Последният полет на славния Юрий Гагарин

Юрий Гагарин
Юрий Гагарин е първият човек, полетял в Космоса.

Юрий Гагарин е първият човек, полетял в Космоса, но само 7 години след първото си излитане, той умира при мистериозни обстоятелства в безбрежната шир.

Юрий Гагарин се ражда на 9 март 1934 година в малко руско селце, на име Клушино. Под натиска на германците по времето на Втората световна война, семейството му е изгонено от къщата си и си построява землянка, в която се настанява. Като дете Гагарин е запален и често играе баскетбол. През 1945 г. родителите му (заедно с децата) се местят да живеят в близкия град Гжатск.  Там Юрий Гагарин завършва професионално училище с квалификация леяр. Продължава да спортува активно и паралелно с това се запалва по авиацията. През 1955-а завършва с отличие летателна школа и извършва първите си самостоятелни полети в небето. През същата година е повикан да отбие военната си служба.

Служи във военновъздушните сили

като продължава да се рее в облаците и да овладява военните самолети на Червената армия.

През 59-а година Юрий Гагарин подава писмено заявление, че желае да се включи в обучението за космонавти и това негово решение буквално преобръща съдбата му. Одобрен е. Започва усилена подготовка, но в този момент дори не подозира каква огромна слава го очаква в бъдеще. По време на тренировките Гагарин е отделен от останалите бъдещи космонавти и е избран за първия човек, който ще полети в Космоса. Така и става.

Юрий Гагарин
Юрий Гагарин загива трагично едва 7 години след първия си полет.

На 12 април 1961 г.

Юрий Гагарин излита в Космоса на борда на кораба Восток 1

Корабът му прави една цяла обиколка около Земята с продължителност 108 минути. Завръщането на нашата планета е успешно. Макар че модулите за приземяване на Восток 1 не се отделят правилно, корабът почти се разбива, а Гагарин е принуден да се приземи с парашут. Така той сбъдва своята мечта и става първият човек полетял в Космоса. За него говорят хората и медиите  по целия свят, а славата му се предава от поколение на поколение. След завръщането си Юрий Гагарин е отличен със званието Герой на Съветския съюз и е повишен в чин майор. Получава и множество други съветски и международни почести, награди и отличия.

Космическата „кариера“ на Гагарин е в разцвета си. Той става главен  ментор на младежите, които искат да последват примера му и също да летят в Космоса. Издигнат е в ранг полковник.

Но да надникнем в дебрите на

последния фатален полет на Юрий Гагарин

и какво се случва по време на него. На 27 март 1968 г. самолетът, на който лети славният астронавт, се разбива при рутинен тренировъчен полет, а краят му е обвит в мистерия. Причините за катастрофата остават неизвестни и до днес, ако погледнем към хипотезите извън официалните доклади. Появяват се множество конспиративни теории, някои от които говорят дори за намесата на извънземно присъствие.

Юрий Гагарин е удостоен с множество отличия и звания, след като се Завръща на Земята.
Юрий Гагарин е удостоен с множество отличия и звания, след като се завръща на Земята.

В разследване на КГБ, разсекретено през 2003 г., се посочва, че няма място за никакви конспиративни теории и причина за трагичния инцидент са самите действия на екипажа. Както и влошените метеорологични условия и вероятен удар с птица или сложна маневра, за да бъде избегнат контакт с друг самолет.

Друга теория счита, че причина за трагичния инцидент е останал от предишен полет отворен обезвъздушител. Това довело до липсата  на кислород в пилотската кабина и това попречило на екипажа да контролира самолета.

През април 2011 г. са разсекретени документи на създадената през 1968 г. комисия, която разследвала инцидента. В тях е посочено, че летящият апарат, в който се намирали Гагарин и неговият спътник Серьогин, е направил

остра маневра в опит да избегне метеорологичен балон

или че се е сблъскал челно с такъв.

Юрий Гагарин
Юрий Гагрин загива мистериозно, а теориите за смъртта му са много.

Друга теория сочи, че най-вероятно в обсега на самолета на Гагарин е минал погрешно друг, по-голям самолет – Су-15, и вълната от неговото прелитане е обърнал малкия Миг-15, на борда на който се намирал Гагарин.

Една от конспиративните теории, които се вихрят в пространството, подозира, че двамата пилоти са прекалили с алкохола, качвайки се на самолета, и това е довело до неадекватните им действия по време на полета.

Други хипотези стигат още по-далеч. Според някои катастрофата на Миг-15 е умишлен, добре планиран политически саботаж. Казват, че самият Брежнев го поръчал, за да накаже Гагарин за нелоялност към партията.

Други посочват, че смъртта на Юрий Гагрин е самоубийствен акт. А една от най-мащабните конспиративни теории твърди, че летателният апарат на най-славния съветски космонавт

е влязъл в сблъсък с НЛО

Има и теории, че съветският космонавт – Юрий Гагарин, не е умрял по време на катастрофата на самолета, а е бил отвлечен от извънземни. Други конспиративни теории твърдят, че той е останал жив и се е скрил от обществото.

Теориите са много, но каква е истината остава загадка и до днес. Едно обаче е сигурно – Юрий Гагарин ще бъде помнен завинаги като първия човек излетял в Космоса и направил първата обиколка около Земята.


Вижте още: Прощалното писмо на Юрий Гагарин

Отговор