Тюркуазу: Да се гмуркаме с акули

0

В два поредни текста (първа и втора част) ви разказахме за невероятното приключение да се гмуркаш в аквариум с акули в Тюркуазу.

Вероятно мнозина от вас са се изкушили да изпитат това щуро преживяване на собствен гръб, затова ще ви дадем жокер – къде, кога, как и срещу каква сума може да го направите.

Тюркуазу
Акула в Тюркуазу. Снимки: Виолета Манушева
Тюркуазу
Тюркуазу не е просто аквариум.

Тюркуазу не е просто аквариум

той е цял един свят, който се вълнува и весело шуми на площ от 8000 кв. метра. Един свят събрал мултикултурна дружина – 10 000 морски твари от тропическите гори на Меконг и Амазонка, Средиземно и Черно море, Индо-пасифика и Големият бариерен риф. Цялото това зъбато и чудато население живее в мир и разбирателство в 43 аквариума.

Може да пипнете мечоопашатите раци, които са се появили на Земята още преди динозаврите, или да се посмеете на неприлично  отровната риба балон /фугу/, скъп деликатес в японската кухня, която може да ви утрепе само за няколко секунди, а готвачите й си правят харакири, ако това се случи, както и красавци, върху които природата е хвърляла цветове и форми с шепи. Има различни видове акули, 100-килограмови скатове, пирани и октоподи, както и немалко риби с наистина тъпи имена – акула-китара, риба-смукало, костенурка мата мата, маневрена рогата риба.

Тюркуазу
Екзотични рибки.

В основния басейн се плискат 5,5 тона вода. Под него се намира дългият 80 метра подводен тунел с панорамни прозорци, които ви осигурява гледната точка на смел водолаз, забил пети в на океанското дъно. От тунела можете да разгледате и снимате зъбите, търбусите и задниците на всякаква морска гад

без да се правите да умрял рак, за да оцелеете

Заради специалните стъкла всички обитатели изглеждат с около ⅓ по-малкиq отколкото са всъщност, но това не пречи да стоите като хипнотизирани докато 2,5 метрова акула минава на сантиметри от лицето ви или гигантски скат ви подминава с лека усмивка и деликатно помахване.

Могат да се гмуркат всички ентусиасти над 14 години. Водолазните костюми, както и цялата необходима за гмуркането екипировка се осигуряват от аквариума. Ако сте пътували със самолет или ще пътувате трябва да са минали поне 24 часа от полета.

Носете си бански, хавлия, джапанки и козметика, ако искате да се изкъпете след това. Обучението е от 15 до 30 минути и ще ви обяснят как да дишате, как да се справите с болката в ушите, какви сигнали да подавате на инструктура, ако имате проблем. Гмуркането продължава половин час, влиза се с инструктор, който през цялото време ви наблюдава и следи за състоянието ви.

Тюркуазу
Създания със странен вид и странни имена – има много такива в Тюркуазу.

Дълбочината на аквариума е 4 метра, ако се почувствате зле можете да излезете за няколко секунди. В цената са включени подводни снимки и видео, накрая получавате диск. Видеото е ок, но снимките не са много ясни. Ако си донесете собствена камера или апарат, водолазите ще ви снимат с тях.  Не е необходимо да сте се гмуркали преди, но аз препоръчвам, за да не прекарате цялото си време в опити да дишате и да се справите с налягането, от което ви болят ушите.
Аквариум Тюркуазу Истанбул: http://www.turkuazoo.com/en/
Цена: 250 турски лири (гмуркане с акули + разглеждане на аквариума)
Адрес: Turkuazoo Aquarium Търговски център ”Forum Istanbul”,
No:3 Kocatepe Mah. Paşa Cad.34045, Bayrampaşa, Istanbul
Информация : +90 212 640 27 40
Телефон : +90 212 640 20 15
Работно време: всеки ден 10.00 – 20.00ч
Първият ден от религиозните празници и на 1 януари отваря в 12.00ч
За гмуркането е необходима предварителна резервация,  кояго се прави на място или на мейл: dalis@turkuazoo.com

СПОДЕЛИ
Предишна статияВъзможно ли е да се живее в Лондон?
Следваща статияДа разкараш приятел за няколко дни
Ани Вълкова
През 1980 г. е убит Джон Ленън, умират Хичкок, Сартр и Тито. Американците оставят руснаците да пият водка на празен стомах като им намаляват доставките на царевица заради нахлуването в Афганистан. Дори Пинко Розовата пантера е в траур*. И на всичкото отгоре се раждам аз. Надживях всичките опити на родителите си да ме стопанисват отговорно. Къпали са ме в ракия, хранили са ме с отровни гъби съм чакала няколко часа ме натровена със салам Камчия преди да ме откарат в Бърза помощ защото трябваше да прекопаят лозето. Проявявам нездрав интерес към изкуството, книгите, накъде върви световната каруца и пиенето на бира. В обратен ред. Харесвам Марина Абрамович, Стайнбек и Пратчет, Алмодовар, балкански трапезен рок, дъб, бук, чук и гек и Westmalle Triple. Успешно съчетавам любовта си към тихи занимания на закрито с щракането на пръсти и правенето на панаири. Смятам спорта, както и всяко движение за излишно прехвалени и вредни. Въпреки това тичам три пъти седмично, с омерзение. Това е първата сериозна битка между мен и тялото ми, от която излязох потен победител. Играя и народни африкански танци заради красивите перкусионисти, които през цялото време преживят желирани бонбони. Гледката си струва. Обичам контрастите, абсурдите и отклоненията и винаги дебна кое от трите ще изскочи иззад ъгъла, за да ме учуди или разсмее. Харесвам хора, които приличат на шарени черги, с многоцветни тъкани от живота нишки, въртяни и опъвани до скъсване, с неизвестно начало и край. Обичам и мрачните си, саморазрушителни приятели, които притежават най-светлите души и дори когато драскат с малките си нокти са по-добри от онези от чиито усти бълбукат розови балончета като от устата на анимационни герои, но разбирам усилието на последните да изперат безмислието. Имах частично гадно детство и започнах да пиша, за да се самотерапевтирам, но не помогна особено. Пиша от радост, от мъка или от сутринта. Никога нищо не съм публикувала и вероятно има защо. Аз съм ужасно предупреждение, че понякога “ и най-добре скроените мечти на мишките и хората остават често неосъществени”, но се надявам да отгледам поне няколко заека в двора си или поне да не ги избия до крак по невнимание. Дано да ми остане един, които да вадя от ръкава си, за да лъжа безобразно себе си и околните, че ние сме по-силни от случайността. И, моля ви, не убивайте присмехулници. Никога повече. *Тогава умира Питър Селърс, британският актьор, който прави Пинко суперстар.

Отговор