По какво се различават майките от останалите хора

майките
Супермама винаги е на линия...

Майките са супер хора. Те имат свръхестествени възможности и неподозирани ресурси, които, ако се проучат внимателно и тестват лабораторно, навярно биха дали нови насоки за повишаване нивото на издръжливост и работоспособност в световен мащаб. Не ви се вярва ли?

Вижте списък с десетина неща, които отличават майките от повечето средностатистически хора:

Бързина на реакцията

Реакциите на майките понякога могат да бъдат толкова бързи, че да се сравняват с тези на Нео от Матрицата или скоростта на светлината. Това се наблюдава в случаите, когато детето тъкмо е на път да обърне тенджера с макарони върху главата си, да падне от леглото или да си разбие носа от ъгъла на масата. В редки случаи закъсняват с няколко милисекунди, но супермама пак се е телепортирала до детето, за да го утеши или да го нахока.

Превключваемост на вниманието

Не се чудете, ако водите важен разговор с майка, а тя изведнъж изчезне светкавично, за да извърши някакво действие по отношение на детето – например да избърше носа му или да предотврати грандиозно падане, и след това се върне отново на мястото си, подканяйки ви да продължите.

Тя положително ви слуша и знае точно за какво говорите и до къде сте стигнали. По същия начин тя действа и докато гледа филм, готви, създава таблици на Excel или пише поезия. Дори може успоредно да изпее някоя песен или да изрецитира стихотворение.

Интуиция

Някак си майката предусеща кога детето ѝ ще се разболее, кога ще се разплаче, кога събитие или среща с даден човек в определен момент не са препоръчителни за настроението или здравето на детето и кое би му се отразило добре.

Усеща, че планът, който си е направила преди месец няма да се осъществи, поради някаква неясна за момента причина, свързана с детето. Тя все пак осъзнава, че това звучи и на практика е налудничаво и затова в тези случаи просто казва, че не й се ходи някъде или прави нещо.

дете и майка
На всяка майка й се налага да е изобретателна в ежедневието си

Изобретателност

Майката, стига да е достатъчно мотивирана, може да накара дори най-инатливото, страхливо или злоядо дете да направи, каквото е нужно – да стане от пода, да даде или върне играчка, да се извини, да си изяде обяда, да си изпие лекарството, да се научи да кара колело, да използва гърне. Как става това? И самата тя не знае.

Всеки път импровизира. Понякога Прасчо е гладен, друг път композира песен за “акото”, приписва магически сили на лекарството или изнася екзистенциална лекция на тема: “Защо не можем без приятели”.

Знае всичко

Тя, майката, знае всичко – защо светят звездите, защо е полезно да се яде броколи, с какво да намаже раната, как да направи обяда по-вкусен, как ще се приберат, когато колелото се счупи. Дори, когато няма идея как да постъпи или да отговори, тя пак изглежда сякаш знае всичко и постъпва по най-правилния възможен начин. Поне в очите на детето.

2 в 1

Това е минимумът като не броим домакиня, съпруга и служител в някоя компания. Тя е едновременно дете в игрите и разумен възрастен, когато е необходимо. В един момент е индианец, крие се заедно с детето от еднометрова акула балон в импровизирана подводница, готви манджа от листа на рози и кал. В следващия, обаче, настоява да се измият ръцете, да не се използват обидни думи или да се съберат разпилените по пода играчки, та дори и при нужда да приложи наказание.

майка и дете
Майките – понякога на всяка от нас се случва да се вдетини.

Тонус

Тонусът на майката е перманентно повишен. Понякога се наблюдава понижение, когато детето е при баби и дядовци. В останалото време тя е доста активна, движи се бързо, независимо от тежестта и обема на товара, който евентуално носи като бонус, терена или климатичните условия. Повишеният тонус се забелязва не само във физическите, но и в психическите и емоционалните ѝ реакции. На моменти твърде много прилича на маниакално разстройство.

Имунитет

Майката има железен имунитет. Поне, докато детето е малко и не може да се справя без нея. Дори всички вкъщи да са покосени от поредния вирус, дори кучето да се разкашля, майката ще пребори всеки микроб още преди да се е ориентирал в обстановката на тялото ѝ. Не може да е иначе, защото нейна е мисията да приготвя чайове и лимонади, сиропи и разтвори, да мери температури и да освежава въздуха.

болно дете
Майката не чувства умора, когато детето е болно

Глад и жажда

Майката може да не хапне нищо цял ден или два дни, в  зависимост от ситуацията, най-вече ако детето е болно, понякога поради липса на време или просто защото е забравила тази подробност. Тя може да се храни с остатъците на детето или с каквото ѝ попадне при нужда. Може и да не пие, но при продължителна липса или намален прием на кофеин, може да стане леко раздразнителна или разсеяна. При остра нужда, незнайно как, може да си произведе сама или да го замести с висока доза адреналин, който пак се произвежда в тялото ѝ.

Сън

Сънят при майката е строго контролиран процес. Неговото количество и здравина се определят от ситуацията и съзнателно, а понякога и безсъзнателно, се регулират от самата нея. Той може да не се повлияе от шума на копаещ багер, бормашина или духов оркестър под прозореца, но да се прекъсне внезапно от прокашлянето или падането на одеялото на спящото ѝ в съседната стая дете.

pic6
Понякога, макар и рядко, се случва и майките да заспят в неподходящ момент

Тя може да спи така, че да се събужда на всеки кръгъл час, за да измери температурата му, в случай че е болно. Може изобщо да не спи в продължение на около две денонощия или пък да спи непробудно почти двайсет и четири часа, ако детето е на гости при баби и дядовци.

Разбира се, понякога са възможни грешки или неизправности в системата “майка”, но както знаем, никоя система не е напълно съвършена.


Прочете още: Личният пример. Или: В какво ви превърнахме, деца?

Отговор