Сюзъл Пул: 77-годишната балерина, която смая света

балерина
Прекрасната Сюзъл Пул е на сцената вече повече от 70 години.

Видеото със Сюзъл Пул се превърна в истински хит в социалните мрежи. Харесвана, коментирана и споделяна от над половин милион потребители от целия свят, историята на британската балерина успя да докосне и вдъхнови силно всички тези хора.

Тя е на 77 и продължава да танцува

И не само го прави, но и предава таланта, уменията и обичта си към балетното изкуство на своите ученици. На бъдещите изпълнители, които по примера на Мадам Пул са готови да отдадат живота и цялата си жизнена и творческа енергия на балета.

Животът на неповторимата балерина е описан накратко във видео от поредицата Amazing Humans (Невероятни хора) на BBC three. Най-впечатляващият факт в историята ѝ е, че красивата и талантлива британска балерина

танцува в продължение на вече 7 десетилетия

А умелостта и талантът, с които го прави, са зашеметяващи. Те могат да бъдат забелязани веднага. Класата на изящната балерина просто се разстила и преминава безпрепятствено от екрана чак до сърцата на вперилите поглед в нея зрители.

Сюзъл Пул
Графикът на британската балерина все още е препълнен от ангажименти.

Макар и вече 77-годишна, Мадам Пул продължава да излъчва красота и да предизвиква респект дори от пръв поглед. Но онова, което кара хората да я обичат още повече са чистата ѝ душа и добро сърце. Казват, че за да се занимаваш с изкуство и да имаш успехи като артист, на първо място трябва да си добър човек. Именно такъв е и изключителната Сюзъл Пул.

„Изглежда невероятно, че на 77 години аз все още танцувам. Хората ме смятат за необикновена!“

Факт, повече от достоен за уважение. Вече 11 години Пул преподава балет на своите последователи от 3 до 63 г. в Royale Ballet Dance Academy в Далас, щата Тексас в САЩ. Също така и до днес

продължава да танцува професионално

заедно със своя партньор Даниъл. Но когато не е заета с учениците и професионалните си ангажименти, тя намира сили и време да изнася представления в дневен център за възрастни хора. При това съвсем безвъзмездно!

Целта на световно признатата балерина е не само да внесе капка радост в живота на пациентите на центъра, което неминуемо се случва. Но и да ги накара да осъзнаят колко важно е да правят физически упражнения дори и на тази възраст, за да се чувстват в колкото се може по-добра форма. В свое интервю Мадам Пул споделя:

„Фактът, че аз съм възрастна и много от тях са дори по-млади от мен, ме кара да вярвам, че ги окуражавам да се упражняват.“

балерина
Мадам Пул изнася безплатни претставления в център за възрастни хора.

Но по-важното, което иска да им покаже е, че независимо от годините или условностите, пред които са изправени,

трябва да правят онова, което обичат

Онова, което ги прави истински щастливи. Достолепната балерина често е сочена от хората и медиите като неоспорим пример, че възрастта е просто цифра. И че тази цифра няма нищо общо със силната воля, желанието да твориш и да помагаш на останалите като ги вдъхновяваш чрез примера си.

Вдъхновяващата Сюзъл Пул е пример и за това, че стереотипите могат да бъдат разбити на пух и прах. Тя смазва със силата на духа си и много любов към балетното изкуство наслоените от векове вярвания, че балетът е професия, която можеш да практикуваш само докато си млад. Самата тя също е смятала, че кариерата ѝ ще приключи на 20, 20 и няколко години. Но, за щастие – не!

Оказва се, че танците

не са единствената страст на талантливата балерина

Тя признава, че в сърцето ѝ специално място заема и музиката, върху която те се изпълняват.

„Харесвам единствено класическата музика и съм доста музикална.“

Сюзъл Пул
Най-важното за Сюзъл Пул е да покаже на хората, че трябва да правят онова, което ги прави истински щастливи.

признава Пул и разказва, че преди време дори успяла да направи хореография върху произведение на Бетовен, към което никой неин колега досега не е посягал.

Сюзъл Пул се ражда през 1940 г. в Лондон. Бъдещата балерина разказва, че благодарение на своите родители от малка обиква изкуството. На 7 години започва да посещава уроци по балет. На 11 вече изнася представления в Канада и други точки по земното кълбо. Тя толкова силно се влюбва в това изкуство, че и до днес, над 70 години по-късно, не може да спре да танцува и да му се радва. През дългата си професионална кариера Пул танцува на балетните сцени по целия свят. Десет години се изявява като солист на Балета в Хюстън. Прекарва и не малко време в Южна Африка като лектор по музикална педагогика в Университета в Кейптаун. Учителката по танци споделя:

„Аз обичам децата и обичам те да се наслаждават на балета.“

Вече близо 50 години британската балерина нарича Америка и по-специално Тексас свой дом. Но талантът и силният ѝ дух безспорно я правят гражданин на света. Тя е истински любимец и вдъхновяващ пример както за любителите на балета и изкуствата, така и за всички онези над половин милион потребители гледали, харесали и споделили нейната история.

Ако ви е докоснала и вас, споделете този текст с вашите приятели във Фейсбук или другите социални медии.

Вижте още: Легендарната Мая Плисецкая: Живот без суета

1 КОМЕНТАР

  1. Прекрасен пример за отдаденост в изкуството. Наистина вдъхновяващо!Това ми напомни и за други примабалерини с творческо дълголетие, ако това клише би могло да изрази твърде повърхностно състоянието на духа и артистичната им личност! Спомням си и Марго Фонтейн(която на близо 60 г си партнираше с младия тогава Рудолф Нуреев), Галина Уланова, Алисия Алонсо, Мая Плисецкая, нашите Нина Кираджиева и Вера Кирова, и колко още. И съм щастлив, че повечето от тях съм ги гледал на сцената или във фестивални журита във Варна.

Отговор