Най-лошите пароли за всички времена

Снимка: christiaan_008 / Foter.com / CC BY-SA

Паролата за и-мейла, паролата за алармата на къщата, паролата за акаункта ни в социалната мрежа, паролата за достъп до програмата, на която работим, паролата за скайпа и така нататък, и така нататък… Пароли…

Това са само малка част от паролите, които ни се налага ежедневно да използваме, някои дори по повече от веднъж. Понякога слагаме паролите толкова механично и без изобщо да се замислим, че забравяме, че основната им функция е да защитават нашите лични данни и че колкото по-сложна е нашата парола – толкова по-трудно може да бъде хакната тя.

Днес в LifeBites.bg ще ви представим списък с най-лошите пароли на всички времена, както и няколко съвета как да защитите данните си по-добре и да направите личните си пароли по-непробиваеми.

Снимка: Bruno Santos / Foter.com / CC BY-NC-SA
Важно за сигурността ни в мрежата е какви пароли избираме. Снимка: Bruno Santos / Foter.com / CC BY-NC-SA

Този списък съдържа пароли, които колкото и да не ви се вярва, все още се използват от много, много хора.

Топ 20 на най-лошите пароли на всички времена:

 • 123123
 • letmein
 • qwerty (шестте поредни букви на най-горния ред на клавиатурата)
 • 1234, 12345, 123456 и т.н.
 • password / парола
 • 000000, 111111, 999999 и т.н.
 • access / достъп
 • 98765, 987654 и т.н.
 • abc123
 • master / господар
 • абвгд, абвгде и т.н.
 • superman
 • batman
 • 696969
 • Iloveyou
 • adobe123
 • sunshine
 • password1
 • hello
 • trustno1
Ако сте срещнали някоя от паролите, които използвате в списъка отгоре – по-добре незабавно я сменете с нова!

Ето и няколко препоръки, които специалистите ни съветват да спазваме, когато става въпрос за сигурността на личните ни данни и „силата“ на паролите, които създаваме.

Photo credit: Postmemes.com / Foter.com / CC BY
Пароли къси или дълги – важното е да са максимално сложни. Снимка: Postmemes.com / Foter.com / CC BY
ЛОШИ ПАРОЛИ

Кратките пароли (1234, abcd, love…).

Кратките пароли са лесна плячка, защото както и сами се досещате не биха затруднили особено дори и най-обикновен човек, камо ли хакер да ги отгатне. Заради простотата и краткостта си това са най-неефективните пароли. Те са лесни за запомняне, но и лесни за разбиване. Използването на кратки пароли е едно от нещата, които никога не бива да си позволявате, особено когато става дума за сериозна информация, която се опитвате да предпазите.

Буквени модели (qwertyuiop, zxcvbnm, asdfgh…).

На пръв поглед тези пароли изглеждат много сложни и невъзможни за запомняне. Но ако погледнете отново, ще разберете, че това са модели от поредните букви на първия, втория и третия ред на клавиатурата ви. Вече не изглеждат много сигурни, нали?

Цифрови модели (123123, 000000, 123456…).

Основната причина да определим тези пароли като лоши е, че моделите са лесно-предполагаеми. Това означава, че лесно могат да бъдат налучкани от хакер или ако такъв е видял и запомнил част от паролата ви – лесно може да я разгадае, като добави само няколко символа, така че да завърши модела. Другият проблем на този тип пароли е, че те съдържат само цифри. Това значително облекчава работата на хакерите, защото за всяка позиция имат само 10 възможни символа – числата от 0 до 9.

Често-използвани думи (password, monkey, hello…).

Те също са лесни за разгадаване, тъй като съдържат само букви. Това означава, че за всяка позиция от паролата, хакерът трябва да избере измежду само 26 символа (на буквите от „а“ до “z”).

Определени пароли, като “passwоrd” , например, са още по-лесни за разбиване, тъй като се използват от много хора по целия свят и ни най-малко не са „тайни“ или „оригинални“.

Често-използвани изрази (letmein, trustno1, iloveyou…).

Въпреки факта, че подобни фрази са по-устойчиви срещу хакерски атаки, спрямо обикновените думи (от горната точка), те все пак се смятат за лош избор за парола. Те също са съставени само от букви, а и сами по себе си представляват константни модели, които лесно могат да бъдат предположени.

Лична информация (ЕГН, име, година на раждане или комбинация от двете, пример: katq86 или други подобни).

Тъй като все повече приложения изискват достъп до личните ни данни и доста от лична информация, те стават леснодостъпни за хакерите. Трудно можем да запазим в тайна името, ЕГН-то или датата си на раждане. Ако паролата ни съдържа някой от тези компоненти, тя няма да е никак трудна за хакване.

Photo credit: we-make-money-not-art / Foter.com / CC BY-SA
Снимка: we-make-money-not-art / Foter.com / CC BY-SA
ПРЕПОРЪКИ:

Слагайте различна парола на всяко ново място, в което се регистрирате. Не използвайте една и съща парола на няколко или всички приложения.

Уверете се, че паролата ви е достатъчно дълга, за да затрудни максимално хакерите.

Използвайте различни символи в паролата си – както букви, така и цифри.

Ако е възможно използвайте както малки, така и главни букви.

Използвайте абревиатурите на изречения, известни само на вас, за да създадете уникална и непробиваема парола.

Пример: Аз се запознах с Орлин на 9-ти май 2013.

В този случай вашата парола би изглеждала така: AszsОn09052013.

Не е зле, нали?!

Четете още: Facebook е изобретен още преди 400 години

Отговор