Българка декорира златни кадилаци за кувейтски шейх

0
за кувейтски шейх
Българката Мара Палмър доказва на един кувейтски шейх, че на жените декораторки определено може да се има доверие.

Когато богат кувейтски шейх казва на българката Мара Палмър, че не вярва на жените декораторки, тя решава да му докаже, че греши, като проектира интериора на двата му поръчкови автомобила марка Кадилак. Годината е 1966-а, а Мара Палмър е известен интериорен дизайнер в Ню Йорк, където работи върху апартаменти, вили, хотели и яхти.

Мара Палмър
Мара Палмър през 1966 г.

Първото нещо, което прави Мара Палмър, е да повдигне тавана на колата, тъй като

шейхът категорично отказва да се навежда

когато влиза в нея. После, за да запази пропорциите на автомобила, тя увеличава дължината му с половин метър. Българката също така облицова интериора с махагон и килими със златни нишки, а таванът с копринено кадифе.

Мара Палмър позлатява ръкохватките на вратите и добавя бронирани стъкла, както и сгъваема стълбичка, която се спуска към улицата при отваряне на вратата. Поставени са още телефон и телевизор макар, че през 1966 г. Кувейт все още няма своя собствена телевизия.

за кувейтски шейх
Един от кадилаците, които Палмър декорира за богатия кувейтски шейх.

“Шейхът бидейки шейх винаги е обграден с жени. Затова вградих в интериора на лимузината тоалетка в стил Луи XV със специални отделения за кърпички за почистване на лицето и дребни козметични принадлежности”

 казва Мара Палмър в интервю за Associated Press.

Въпросният кувейтски шейх остава толкова доволен

от Мара Палмър, че ú поверява интериора на другия си поръчков автомобил – ярко червен Кадилак кабрио, с който ходи на лов за едър дивеч. Мара Палмър заменя сгъваемия таван с истинска меча кожа. А платформата, на която шейхът седи, докато стреля, се издига над земята подобно на зъболекарски стол. Столът, разбира се, е от масивно злато.


Прочетете още… Жените в миналото на Иран и Афганистан


В крайна сметка богатият кувейтски шейх е във възторг и препоръчва Мара Палмър на посолството на Кувейт във Вашингтон. Впоследствие тя декорира резиденцията там.

Пол Палмър
Пол Палмър

Коя е Мара Палмър?

Мара Палмър е родена като Мара Среброва, през 1919 г. в София. Израства на столичната улица Иван Асен II, но когато комунистите идват на власт избягва от България.

Първоначално Мара се установява в Рим, където в края на 40-те учи интериорен дизайн в продължение на две години. През 1953 г. талантливата нашенка заминава за Ню Йорк, а през 1955 г. получава американско гражданство. Няколко години по-късно Мара среща Пол Палмър, главен редактор на списанието Readers Digest. Българката се омъжва за него и приема фамилията му.

Ресторант Daniel
Палмър проектира интериора на ресторант Daniel.

В следващите години Мара Палмър работи върху десетки проекти както в Америка, така и в Европа. Сред по-известните ú работи са френският ресторант Daniel на нюйоркската East 76th Street, който отваря врати през 1993 г. Също така и апартаментът на Джеймс Бери Хил, собственикът на Berry-Hill Galleries.

Мара живее в просторен апартамент в Манхатън, недалеч от хотел Уолдорф Астория, от края на 50-те години до смъртта си на 20 ноември, 1996 г.


Вижте още…Българин разкрасява крайбрежието на Сан Франциско

Отговор