Иранска мъдрост, нарисувана и разказана като за деца

Историята на Иран, още от персийско време, има на какво да ни научи! И го прави – с похватите и таланта на съвременни ирански илюстратори

0
иранска мъдрост
"Папагалът и търговецът" е иранска приказка за любовта. Илюстрация: Маржан Вафаян

Не че в Европа нямаме история, мъдрост, съхранена през вековете, и книжки за деца, но като че ли ни липсва погледът към света на другите култури. С техния глас, техните представи и образи, техния подход към порастването. В този смисъл, дебютът на приказки като Черната рибкаиранска детска книжка, която наскоро бе издадена на английски във Великобритания – е крачка в една красива и поучителна посока.

Черната рибка

Народната персийска приказка, която иранците знаят от своите родители, които я знаят от техните родители, и т.н., започва с разказа на една баба рибка. Тя разказва на своите внуци историята на малката черна рибка, която искала да напусне своята акватория и да види накъде ще я отведе течението.

Черната рибка се е изморила да плува в кръг по цял ден. Тя копнее да стигне до далечното море. С други думи – малка рибка в голяма екзистенциална криза, което я прави рибка бунтар. Добър пример, че мъдростта не е само въпрос на възраст. И че в живота винаги идва време, в което трябва да се отделим от родителите, семейството, корените си, и сами да носим отговорност за изборите си. Или, както пише в книжката:

„Ако поставиш под въпрос авторитетите, търсиш истината и правиш саможертви, пътешествието ти ще те убие. Но ще ти простя, тъй като говори твоето невежество.“

В галерията по-долу вижте тази и други мъдрости от Черната рибка, пречупени през погледа на Фаршид Месгали – илюстратор, графичен дизайнер и аниматор от ирански произход, който живее в САЩ и е носител на международната награда за детска литература и илюстрации Ханс Кристиан Андерсен:

Това е книга за свободата и ограничения живот, а също и за собствените ни възможности”, казва авторът на детски приказки Дейвид Алмонд. Журналистът с ирански корени Саийд Камали Деган, който е израснал с истории като Черната рибка, допълва: “Една простичка история с простичко послание:

да плуваме срещу течението

Навремето, с оглед на иранската история, е звучала революционно, защото в ядрото ѝ е жаждата на младите за промяна. Но дори и днес тя има същия отзвук в нашето общество.”

“Може би”, казва Черната рибка, “има нещо повече в живота, и може би светът е по-голям от нашия поток!” Това е послание за всички нас, призив да разширим хоризонтите си.

Птиците в иранските приказки

Папагалът и търговецът е друга мъдрост, поднесена като за деца. Това всъщност е версия на притча на персийския поет и суфистки мистик Руми. Модерният ѝ прочит и илюстрации са дело на Маржан Вафаян, благодарение на когото тази трогателна поука за любовта, която означава да даваш на любимия свобода, е елегантно и приятно представена по нов начин.

мъдрост в картинки
Мъдрост в картинки: Папагалът и търговецът. Илюстрация: Маржан Вафаян

Друга адаптация на басня от Руми е приказката Господин чакал ми открадна цвета (рисунките към нея са дело на Фийрузи Голмохамади).

[Вижте още: Иран – една малко позната съкровищница]

иранска
Господин чакал ми открадна цвета, илюстрация: Фийрузи Голмохамади

Красивата птица на Тамине, илюстрирана от Парвиз Калантари, пък е история за Тамине – кашкайско момиче, което решава да изтъче върху чантата си образа на обичана от него птица. Така няма да се налага да задържи птицата в плен и ще може да я пусне на свобода.

иранско изкуство
Красивата птица на Тамине, илюстрация: Парвиз Калантари

Птица като него е книга за любовта и за начина, по който тя ни окрилява. Историята, илюстрирана от Анахита Теймориян, е класическа – едно яйце е изоставено в гората и други животни стават родители на птичето. Те го отглеждат като свое дете, но не могат да го научат да лети.

ирански илюстратори
Птица като него, илюстрация: Анахита Теймориян

И други животни

Умният мишок – отново с рисунки на Анахита Теймориян, е разказ за вътрешната красота, която е по-важна от това, как някой изглежда. Един мишок иска да се ожени за принцесата. Той не знае, че тя не е чак толкова хубава, но скоро открива, че има по-важни качества и че е много грижовна и мила.

иранска мъдрост
Умният мишок, илюстрация: Анахита Теймориян

Момчето, което извика вълк, илюстрирана от Мани Тажиби, също е по известна басня – една от тези на Езоп. Посланието в нея е, че никой не вярва на лъжеца, дори той да казва истината този път. Картинките тук са изискан микс от красиви птици и образи на странни, понякога зловещи герои.

иранска приказка
Момчето, което извика вълк, илюстрация: Мани Тажиби
Още мъдрост, претворена в картини за деца, разгледайте тук:

 Вижте още… Светлин Василев – илюстраторът, който говори без думи

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияКак да впечатлим чужденци с български ястия
Следваща статияДа откриеш в музей дневника на убития си любим
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор