6 от най-странните сгради в света

странни сгради
Това не е рафт с книги, сниман отблизо. Това е сграда!

Архитектурата е сложно изкуство. Хем точно и много прецизно в сметките, хем даващо възможност на въображението да се развихри до краен предел. Има много примери за сгради, които лесно разпознаваме, независимо дали сме имали възможността да ги видим на живо или само през екрана на компютъра си. Някои конструкции можем да наречем пищни, други красиви, трети просто огромни, впечатляващи, изумителни и така нататък, и така нататък.

Днес обаче ние от Lifebites.bg избрахме думичката СТРАННИ за наш гид в разходката из архитектурните паметници и неповторимите сгради, които ни заобикалят или се намират в някоя далечна точка на Земното кълбо. Вижте кои според нас са

6 от най-, ама най-странните сгради в света:

SNAIL HOUSE (София, България)

къща-охлюв
Странната къща-охлюв се намира в софийския квартал “Симеоново”.

Изненадахте ли се като прочетохте София, България? Или пък вече сте виждали тази странна, цветна сграда с очите си? Веселият охлюв се намира в квартал Симеоново. Сградата несъмнено е една от  атракциите в тази част на столицата. Представлява жилищна кооперация на 5 етажа. Построена е през 2008 г.

Ако минавате покрай нея ще забележите, че се създава илюзия, сякаш гигантският охлюв пълзи, а върху покрива са кацнали калинка и пеперуда. Ексцентричната къща стана известна в много чуждестранни издания именно като една от най-странните сгради в света. Къщата-охлюв накара много хора да „сърчнат“ в Google държавата ни и да се поинтересуват за нея. Найс, а?

BASKET BUILDING (Охайо, САЩ)

кошница
Сградата във формата на кошница е събрала в себе си всички офиси на фирмата собственик на строежа.

В щата Охайо в САЩ се намира една от най-интересните сгради в света – сградата-кошница. Тя е собственост на компания Longaberger http://www.longaberger.com/ , която се занимава именно с изработването на кошници, панери, кошове и други домакински пособия. Освен огромната реклама, която несъмнено провокира, другата цел на построяването на тази огромна кошница от камък е в нея да бъдат събрани на едно място  всички офиси, с които фирмата разполага. Сградата е завършена и била готова да влезе в експлоатация на 17 декември 1997 година.

MIND HOUSE (Барселона, Испания)

Mind House
Mind House е едно от най-известните творения на испанския архитекс Гауди.

Тази странна сграда е един от шедьоврите на прочутия испански архитект Антони Гауди, който е абсолютен новатор в архитектурата за своето време. В неговия стил могат да бъдат забелязани елементи от няколко други течения – неоготика, ар нуво, сюрреализъм и кубизъм. Много от най-известните сгради и дворци, запазени и до днес в Испания също са дело на великия Гауди.

Сред тях са Катедралата Светото семейство (по-известна като Sagrada Familia), Вила Висенс, която между другото е първата творба на архитекта, Дворец Гуел и много други. Самата MIND HOUSE е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Построена е за периода от 1900 г. до 1914-та и е част от огромен комплекс, в който още една от сградите е дело на великия Антони Гауди.

KRZYWY DOMEK / THE CROOKED HOUSE (Сопот, Полша)

Кривата къща
Кривата къща, както се досещате е вдъхновена от илюстрациите в детски книжки с приказки.

Кривата къща, в Полша е буквално като изскочила от някоя приказка за вещици. Вероятно се досещате, че именно илюстрации от детски книжки са вдъхновили нейните създатели да я построят, както те самите споделят. Тази приказна сграда е построена през 2014 година. В нея са намерили подслон много магазини, ресторанти и дори едно студио на радио програма.

KANSAS CITY LIBRARY (Мисури, САЩ)

Библиотеката в Канзас
Сградата на Библиотеката в Канзас определено не може да бъде сбъркана.

Не може да се отрече – библиотека, чиято сграда е във формата на рафт с книги – това е просто гениална идея! Но това, с което е ценна библиотеката в Канзас далеч не остава на ниво външен вид и фасада. Вътре ще се натъкнете на хиляди безценни издания, посветени на местната история, включително оригинални статии и материали, публикувани в местната преса преси много, много години. Ще откриете още картички, снимки, карти, датиращи от самото начало на създаването на общността там.

HABITAT 67 (Монреал, Канада)

Habitat 67
Habitat 67 е най-“разчупеният” жилищен блок в света.

Странната конструкция е дело на израелско-канадския архитект Моше Сафдие. Хабитат 67 е интересна жилищна кооперация, която несъмнено се е превърнала в разпознаваем символ на  Монреал и на Канада. Идеята и проектът за архитектурата на този доста разчупен блок, се появяват още докато Сафдие бил студент в McGill University. Реализацията му идва с изложението Експо 1967, което се провежда в Канада. Конструкцията е изградена от 354 идентични, сглобяеми бетонени форми, подредени в няколко различни конфигурации.

Целта на странната структура на апартаментите била да няма прозорци, които да гледат един срещу друг, за да се осигури пълно неприкосновение и лично пространство  на живеещите в тях хора. Заради уникалния вид на блока, апартаментите в него били продадени на доста високи цени. Днес, повече от 40 години след построяването на Habitat 67, сградата не спира да привлича погледите на малки и големи посетители от целия свят. Ако не реални, то поне виртуални.


Вижте още: Мостът, който потъва в морето

Отговор