Най-жестоката болка, позната на човек

0
болка
Ухапването от мравката куршум е толкова болезнено, че може да повали в несвяст възрастен човек.

Д-р Джъстин Шмид, ентомолог от Southwest Biological Institute във Флагстаф, Аризона знае какво е болка. 66-годишният учен е изобретател на Schmidt Sting Pain Index – класация на различните видове болка при ужилване от насекомите от рода Hymenoptera, в който влизат различните видове пчели, оси и мравки.

Д-р Шмид собственоръчно е тествал ужилването от 78 вида инсекти, но според него нищо не може да се сравни с болката от мравката куршум (Paraponera clavata) – насекомото, което води класацията Schmidt Sting Pain Index. Ученият е ужилен от свирепото насекомо случайно един ден, докато се опитва да събере екземпляри от него за нуждата на изследванията си с огромна пинсета.

Ето и какво разказва самият той за най-жестоката болка, позната на човек:

justin-o.-schmidt-e1422567907417
Д-р Джъстин Шмид

“Мравките куршум изглежда знаеха, че пинсетите не са тяхната цел, а ръката ми, която беше на върха ú. В този момент правех няколко неща едновременно, като едновременно с това се оглеждах, за да съм сигурен, че някоя мравка няма да ме изненада. Но накрая сбърках. Разсеях се и една от тях се покатери по пинсетата и ме ужили по пръста.

Ужилването ме парализира

Наистина бях като прострелян с куршум. Беше абсолютно приковаващо. По тялото ми се разнесоха огромни вълни и кресчендо от изгаряща болка… Цунами от болка, с епицентър пръста ми. Цунамитата се разбиват в брега, после се оттеглят малко и отново се разбиват.

Ухапването от мравката куршум не беше като две или три вълни. Болката продължи 12 часа. Разбиване. Отдръпване. После пак разбиване… Беше абсолютно мъчително. Нямаше много неща, които да направя, освен да осъзная болката и да продължа да стена. Но не изпуснах мравката. Бях достатъчно концентриран и я вкарах в епруветката.

bullet-ants-ritual
Някои племена използват мравката куршум използват ръкавици, пълни с мравки куршуми като един вид тест за мъжество, с което изпитват младежите от племето.

Болката извираше от пръста. Ръката по която бях ухапан се тресеше. Без значение какво се опитах да направя, за да спра тресенето ú, нищо не помагаше. Разбрах, че че ужилването и болката имат ефект върху цялото тяло, въпреки, че са локализирани. Но те не засягат сърцето или белите дробове. Примитивните хора са ужилвани дузина или повече пъти по време на ритуалите по възмъжаването и при никой от тях ефектите не са били дълготрайни.

Реакцията на болката е локална

Всички обичаме народната медицина и че реших, че ледът ще помогне. След един час болки отидохме на ресторант. Взимах леда от напитките и го слагах на пръста си. Това помогна в известна степен. Докато държах леда върху пръста си, болката спираше за момент.

Мисля, че това е така защото, ако сложите лед на нерва, той не може да функционира нормално. Но ледът не реши проблема. Веднага след като го махнех, вълните от болка се завръщаха. Другият народен лек, популярен сред миньорите, е алкохола. Изпихме по няколко бири. В Бразилия имат отлична бира. Това се отрази добре на вкусовите ни рецептори, но не помогна на болката.”


Вижте още… лечебната риба, която може да бъде сготвена безброй пъти


Любопитни ли сте какво е да бъдете ужилени от мравка куршум? Гледайте видеото по-долу, в което Хамиш Блейк, част от австралийското комедийно дуо Hamish & Andy, пъха ръцете си в ръкавици с мравки куршум.

Отговор