Зашеметяващи фотографии на безбрежния Космос

0
Космос
Красотата на Космоса.

Ние сме само малки прашинки в безбрежния Космос. Но разумни прашинки. Които не спират да търсят истината за съществуването и да искат да видят своя дом в неговата цялост. Тази година се навършват 25 години от изстрелването на космическия телескоп Хъбъл. Той е изведен в околоземна орбита на 24 април 1990 г. от совалката Дискавъри.

Хъбъл е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Той носи името на Едуин Хъбъл – забележителен учен, открил съществуването на други галактики и отдалечаването им едни от други, което е основата на Теорията за големия взрив.

В момента Хъбъл все още продължава да работи и да изпраща наблюдателни данни на хилядите астрономи, търсещи тайните на Вселената. За изминалия четвърт век Хъбъл успя да стане най-популярният съвременен научен инструмент и има сериозен принос във всички области на съвременната астрономия.

Представяме ви десет зашеметяващи фотографии, които вероятно ще променят начина, по който гледате на безбрежния Космос.

1. Мъглявина Конска глава

Мъглявина Конска глава
Един от най-красивите кадри, заснет в открития Космос – мъглявината Конска глава.

Тази снимка на популярната мъглявина Конска глава е заснета от телескопа Хъбъл. Тя се намира в съзвездието Орион и е на около 1500 светлинни години от нас.

2. Галактиката M106 

Космос
Галактиката M106

Ярката спирална галактика M106 се намира на дистанция от 21-25 млн. светлинни години от нас и се отдалечава със скорост от 537 км/сек. 

3. Галактиката M83

Космос
Галактиката M83

Спиралната галактика M83 е заснета от рентгеновата обсерватория Чандра и се намира на около 15 млн. светлинни години от Земята.

4. Мъглявината Карина

Космос
Мъглявината Карина

Тази мъглявина, разположена на около 6500 светлинни години от Земята, е млада система. Тя се състои от прах, газ и новосформирани звезди.

5. Стълбовете на Сътворението

Космос
Стълбовете на Сътворението

Снимката е заснета от телескопа Хъбъл и показва стълбове от междузвезден газ и прах в Мъглявината Орел.

6. Мъглявината Пръстен

Космос
Мъглявината Пръстен

Планетарна мъглявина, разположена по посока на съзвездието Лира. Тя е една от най-лесно разпознаваемите мъглявини и се намира на около 2300 светлинни години от Земята.

7. Галактиката Водовъртеж

Космос
Галактиката Водовъртеж

Отдалечена на 31 млн. светлинни години от Земята, Водовъртеж се състои от огромна спирална галактика с диаметър 100 хил. светлинни години и от една малка неправилна галактика.

8. Галактиката Сомбреро

Космос
Галактиката Сомбреро

Отдалечена е на 32 млн. светлинни години от Земята. Ядрото й, съставено от предимно стари звезди, е отчасти закрито от тъмна прахова ивица, която й придава вид на сомбреро.

9. Мъглявината Хеликс

Космос
Мъглявината Хеликс

Намира се в съзвездието Водолей и е на разстояние от едва 650 светлинни години от нашето Слънце. Тя е една от най-близките планетарни мъглявини.

10. Звезден куп Pismus 24

Космос
Звезден куп Pismus 24

Звездният куп Pismis 24 отстои на 8000 светлинни години от нас. По все още неизяснени причини там се наблюдават едни от най-масивните звезди, регистрирани някога. 


Вижте още: Скот Кели се завръща след година в Космоса!

Отговор