Тази риба може да бъде сготвена безброй пъти

0
Желязната риба се "готви" в продължение на 10 минути в супата.

Когато канадецът д-р Кристофър Чарлс посещава Камбоджа преди шест години той открива, че анемията е един от най-сериозните здравословни проблеми в страната.

В селата от провинция Кандал много от децата са дребни на ръст и със забавено умствено развитие. Жените се оплакват от умора и главоболие и са неспособни да работят. Бременните страдат от сериозни усложнения по време и след бременността.

По данни на Световната здравна организация около 2 млрд. души, или около 30% от населението на земята, страда от анемия поради недостиг на желязо. Анемията е най-разпространеният здравословен проблем в света, който засяга жените в детеродна възраст, тийнейджърите и малките деца. В развиващите се страни като Камбоджа анемията е още по-разпространена, като от нея страдат 50% от жените и децата. Стандартното решение – прием на желязо под формата на таблетки, се оказва неефективно.

Д-р Кристофър Чарлс с желязната риба.

Тогава на д-р Кристофър Чарлс му хрумва гениална идея. Младият човек е вдъхновен от научно изследване, според което готвенето в железни съдове води до отделяне на желязо в храната и съответно в кръвта. Д-р Чарлс решава, че за да помогне на местните, може да използва 

парче желязо във формата на риба

която е символ на щастие в камбоджанската култура. Желязната риба се поставя във водата за супа и се вари в продължение на десет минути, като по този начин в храната се отделя значително количество желязо.

Желязната риба

Д-р Кристофър Чарлс казва, че ако рибата бъде използвана всеки ден, тя може да осигури до 75% от препоръчителния дневен прием на желязо при възрастните. И наистина – медицинските тестове на няколкостотин доброволци от Камбоджа показват, че почти половината от тях вече не страдат от анемия, след като са използвали рибата в продължение на година.

The-Lucky-Iron-Fish-1
Камбоджански деца позират с желязната риба.

В момента около 2500 семейства от Камбоджа използват желязната риба, която е с размери 7,6 см и тежи около 200 грама. Тя може да бъде свободно закупена на цена от $25, срещу което камбоджанско семейство в нужда ще получи една бройка от нея безплатно. Досега Lucky Iron Fish, компанията която произвежда и продава желязната риба е подарила близо 9 хил. бройки от нея на различни болници и неправителствени организации в Камбоджа.

Научете повече за желязната риба на официалния сайт, както и от видеото по-долу.

Отговор