“Нова Генерация” е формула, не затворена страница

Началото е поставено през 80-те, днес книгата продължава да се пише, а за “Нова Генерация” не се говори в минало време.

На 19 февруари 2016 г. на сцената на столичния клуб “Joy Station” се качиха онези хора, които са били част от “Нова Генерация”. Едва ли някой се е чудил какво ще изпълняват, нито един човек, който е бил на концерта на групата, не е бил случаен, няма как. Всички те имат своите истории със и за Димитър Воев. Публиката има своята история с Димитър Воев и “Нова Генерация” – и тя е музиката.

Снимки: Мирослав Веселинов, БНТ
Снимка: Мирослав Веселинов, БНТ

Нели Воева – съпругата на Димитър Воев, Петър Миланов – председател на фондация „Димитър Воев – Нова Генерация“ и Биляна Кирилова – млад режисьор, който заедно с друг такъв – Борис Кънчев, се заемат с тежка задача – заснемането на пълнометражен документален филм за “Нова Генерация”.

И тримата говорят без излишни патос и претенция. Звучат искрени, наясно със себе си, наясно с това, че хората се променят, правят грешки. Наясно, че Димитър Воев едва ли е бил съвършен, защото никой не е, той просто е специален за тях, музиката е специална за публиката, която обича “Нова Генерация”… и това е напълно достатъчно. Едно интервю преди концерта.

10567996_10207796740010923_2075728809_n
Ако той беше тук, каква щеше да бъде неговата оценка за днешното време?

НЕЛИ: Той беше супер чувствителен и притежаваше сетива, които другите хора не са успели да развият в такава степен, аз продължавам да се уча от него и да го усещам. Честно казано, не знам как щеше да го преживее.

ПЕТЪР: Воев предвиди и чалгата, и мутрата със свинята, и москвича, който сега е мерцедес, но се движи с бясна скорост.

НЕЛИ: Не знам Воев как щеше да реагира, но е факт, че той никога не е искал да емигрира. За него беше трудно да приеме факта, когато другите от групата поискаха да се махнат от България. На тези години това беше важно за тях, имаха нужда от по-добър живот, но Воев не го чувстваше така. Неговите текстове говорят на български и ние с него всъщност нямахме такава необходимост. Той имаше момент, в който със стиснати зъби знаеше, че няма друг изход и трябваше да помислим за излизане навън, но

на него не му се правеха кавъри, а желаеше да прави неговата музика

Радвам се, че сега неговите колеги, които емигрираха на млади години, с които всъщност ще направим този ренесанс, отново са тук, завърнали се в България и ще излязат на сцената на 19 февруари.

Снимка: Мирослав Веселинов, БНТ
Снимка: Мирослав Веселинов, БНТ

Простила си им от твое име и от името на Воев?

НЕЛИ: О, да със сигурност. Да. Тези неща остават в миналото. Те сами разказват в интервюто, когато си спомнят за онези времена как бяха посрещнати навсякъде в България в по-малките градове, едва ли не с бой от феновете на другата музика.

ПЕТЪР: Джон Ленън пее – „Животът се случва, докато ние правим планове за него“. Така или иначе бяха по чужбина, върнаха се. Една от групите – „Абсолютно начинаещи“, не бяха свирили от 18 години. Константин /Хосе / Гюров беше в Сиатъл, но се прибра. Преди 3 години се събраха за фестивала „Улица нов живот“, видяха как топло ги приемат хората и оттогава не са спрели да ходят по турнета и концерти. Същото важи и за група “Клас”, които след 19 години за първи път се събраха пак за голям концерт. Бяха много въодушевени – като тийнейджъри, репетираха всеки ден. Те са вече големи и сериозни хора, но старите им парчета предизвикват същите емоции, същата реакция у новите генерации, които изживяват отново същите неща. За тях Воев пишеше преди трийсет години.

Младите режисьори Биляна Кирилова и Борис Кънчев решават да направят

документален филм за “Нова Генерация”

всичко започва от университета. Имат задача за пълнометражен документален филм. По това време те не се познават с Нели и Петър от Фондация “Димитър Воев – Нова Генерация”, които постоянно получават предложения за идеи за филм за Воев и “Нова Генерация”, но си остават просто като такива. След един концерт Биляна и Борис отиват при тях и както се изрази Петър: „Плахо пристъпиха, докато срамежливо си въртяха блузите около пръста и казаха: “Амиии, ние искаме да направим документален филм за „Нова Генерация“ и Димитър Воев”.

Снимки: Личен архив на Нели Воева
Снимки: Личен архив на Нели Воева

Защо се впечатлихте точно от техния проект?

НЕЛИ: През тези години много хора са се срещали с мен и винаги съм казвала “да”, но в крайна сметка нищо не се случваше след това. Изтичаше енергията просто ей така. Това, което мен ме впечатли, бяха нещата, които те вече бяха заснели, отидох в ателието им, където и сега работим, и те ми показа техни работи. Бях сигурна и сега съм сигурна, че и Митко щеше да оцени този тип правене на кино – провокативно и съвременно.

БИЛЯНА: Трябваше да направим документален филм, но ние не бяхме много въодушевени, защото честно казано документалното кино не ни привличаше особено, но имахме задача в университета. С Борис решихме да направим нещо, което е важно за нас, което обичаме. Не беше трудно да решим кое ще това, което най-много ни вълнува. Трудно е да обясниш обичта си към нещо конкретно, за това и решихме да го изразим чрез визия, това е най-истинският начин да покажем любовта си към творчеството на Воев и „Нова Генерация“.

12735760_10207796738810893_96519757_n

ПЕТЪР: Воев е млад, необичаен, нестандартен. Ние не искаме документален филм за онези времена и да покажем едни бивши музиканти, сегашни чичковци със шкембета, които пушат цигари и казват: „Ей, едно време какво беше!“. Имаше опити за документални филми за онова време и те излязоха точно такива.

БИЛЯНА: Няма да се видят диваните на нито един от членовете на бандата. Всичко ще бъде метафора. Най-важното е, че нямаше как да бъде възможен този документален филм, ако нямахме помощта на толкова хора, ако не се бяхме срещнали с Нели и Петър.

12722031_10207796738650889_150400142_n

Повече информация за концерта може да намерите във Фейсбук страницата му – https://www.facebook.com/events/1020712611319947/ 

А ако искате да се насладите на концерта в компанията на ваш приятел, може да участвате в играта на Lifebites.bg и да спечелите двоен билет за концерта. Подробности ще намерите на този линк – Спечелете два билета за концерта “Нова генерация завинаги”

СПОДЕЛИ
Предишна статияХелън Келър: Животът ти или е огромно приключение, или е нищо
Следваща статияЕдинственият Левски – Апостола на свободата
Радослава Топалова
В първи клас исках да стана космонавт, а след това да танцувам с пера по тялото, точно като онези наперени жени от пищните италиански телевизионни предавания. И двете бързо отминаха – не бих издържала тестовете на НАСА, както и да се разхождам по пухове и чорапи на сцена, но някак естествено музиката и изкуството са част от живота ми. У дома гости се посрещаха на фона на Queen или класическа музика. Продължавам тази традиция. Животът ми е колоритен, но си е мой. Ще ви запознавам с хора, които смятам, че са вдъхновяващи, смели, умни, талантливи и органични. Ако ми се доверят, значи са ми повярвали. Правила съм стотици радио интервюта – добри и направо ужасяващи, с някои се гордея. Срещите с различните хора са като психологически експерименти – трябва да ти стиска, но и да знаеш, че не знаеш какво те очаква!

Отговор