Защо е важна емоционалната интелигентност

0
емоционална интелигентност
Емоционалната интелигентност е отговорна за успехите ни сред другите.
Всеки знае какво е коефициент на интелигентност (IQ) и е чувал за високите точки на успели в различни области хора. Но може ли една цифра да определи дали човек е умен или не? Съществува ли скала на успеха и математическа формула, която да го дефинира?
Не са малко примерите на личности, с огромни познания, много виско IQ и в същото време без работа или на ниско платена такава, недоволни от живота и света около себе си. Но как е възможно това, щом според скалата за умни и глупави, те би трябвало да изстреляни високо в кариерата и съответно да са много успешни? Т.е. няма как да не подложим на съмнение тези цифри и тестове или по-скоро да разчупим представата си за това, кое определя дали някой е умен или не и кое го прави успял.

Тук идва на помощ емоционалната интелигентност

За пръв път срещнах този израз преди няколко години и признавам, че тогава не разбирах напълно какво означава, а още по малко съзнавах важността на т. нар. EQ.  Емоционална интелигентност – звучи някак женско, все пак емоциите са запазена територия за жени и всяка от нас знае колко трудно е да запазим самообладание понякога, но ни се налага да се контролираме, защото това определя начина, по който ни приемат околните.
интелигентност
Интелигентност.
Но какво е това всъщност? И важно ли е? Ако следваме сухото определение емоционалната интелигентност е “умението да се възприемат, оценяват и управляват собствените емоции, както и да се използва емоционалната информация, за да бъдат ръководени чрез това мисленето и поведението“.

Това е начинът, по който ръководим собствените си емоции

Защото колкото и умен да е един човек, ако не умее да владее емоциите си или да ги използва по правилния начин, той няма да се реализира успешно в живота, независимо от коефициента си на интелигентност…
За пръв път това понятието емоционална интелигентност се среща в ранните трудове на Чарлз Дарвин във връзка с важността на емоциите и тяхното изразяване, като предпоставка за оцеляването и адаптацията. В началото на 20-ти век изтъкнатият изследовател на Колумбийския университет – Едуард Торндайк – използва термина социална интелигентност, за да опише умението на хората да управляват и разбират останалите.
В днешно време емоционалната интелигентност се е развила като част от съвременната наука и психология и се използва

във всяка една сфера от човешкия живот

макар и да не го осъзнаваме в повечето случаи. Тя е главен инструмент за въздействие, използван от лидери, бизнесмени, политици, психолози, учители, журналисти, медии – от всеки, умеещ да я прилага.

Любопитен факт е, че експерти в областта на изкуствения интелект разработват иновативна програма за разбиране на емоциите на хората – „модел на изкуствена емоционална интелигентност“, която да се прилага в света на ИТ технологиите и модерния човек от бъдещето.

Факти и факти

Някои наричат емоционалната интелигентност – интуиция, други я приравняват с актъорското майсторство, за трети тя е просто проблем… но всъщност емоциите са онова, което ни определя като личностни. Колкото по-бързо ги приемем и разберем, че те не са ни враг, а добър приятел, толкова по-бързо ще повишим нашата емоционална интелигентност. Така респективно ще скъсим пътя до успеха, който е неизбежен, когато човек е в хармония със себе си и околните, а това означава да е в хармония с емоциите си.

емоционална интелигентност
Емоционална интелигентност.

Важно е да осъзнаем, че хората с развита емоционална интелигентност са носители на редица положителни качества, благодарение на които успяват да се реализират и в кариерата, и в личния си живот. В книгата си Емоционална интелигентност 2.0 д-р Тревис Бредбъри прави списък с тези качества като базира обобщенията си на анализ от изследване на компанията Talent Smart. То е проведено сред 1 млн. души.

Изследователите успяват да изведат няколко типа поведение, издаващи високо ниво на емоционална интелигентност. Сред тях са богат емоционален речник, интерес към хората,  положителна нагласа към промени,

познаване на собствените слаби и силни страни

разбиране на другите, неуязвимост за обиди, умението да се казва “не” (на себе си и на други), балансирано отношение към грешките, умението да даваме,  умение за абстрахиране, неутрализиране на вредните хора, контролиране на амбициите, позитивизъм

През последните години личният ми опит ми е давал възможност сама да осъзная и преценя колко важна е емоционалната интелигентност. Стремя се да владея себе си и емоциите си, защото знам, че няма нищо лошо да се поддам на това или онова чувство, стига да успея да го разгранича и насоча във вярната посока.
Всеки човек е буря от емоции, но ние не трябва да се страхуваме от това, а да впрегнем тази бясна сила в колесница по пътя нагоре. Разбира се, всеки сам определя измеренията на това „нагоре“ – било то кариера, семейство, деца, образование или ежедневна цел. Необходимо е да определим посоката, в която ще вървим и да не се страхуваме, че може да сгрешим.

Дори е добре да сгрешим няколко пъти, но да не спираме, никога да не спираме

В този свят на технологии и забързани хора, подчинени на цифри, които определят колко сме успешни, изразени в заплата, конски сили, IQ и какво ли още не, трябва да намерим пътя на истинския успех, защото това е вид победа над себе си. А да победиш самия себе си, означава да се познаваш и приемаш, независимо от цифрите, но в хармония с емоциите си, защото те са това, което ни прави живи, истински и успешни! 

Повече от Анна може да прочетете на нейния личен блог.

Ако и вие обичате да пишете и искате да станете автори в Lifebites.bg, свържете се с нас на редакционните ни имейли.

Вижте още: 10-те най-клиширани девиза

Отговор