Най-важният урок на сър Ричард Брансън

0
Брансън
Брансън направи така, че ръководенето на бизнес да изглежда секси, готино, забавно. Снимка: bbcworldservice on Foter.com / CC BY-NC

“За първи път срещнах сър Ричард Брансън в старата му къща в Оксфордшър. В полята до нея беше организирал празненство с размерите на фестивал за служителите си от Върджин Атлантик. Беше пълна противоположност на Великия Гетсби. Стоеше на портата, поздравявайки всеки един гост, общо 15 хил. души”, спомня си предприемачът Ричард Рийд, основател на компанията за сокове и смутита Innocent, за своите първи впечатления от британския бизнесмен и филантроп Ричард Брансън.

“В продължение на повече от 4 часа той се здрависваше, целуваше бузи и посрещаше като въплъщение на един от принципите си в работата.

“Ако се грижиш за хората си, те ще се грижат за теб”

Вероятно това е и мотото, което Рийд очаква да чуе от своя приятел и адаш Брансънс, когато се свързва с него, за да го попита за

най-важния му житейски урок

Поводът е книгата, в която Рийд е решил да събере мъдрите съвети на популярни и успели хора от различни сфери.

Днес тя вече е факт. Че дори и бестселър, на който, благодарение на издателска къща Хермес, отскоро се радваме и на български – със заглавието Ако мога да дам само един съвет… А спомените на автора за Ричард Брансън са само началото на един цял ден, прекаран с гуруто на съвременния бизнес. При това – на неговия частен семеен остров Некър, заобиколен от светлосините води на Карибско море.

Брансън
Българската корица на книгата, ИК “Хермес”

Всяка година на острова са поканени неколцина късметлии от персонала на конгломерата Върджин груп. “В света на привилегиите това определено превъзхожда безплатния чай и кафе”, шегува се Рийд, за когото ще ви разкажем в отделно интервю.

Също като Ричард Брансън

и той се занимава с благотворителност. Удостоен е със званието Командир на Ордена на Британската империя заради това. Включително и приходите от Ако мога да дам само един съвет… са за организации за работа с деца в неравностойно положение, борба с агресията и уличните банди. Списъкът с каузите е поместен в края на книгата.

Но дори да не беше даряването на постъпленията от продажбите, сборникът е достатъчно ценен. Не само заради съветите, които Ричард Рийд измъква от разговорите си с хора като президента Бил Клинтън, приключенеца Беър Грилс или оцелялата от холокоста Лили Ебърт. Находка е и ексклузивният достъп, който авторът получава до ежедневието на своите герои.

На острова на Ричард Брансън

попада за седмица. Не като служител, а като приятел на семейството! Оставяме ви да се насладите на спомените му за неговия ден в компанията на сър Брансън…

“Мога да свидетелствам, че който е измислил израза Пътуването е по-хубаво от крайната цел, не е бил на Некър. Самото пътуване дотук е епично. Летим със самолет с въздушно витло до близка малка писта, откъдето се качваме на една от няколкото бързоходни моторни лодки, пълни с приветлив екипаж, шумотевица и студени питиета, и се плъзгаме по лазурните води между островите, докато стигнем до най-последния остров от архипелага – Некър.

Когато го види, човек разбира защо Бог го е оставил последен. Два съвършени полумесеца чисто бяла плажна ивица, оградена с палми, се простират от двете страни на зеления остров, на който гордо е застанала

главната къща

И докато снимките в интернет ще ви подготвят за изваяните от естествен камък джакузита на плажа и релаксиращите безбрежни басейни с гледка към спокойното море, това, което няма да очаквате, е поразяващата красота на дивата природа.

Брансън
Ричард Брансън. Снимка: riz94107 on Foter.com / CC BY-NC-SA

Ярките райски птици, вдигащи врява в небето, лемурите, търсещи подходящия партньор с пронизителни крясъци, вътрешната лагуна, обагрена в розовото на 300 фламинги.

Казвам това като претенциозен човек, на когото трудно може да се угоди – мястото е буквално съвършено. Тук Бог би избрал да прекарва почивката си. То също така дава възможност да наблюдавате отблизо един от най-уважаваните предприемачи в естествения му хабитат.

И ако има нещо в поведението на този рядък вид бизнес гигант, което изпъква – като изключим щедростта и приветливостта му, – това е истинската му отдаденост на живота. Способността да цени всеки миг като дар, който се дава веднъж. А ако не ми вярвате, ето какво представлява

един ден на Брансън на острова:

 • 6,00 – Тенис със секси треньорка от Маями.
 • 8,00 – Йога на терасата с живеещ на острова учител.
 • 8,30 – Закуска със съпругата, децата, внуците и приятели.
 • 9,00 – Кайтсърфинг заедно със сина и зет му около другия остров, на който е собственик (този срещу Некър, защото един остров никога не стига).
 • 10,00 – Заедно с личния му асистент, който живее на острова, отива в частния си кабинет и медийно студио, откъдето одобрява безбройните бизнес и благотворителни инициативи на компанията по целия свят.
 • 13,00 – Спускане по въжената линия от главната къща за барбекю на плажа със семейството и приятели.
 • 14,00 – Шах край басейна, стига някой да има смелостта (победител: Р. Брансън).
 • 15,00 – Връщане с голф количка в главната къща, където работи.
 • 16,00 – Втора тенис сесия със секси треньорката.
 • 17,30 – Хранене на лемурите.
 • 18,00 – Турнир по тенис Некър с други гости (победител: Р. Брансън).
 • 20,00 – Вечеря край басейна.
 • 21,00 – Веселба в главната къща.

Всичко това се прави по чехли

и със заразителен ентусиазъм. Все едно Ричард се е събудил сутринта и за своя огромна изненада и удоволствие е открил, че се намира в този невероятен рай.  Забравяйки, че самият той го е градил в продължение на 30 години.

През същите тези 30 години той промени правилата на бизнеса. Преди него стереотипът за предприемач във Великобритания беше безскрупулният мошеник от типа на Дел Бой (герой от английски сериал, непоправим лъжец).

Брансън преобрази нещата. Той направи така, че ръководенето на бизнес да изглежда секси, готино, забавно. И най-важното – възможно.

Неговият успех, живот и подход към бизнеса са гаранция за амбициите на други предприемачи, разрешение да мечтаят, да рискуват.

Намирам го на един от баровете на плажа. В краката му е

дъската за кайтсърфинг

с която е дошъл дотук. Той разговаря с момичето, което приготвя питиетата. Разбира, че тя ще се прибира във Великобритания, но се тревожи, че няма работа. И започва да звъни на разни хора, като предлага да ѝ помогне да си намери работа.

Това ми напомня за времето, когато двамата бяхме сред съдиите на състезание за млади предприемачи. Докато обсъждахме кой да е победител, той се погрижи да се осигурят допълнителни средства, за да може всеки да получи по нещо. Този човек е неуморимо отзивчив. Отговорът винаги е положителен. В компанията му неофициалното му звание е

Шеф на отдел “Да”

а най-известните му думи са: “Майната му, да го направим”.

Но когато го питам за най-ценния съвет, той не е свързан само с работата и бизнеса, а с живота и как да го живеем. Може би е заради райската обстановка или по-вероятно се намираме на този остров на земни наслади, защото самият той следва съвета си:

“Хората говорят за работата и забавлението, сякаш това са две отделни неща и едното компенсира другото. но всичко е част от живота, всичко е ценно. Не го пилейте, като правите нещо, което не искате. И споделяйте всичко с хората, които обичате.”

Докато казва това, виждам в далечината как семейството, приятелите и личният му асистент един по един се спускат по въжената линия от къщата към частния плаж, където всички заедно ще обядват на слънце. И за стотен път си казвам, че този човек знае как да живее.”


Прочетете още… 9 навика на богатите хора

Отговор