня и съпруга на известен лекар. След като навършва 47 г. през 1961 г., тя решава, че е време за промени и предприема първата крачка в тази посока – започва да покрива тялото си с татуси.


Боби Либари

Боби Либари
Боби Либари

Боби Либари е сред най-известните татуисти в Сан Франциско, които се превръщат в истинска атракция. Тази снимка е направена от 93-годишната фотографка Имоген Кунингам, когато 83-годишната Боби е в болница. Тя е сред последните ú фотографии, направени няколко месеца преди да почине.


Синди Рeй

Синди Рeй
Синди Рeй

Последното име в списъка ни е това на Синди Рeй. Австралийката обикаля родината си и територията на Нова Зеландия в началото на 60-те години на миналия век, научава се да прави татуси и не спира да работи от тогава. Днес, вече подкарала седемдесетте, тя връща рожденото си име Бев Никълас и работи само през уикендите в студио близо до Мелбърн, където всъщност е прекарала над 40 години.

Отговор