Мартин Лутър Кинг: В мрака можеш да видиш звездите

Мартин Лутър Кинг
Мартин Лутър Кинг

Мартин Лутър Кинг безспорно е един от най-големите борци за гражданските права на цветнокожите и против расовата дискриминация спрямо черните хора. Историята още и вероятно завинаги ще помни трогателната му реч I have a dream (Имам една мечта), произнесена от него през 1963 г.

„Имам една мечта, моите четири деца един ден да живеят в нация, където няма да бъдат съдени заради цвета на кожата си, а заради същността на техния характер.“
Това изречение сякаш се е запечатало в главата ми, а вероятно и в главите на много други хора. За съжаление,

мечтата на големия Мартин Луър Кинг

за която бил готов да пожертва живота си, така и не става факт. В много държави по света дискриминацията срещу хората с различен цвят на кожата (и не само) е факт и до днес.

Мартин Лутър Кинг
Един от най-големите водачи в ненасилствената борба за правата на цветнокожите – Мартин Лутър Кинг.

Мартин Лутър Кинг не е просто активист и лидер на Афро-американското движение за гражданските права на цветнокожите. Той е една истинска личност и вдъхновяващ пример за поколения хора, намиращи се във всички краища на света. Независимо от расата, ние всички сме равни.

Цветът на кожата не бива да е критерий, според който да оценяваме и съдим човека срещу нас. Идеите на Кинг са достойни за следване, преповтаряне и, както ще забележите, абсолютно валидни за съвременния свят и общество. А са минали толкова много години…


А знаете ли, че мемориалът му в американската столица Вашингтон е дело на българин?


На 14 октомври 1964 г.

Мартин Лутър Кинг получава Нобелова награда за мир

заради ненасилствената политика, която води в борбата си за равноправие между черни и бели. Вдъхновение за нея черпи от философията на Махатма Ганди, с който се запознава обстойно при посещение в Индия.

Днес LifeBites.bg реши да ви припомни някои от най-незабравимите думи на великия лидер. Желаем ви вдъхновен ден и

Приятно четене!

Мартин Лутър Кинг
Снимка: By Birmingham AL police dept(Life time: NA) – Original publication: ciculated to news media in April 1963Immediate source: http://photos.nola.com/tpphotos/2013/04/martin_luther_king_mugshot_apr.html, PD-US

Ако не можеш да летиш, тогава тичай; ако не можеш да тичаш, тогава върви; ако не можеш да вървиш – пълзи, но каквото и да правиш трябва да продължаваш да се движиш напред!


Ако човек не открие нещо, за което си струва да умре, той не заслужава да живее.


Аз съм така смел да вярвам, че навсякъде хората могат да се хранят по три пъти на ден за своето тяло, да получават образование и култура за своя дух и чест, да имат равноправие и свобода за своята душа.


Никой не може да те възседне, ако сам не огънеш гръб.


Най-важният, най-настойчивият въпрос в нашия живот е: Какво всъщност правиш ТИ за другите?


Трябва да се научим да живеем заедно като братя, или да загинем заедно като глупаци.


Омразата парализира живота; любовта го изцелява. Омразата обърква живота; любовта връща хармонията. Омразата помрачава живота; любовта го озарява.


Накрая ще запомним не думите на нашите врагове, а мълчанието на нашите приятели.


Мартин Лутър Кинг
Мартин Лутър Кинг е емблематична личност в американската история.

Тъмнината не може да прогони тъмнина; само светлината може да го направи. Омразата не може да прогони омраза; само любовта може да го направи.


Науката изследва, религията тълкува. Науката дава знание на хората, което е сила, религията дарява хората с мъдрост. Религията борави с ценности, науката борави основно с факти. Двете неща не са конкуренти.


Истинският мир е не само отсъствието на напрежение, но и наличието на справедливост.


Вярата изкачва първото стъпало, дори тогава, когато не можеш да видиш цялата стълбица.


Ненасилието е мощно и справедливо оръжие. Наистина, то е едно своеобразно оръжие в историята; то удря, без да причинява рани и щади тези, които го използват.


Хората не се разбират, защото се страхуват един от друг. Страхуват се един от друг, защото не се познават един-друг. Не се познават един-друг, защото не общуват един с друг.


Верижната реакция, при която омразата поражда омраза, трябва да бъде пречупена, или ние ще рухнем в тъмната пропаст на взаимното унищожение.


Както има нещо добро и у най-лошите хора, така има и лошо у най-добрите от тях. Когато осъзнаем това, ще можем да мразим враговете си много по-малко.


Бунтът е всъщност езикът на тези, които остават нечути.


От горчив опит знаем, че потисникът никога не налага свобода доброволно; тя трябва да бъде извоювана от потиснатите.


Наистина законът не може да принуди някой да ме обича, но може да го спре да ме линчува, което аз намирам за много важно.


 Само в мрака можеш да видиш звездите.


Тези, които не търсят щастието – най-често го намират, защото тези, които търсят забравят, че най-сигурният път към щастието е да търсиш щастие за другите хора.


Интелигентност плюс характер – това е целта на истинското образование.


Старият закон “Око за око…” оставя всички слепи. Времето винаги е подходящо да направиш каквото трябва.


Ако се оставите на изкушението, да използвате насилие в борбата си, идващите поколения ще наследят дългата и безутешна нощ на огорчението.


Ние трябва да построим диги от кураж, за да удържим наводненията от страх.


Имам една мечта… един ден малки чернокожи момчета и момичета да се държат ръце за ръце с малки бели момчета и момичета.


Вижте още… Нелсън Мандела: Смелите не се боят да прощават

Отговор