С ретро колело през Тоскана

0
ретро колело
Състезание за ретро велосипеди.

Колоезденето е един от най-технологичните съвременни спортове. Но в скоростния свят, доминиран от свръхлеки титаниеви рамки, ликра и електролитни напитки съществува един оазис. В него хората карат велосипеди, произведени преди няколко десетилетия, носят вълнени ретро фланелки и вместо с Gatorade се подсилват с италианско вино и прошуто.

И всичко това на фона на живописната Тоскана. Добре дошли в света на L’Eroica – ежегодно колоездачно състезание, което събира повече от 5 хил. почитатели на ретро велосипедите от цял свят.

Тоскана
Из живописната Тоскана.

Първото издание на L’Eroica се провежда през 1997 г. Целта, която си поставят организаторите е запазване и популяризиране на така наречените strade bianchi на Тоскана – неасфалтирани пътища, покрити с дребен чакъл.

ретро
Ретро са не само велосипедите, но и техните водачи.

Макар и да раздава награди за първите места L’Eroica не е типично колоездачно състезание. В него единствената причина да въртите по-бързо педалите е, за да имате повече време на следващата спирка, на която ви очаква богат бюфет с пъстърва, гъби, традиционната супа риболита, обилно поляти с вино кианти.

колело
Със старо колело из Тоскана.

Къде?
Състезанието започва и свършва в Гайоле, в сърцето на Кианти, Тоскана. Участниците се състезават на дистанции от 38, 75, 135 и 205 километра.

ретро
Готов!

Кога?
Най-известното издание на L’Eroica се провежда всяка година, през първата събота на октомври. Състезанието има още 4 регионални издания – в Англия, Испания, Калифорния и Япония.

състезание
Месецът е октомври, мястото – Тоскана.

Какво?
Пистов велосипед (т.нар. road bike, известен у нас като бегач), произведен преди 1987 г. Кожени обувки и винтидж фланелки или ретро изглеждащи такива, които могат да бъдат купени от всеки онлайн магазин за колоездене. Единственият позволен модерен аксесоар е каската – организаторите са категорични, че със сигурността не бива да се правят компромиси. Инструменти и резервни гуми, в случай, че извадите лош късмет по неасфалтираните пътища на Тоскана.

колело
Състезание за бегачи, произведени преди 1987 г.

Колко?
Участниците в състезанието заплащат такса, която е различна за различните дистанции. Тя ви осигурява стартов номер, както и пакет подаръци от спонсорите.

състезание
На старта.

Как?
В интернет има куп туристически агенции, които предлагат да организират участието ви в състезанието. Местата за преспиване варират от 4-звездни хотели, през винарни до замъци. Някои от туроператорите, като Gusto Cycling например, осигуряват поддръжка по време на състезанието, както и велосипеди за желаещите да участват – нелоша опция предвид това, че цените на велосипедите, подходящи за участие в L’Eroica, започват от 1000 евро.

ретро състезание
Не само велосипедите са ретро.

Повече информация на официалния сайт на състезанието.

Отговор